Räntor och valutor: Marknaden ignorerar låg tysk inflation

Europaräntorna rörde sig knappt på torsdagen trots att preliminär statistik från Spanien och Tyskland visat på lägre inflation än väntat i mars.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,34 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioårsräntan stängde oförändrat på 0,62 procent.

På morgonen kom spansk KPI in lägre än väntat, inflationen uppgick preliminärt till 2,3 procent i mars, ned från 3,0 procent i februari. Väntat var uppgång med 2,6 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät. HIKP-inflationen sjönk till 2,1 procent från 3,0 procent, väntat 2,7 procent.

Därmed dämpades den spanska inflationstakten för första gången på nästan ett år. Fortfarande är den dock mycket högre än för ett år sedan, vilket speglar högre energipriser.

Även den tyska inflationstakten sjönk preliminärt mer än väntat i mars, till 1,6 procent från 2,2 procent i februari, väntat var en nedgång till 1,8 procent.

HIKP-inflationen sjönk till 1,5 procent, från 2,2 procent i februari. Här låg förväntningarna på 1,9 procent, enligt Bloomberg News analytiker enkät. Den låga tyska HIKP-inflationen är en nedåtrisk för EMU-KPI i morgon, fredag.

Commerzbank konstaterade i ett kundbrev att den tyska inflationstakten sjönk brantare än väntat, främst på grund av lägre priser på energi och mat men även på grund av säsongsmässiga faktorer kopplade till att påskledigheten inföll i mars i fjol.

"I kombination med en betydligt svagare inflation i Spanien signalerar datan nedåtrisker mot vår prognos för eurozonens inflation, som på 1,6 procent redan ligger under konsensus", skrev Commerzbanks Marco Wagner.

ECB-rådsledamoten Erkki Liikanen sade att ECB kan komma att justera sina tillgångsköp om inflationen eller de ekonomiska utsikterna försvagas.

"Om de ekonomiska utsikterna försvagas eller situationen på finansmarknaderna inte längre bidrar till ökad inflation, så kan löptider eller volymerna för tillgångsköpen justeras", sade han.

Han sade att euroområdet fortsatt behöver "en mycket betydande grad av penningpolitiskt stöd" för att det underliggande inflationstrycket ska byggas upp och stötta inflationen på medellång sikt.

Också EU-kommissionens konfidensindikator sjönk något i mars. Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 107,9, från 108,0 i februari. Väntat var en uppgång till 108,3.

EU-kommissionen noterade att sentimentet var i stort sett oförändrat inom industrin, detaljhandel och bygg, medan mer optimistiska hushåll motverkades av försämrat förtroende inom tjänstesektorn.

Samtidigt var EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet oförändrad på 0,82 i mars, en bit under väntade 0,87.

På onsdagen sjönk de europeiska räntorna efter uppgifter från Reuters om att ECB-ledamöter är tveksamma till att ändra sitt penningpolitiska budskap på nytt vid aprilmötet med hänvisning till att marknaden överreagerade på de små förändringarna i samband med räntebeskedet den 9 mars.

USA-räntorna steg något på torsdagen, med tioårsräntan 1 punkt upp till 2,40 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Statistik på eftermiddagen visade att BNP för fjärde kvartalet reviderades upp till 2,1 procent, från preliminära 1,9 procent. Förväntningarna låg på 2,0 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Framförallt var det konsumtionen som låg bakom upprevideringen, medan nettoexporten däremot tyngde.

Hushållens konsumtion reviderades upp till 3,5 procent, från preliminära 3,0 procent, och gav ett BNP-bidag med 2,4 procent.

Dessutom ökade företagens vinster. Wall Street Journal noterade att företagens vinster före skatt faktiskt sjönk 0,1 procent för helåret 2016, men att de förbättrades snabbt under årets andra halva.

"Högre vinster är ett gott tecken för ekonomin och tyder på att företagen kan anställa och spendera mer. Många företag är förhoppningsfulla i början på 2017 att ett företagsvänligt Vita huset med Trump kommer att lätta på regleringsbördorna och vidta steg för att ge lättnader, vilket ger dem ytterligare impulser att expandera", skrev tidningen.

Annan statistik på torsdagen visade att veckostatistiken över antalet nya arbetslösa kom in högre än väntat på 258.000. Här låg förväntningarna på 247.000 personer, enligt Bloomberg News.

Två regionala Fed-chefer, Eric Rosengren och John Williams (icke röstande i FOMC i år) sade på onsdagen att Fed kanske borde höja räntan i en snabbare takt än vad som antyds av Fed-ledamöternas medianprognos i mars.

Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, upprepade på torsdagen att fler räntehöjningar kommer att behövas och att hon vill att Fed ska börja minska sin balansräkning i år.

Robert Kaplan John Williams och William Dudley står också på talarlistan på torsdagen.

På valutamarknaden tappade euron marginellt till 1:074 mot dollarn (1:075), medan dollarn i sin tur stärktes en aning till 111:25 mot yenen (110:97).

Kronan har blivit ett halvt öre starkare till 9:56 mot euron och lika mycket svagare till 8:90 mot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?