ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Lugnt i väntan på fed

Kronan och Europaräntorna handlas sidledes på onsdagsmorgonen. Dollarn ser små förändringar med fokus på FOMC-mötet som avslutas på onsdagen och besked om vem som får jobbet som Fed-chef när Janet Yellens mandatperiod tar slut i februari nästa år.

Fed väntas inte göra några förändringar i den förda penningpolitiken och vid onsdagens besked kommer inte heller några nya prognoser eller någon presskonferens.

Investerare kommer att leta efter indikationer om att Fed har för avsikt att höja räntan i december och eventuellt timing för åtgärder under 2018.

"Marknadsförväntningarna är rätt mycket i linje med FOMC:s egna prognoser om en sista höjning i år så det finns inte så mycket anledning för dem att vifta med flaggor eller på andra sätt göra folk vaksamma för kommande agerande", sade Marshall Gittler på ACLS Global till Reuters.

Dollarn handlas på förmiddagen strax över 1:16 mot euron, och strax under 114-strecket mot yenen. Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 2 punkter till 2,39 procent jämfört med tisdagens svenska stängning.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 59,3 i oktober, från oreviderade 63,7 månaden före.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att delindex för orderingång bidrog mest till nedgången, följt av produktionen.

Nordea skriver i en kommentar att även om alla delindex sjönk så får de ändå sägas ligga på en hälsosam nivå.

"PMI var lägre än väntat, men det är ingen överraskning givet att det har varit högt under en lång period och att indikatorer för den svenska tillverkningsindustrin har varit höga jämfört med andra handelspartner", skrev Nordea.

Capital Economics skriver i en kommentar att PMI fortsatt tyder på stark tillväxt.

"Med produktion som redan ligger över potential och fortsätter växa starkt, börjar inflationstryck byggas upp. Vi räknar därför med att Riksbanken börjar strama åt policyn nästa år", skriver Capital Economics.

Kronan handlas omkring 8:38 mot dollarn och 9:75 mot euron. Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,79 procent.

Pundet steg omkring 0,2 procent mot dollarn på förmiddagen efter att Markits inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor visat på en uppgång till 56,3 i oktober från 56,0 föregående månad.

Analytiker hade väntat sig ett index på 55,9 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, konstaterade att industri-PMI hade en imponerande start på årets sista kvartal och inflöden av nya beställningar gjorde att företagen ökade produktionen igen.

"Den fortsatt robusta tillverkningsindustrin och stigande pristryck kommer bidra till att cementera förväntningar på att Bank of England höjer räntan för första gången på ett årtionde när vi närmar oss torsdagens räntebesked", sade Rob Dobson.

Förutom Fed-beskedet kommer under dagen också industri-PMI från ISM och ADP:s jobbrapport för den privata sektorn.

Även i oktober väntas jobbrapporterna ha påverkats starkt av orkanerna som slog mot USA kring månadsskiftet augusti/september. För ADP väntas en uppgång med 200.000 personer. Den officiella jobbrapporten på fredag väntas visa en uppgång med totalt 310.000 personer, efter en nedgång med 33.000 i september.


              onsdag kl 10.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:3799 (8:3770) Statsobl 2y -0,78 (-0,77)
EUR/SEK 9:7507 (9:7451) Statsobl 10y 0,79 (0,80)
EUR/USD 1:1635 (1:1631) Räntegap/ty 40 (43)
US obl 10 2,39 (2,37) Ty obl 10 0,39 (0,37)
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer