Annons

Räntor och valutor: Lugnt i väntan på fed

Kronan och Europaräntorna handlas sidledes på onsdagsmorgonen. Dollarn ser små förändringar med fokus på FOMC-mötet som avslutas på onsdagen och besked om vem som får jobbet som Fed-chef när Janet Yellens mandatperiod tar slut i februari nästa år.

Fed väntas inte göra några förändringar i den förda penningpolitiken och vid onsdagens besked kommer inte heller några nya prognoser eller någon presskonferens.

Investerare kommer att leta efter indikationer om att Fed har för avsikt att höja räntan i december och eventuellt timing för åtgärder under 2018.

"Marknadsförväntningarna är rätt mycket i linje med FOMC:s egna prognoser om en sista höjning i år så det finns inte så mycket anledning för dem att vifta med flaggor eller på andra sätt göra folk vaksamma för kommande agerande", sade Marshall Gittler på ACLS Global till Reuters.

Dollarn handlas på förmiddagen strax över 1:16 mot euron, och strax under 114-strecket mot yenen. Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 2 punkter till 2,39 procent jämfört med tisdagens svenska stängning.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 59,3 i oktober, från oreviderade 63,7 månaden före.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att delindex för orderingång bidrog mest till nedgången, följt av produktionen.

Nordea skriver i en kommentar att även om alla delindex sjönk så får de ändå sägas ligga på en hälsosam nivå.

"PMI var lägre än väntat, men det är ingen överraskning givet att det har varit högt under en lång period och att indikatorer för den svenska tillverkningsindustrin har varit höga jämfört med andra handelspartner", skrev Nordea.

Capital Economics skriver i en kommentar att PMI fortsatt tyder på stark tillväxt.

"Med produktion som redan ligger över potential och fortsätter växa starkt, börjar inflationstryck byggas upp. Vi räknar därför med att Riksbanken börjar strama åt policyn nästa år", skriver Capital Economics.

Kronan handlas omkring 8:38 mot dollarn och 9:75 mot euron. Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,79 procent.

Pundet steg omkring 0,2 procent mot dollarn på förmiddagen efter att Markits inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor visat på en uppgång till 56,3 i oktober från 56,0 föregående månad.

Analytiker hade väntat sig ett index på 55,9 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, konstaterade att industri-PMI hade en imponerande start på årets sista kvartal och inflöden av nya beställningar gjorde att företagen ökade produktionen igen.

"Den fortsatt robusta tillverkningsindustrin och stigande pristryck kommer bidra till att cementera förväntningar på att Bank of England höjer räntan för första gången på ett årtionde när vi närmar oss torsdagens räntebesked", sade Rob Dobson.

Förutom Fed-beskedet kommer under dagen också industri-PMI från ISM och ADP:s jobbrapport för den privata sektorn.

Även i oktober väntas jobbrapporterna ha påverkats starkt av orkanerna som slog mot USA kring månadsskiftet augusti/september. För ADP väntas en uppgång med 200.000 personer. Den officiella jobbrapporten på fredag väntas visa en uppgång med totalt 310.000 personer, efter en nedgång med 33.000 i september.


       onsdag kl 10.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:3799 (8:3770) Statsobl 2y -0,78 (-0,77)
EUR/SEK 9:7507 (9:7451) Statsobl 10y 0,79 (0,80)
EUR/USD 1:1635 (1:1631) Räntegap/ty 40 (43)
US obl 10 2,39 (2,37) Ty obl 10 0,39 (0,37)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?