ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Lätt optimism präglar marknaderna

Ett lätt optimistiskt sentiment präglar marknaderna i samband med toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un som inletts i ett vad som tycks vara ett positivt tonläge.

Asienbörserna är överlag svagt upp även om de koreanska börserna har tappat något. USA-räntorna har i stort gått sidledes, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt ned till 2,95 procent. Dollarn har stärkts till 110:30 mot yenen och 1:1760 mot euron, medan koreanska won återvunnit lite mark inom ett ändå relativt snävt intervall. 

Yukio Ishizuki, valutastrateg på Daiwa Securities, noterade att mycket av rörelserna tycks ha drivits av algoritmhandel och att andra aktörer hållit sig avvaktande inför mötet.

"Detta 'risk på'-humör som håller upp dollar/yen kommer vara intakt så länge som toppmötet inte slutar i bitterhet och med att ledarna säger att detta är nog", sade Yukio Ishizuki enligt Reuters. 

Efter ett inledande möte på tu man hand (med tolkar) träffade Donald Trump och Kim Jong-Un kort pressen inför ett möte med medarbetare. Kim Jong-Un sade att det finns utsikter för fred efter en svår resa fram till detta möte, medan Donald Trump sade att han tror att de kommer att bli framgångsrika och att han inte tvivlar på att de kan ha en bra relation.

En arbetslunch pågår för närvarande och en presskonferens kan komma att hållas vid klockan 10 svensk tid. 

Många investerare uppger att ribban ligger rätt lågt för vad som ska ses som ett framgångsrikt möte, givet tidigare misslyckanden.

"I dag har vi möjligheten för ett historiskt möte, ett möjligt slut på det koreanska kriget och en rörelse mot kärnvapennedrustning, och kanske fullständig nedrustning, på den koreanska halvön. Allt detta är bra men hur kan man tjäna pengar på det? Det korta svaret är att man nog inte ens ska försöka", sade Robert Carnell på ING till Reuters.

Han sade att inverkan från ett fredsavtal på handel och företagsvinster kommer vara marginell. Ett klart viktigare hot är de pågående handelsdispyterna mellan USA och övriga G7-länder. 

I en rad tweets tidigare på tisdagen attackerade Donald Trump åter sina allierade för dålig och orättvis handelspolitik. Bland annat anklagades Tyskland för att bara betala 1 procent av BNP till Nato medan USA betalar 4 procent. 

"Vi skyddar Europa (vilket är bra) men till stora finansiella förluster, och blir sedan orättvist drabbade inom handeln. Förändring kommer!", twittrade han bland annat. 

Han gick också till förnyad attack mot Kanadas justitieminister Justin Trudeau och deras stora handelsöverskott mot USA. 

IMF-chefen Christine Lagarde sade på måndagen, med tydlig referens till det havererade G7-mötet i helgen, att 

riskerna mot den globala ekonomin har ökat då de utvecklade ekonomierna höjt hoten om ett eskalerat handelskrig.

"Molnen på horisonten som vi har signalerat för cirka sex månader sedan blir mörkare för var dag och, skulle jag vilja säga, under helgen", sade hon.

Hon varnade framförallt för minskat förtroende och att den ordning som gällt för handel och multilaterala organ undermineras. IMF ser en global tillväxt på 3,9 procent i år och nästa år men svagare tillväxt därefter, bland annat på grund av högre räntor, minskade finanspolitiska stimulanser i USA och inbromsning i Kina. 

Noteras kan att Larry Kudlow, Vita husets främsta ekonomiska rådgivare och en försvarare av Donald Trumps hårda linje i handelsfrågor, befinner sig på sjukhus efter en hjärtattack men har klarat sig bra och väntas skrivas ut snart.

Kanadadollarn, som fick sig en törn efter G7-mötet, har gått sidledes. Pundet tappade efter svaga industridata på måndagen och har fortsatt ned på tisdagen, inför viktiga omröstningar i parlamentet.

Bland annat ska underhuset ta ställning till om de ska tillåtas ha en "meaningful vote" om det slutförhandlade brexitavtalet, vilket om det går igenom skulle bakbinda premiärminister Theresa May i hennes förhandlingar med Bryssel.

På tisdagens agenda står tyska ZEW-index och brittisk arbetslöshet. Från USA kommer KPI-utfallet för maj, med en väntad uppgång i kärninflationen till 2,2 procent från 2,1 procent. 

Investerare blickar också framåt mot centralbanksbesked från Federal Reserve (onsdag), ECB (torsdag) och Bank of Japan (fredag) under resten av veckan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies