1515
Annons

Räntor och valutor: Lägre räntor inför Fed-besked

Räntorna sjönk på onsdagen i såväl USA som Europa inför kvällens besked från USA:s centralbank, som i stort sett alla bedömare tror kommer att innebära den första amerikanska räntehöjningen på ett år. USA-statistik på eftermiddagen var överlag svagare än förväntat.

Grekiska obligationsräntor gick dock mot strömmen och steg på signaler om ökad oenighet mellan landets regering och långivarna. Den tyska tioårsräntan sjönk sex punkter till 0,31 procent, från svensk stängning dagen före.

Den svenska tvåårsräntan stängde 2 punkter lägre på -0,70 procent medan tioåringen sjönk 5 punkter till 0,57 procent.

På valutamarknaden handlades dollarn oregelbundet, mot euron var den stabil på 1:065 medan den försvagades något till strax under 115 mot yenen. Kronan tappade under dagen 1 öre till 9:16 mot dollarn och till 9:75 mot euron.

Amerikanska räntor rörde sig nedåt i väntan på Federal Reserves räntebesked. Enligt Bloomberg News prognosenkät har samtliga 103 analytiker som huvudscenario att centralbanken höjer intervallet för styrräntan från 0,25-0,50 procent till 0,50-0,75 procent.

Federal Reserve släpper även nya ekonomiska prognoser. Vad centralbanken säger om den framtida penningpolitiken kommer att tilldra sig stort intresse.

Eftermiddagens statistikskörd visade att detaljhandelns försäljning i USA steg 0,1 procent i november jämfört med oktober. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,3 procent, enligt Bloomberg News.

Även för detaljhandeln exklusive bilar ökade försäljningen något mindre än vad marknaden hade räknat med. Samtidigt reviderades oktober-utfallen i negativ riktning.

Även industriproduktionen överraskade negativt och sjönk 0,4 procent i november jämfört med oktober. Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle ha sjunkit 0,3 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News snittprognos. Oktober-utfallet reviderades samtidigt upp en tiondels procentenhet.

Kapacitetsutnyttjandet i industrin var också aningen svagare än väntat.

En starkare punkt i dagens amerikanska statistikflöde var att producentprisutvecklingen överraskade på uppsidan.

Under förmiddagen kom europeisk industriproduktionsdata som var aningen svagare än förväntat.

Här hemma publicerade TNS Sifo Prospera sin breda kvartalsvisa undersökning, enligt vilken den svenska inflationen väntas vara 1,4 procent om ett år, 1,7 procent om två år och 2,0 procent om fem år. Det sistnämnda är i linje med Riksbankens tvåprocentsmål.

Tisdagens svenska inflationsstatistik och onsdagens Prospera-undersökning innebär en oförändrad situation för Riksbanken, sade Danske Bank-ekonomen Michael Grahn till Bloomberg News. Danske Bank räknar definitivt med att Riksbanken förlänger obligationsköpsprogrammet med tanke på att ECB nyligen förlängde sitt tillgångsköpsprogram.

De svenska bostadspriserna var i stort sett oförändrade i november från oktober, enligt siffror från Mäklarstatistik respektive Valueguard. Jämfört med för ett år sedan är bostadspriserna alltjämt upp.

Förmiddagens brittiska arbetsmarknadsstatistik visade tydligare tecken på att svaghet är på väg in på landets arbetsmarknad, uppgav Unicredit i en analyskommentar. Pundet handlades oregelbundet.

Under natten meddelades att Tankan-index för stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturen steg till 10 under fjärde kvartalet. Det var första gången de stora industriföretagens steg sedan juni 2015.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?