1515

Räntor och valutor: Kronans fall fortsätter

Europaräntorna rörde sig knappt medan europeiska börser sjönk på fredagen efter tilltagande oro över USA-presidenten Donald Trumps agerande. Kronan fortsatte samtidigt att försvagas.

Risksentimentet surnade rejält redan i torsdagens USA-handel och fortsatte sedan i samma spår i Asien. Även i Europa inleddes dagen med breda börsfall, som senare gröptes ur, efter att USA infört tullar på importvaror från Kina för minst 50 miljarder dollar. Samtidigt oroade utnämningen av höken John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare efter sparkade H R McMaster. Bolton har bland annat argumenterat för militära åtgärder mot Nordkorea och också för att USA ska driva en hårdare linje mot Iran.

Kina svarade på fredagen med att annonsera tullar på import av amerikanska varor, som fläsk, frukt, vin, återvunnet aluminium och stålrör, för 3 miljarder dollar som en första respons på USA:s införande av tullar på Kinas metallexport. Men olika bedömare räknar med att fler åtgärder är att vänta som svar på USA:s bredare importtullar.

Enligt Stephen Roach, tidigare vice ordförande för Morgan Stanley i Asien, minskar sannolikt Kinas intresse för att finansiera USA:s för närvarande kraftigt växande budgetunderskott i spåren på USA:s handelssanktioner.

Vid EU-toppmötets andra, och sista, dag sade Belgiens premiärminister Charles Michel att USA vill förhandla med EU om handelsfrågor med en revolver mot EU:s tinning. Så behandlar man inte en lojal partner, sade han, men välkomnade samtidigt att Trump har gett EU:s export av stål och aluminium undantag från USA:s nya tullar åtminstone några veckor.

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är det dock inte realistiskt att tro att EU och USA kan hinna lösa alla handelspolitiska frågor till den 1 maj, medan statsminister Stefan Löfven sade att spänningarna i världshandeln riskerar att vända den i övrigt positiva utvecklingen i världsekonomin.

På eftermiddagen publicerades USA-statistik som visade att orderingången på varaktiga varor preliminärt steg med 3,1 procent, vilket var väl över väntade +1,5 procent. Uppgången kom efter två månader i följd med nedgångar.

Även orderingången exklusive de volatila posterna försvar och flyg var stark och ökade med 1,8 procent, den största uppgången på ett halvår. 

Försäljningen av nya bostäder sjönk dock oväntat med 0,6 procent i februari, väntat var en ökning med 4,4 procent. Samtidigt reviderades dock januariutfallet upp.

Tidigt på fredagsmorgonen antog den amerikanska senaten en utgiftsbudget om 1.300 miljarder dollar för att finansiera staten under återstoden av budgetåret. På torsdagen antogs den av representanthuset och nu skulle bara president Trump skriva under. 

Men på fredagseftermiddagen twittrade Trump att han överväger att lägga in veto mot budgetöverenskommelsen eftersom den inte fullt ut finansierar muren mot Mexiko och för att "demokraterna totalt övergivit" de drygt 800.000 så kallade "dreamers", barn till illegala invandrare.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade att USA är på eller nära Federal Reserves mål för sysselsättning och inflation och att han sannolikt kommer att stötta ytterligare räntehöjningar under loppet av 2018.

Fed-ledamoten sade att stora och genomgripande tullar och reaktionen till dessa är nedåtrisker, medan det finns en uppåtrisk beträffande explicita och implicita arbetskraftskostnader.

Noteras kan också att Ryssland som väntat sänkte sin styrränta med 25 punkter till 7,25 procent och flaggade för fler sänkningar under året, och att Kanadas KPI-inflation ökade mer än väntat i februari, med 2,2 procent.

Vid svensk stängning var den amerikanska tioårsräntan 2 punkter högre på 2,83 procent, medan den tyska var stabil på 0,53 procent och den svenska stängde 1 punkt upp på 0,74 procent.

Här hemma publicerade Riksbanken sin företagsundersökning, som visade att konjunkturläget fortsatt är gott och att industriföretagen möter stark efterfrågan från i stort sett alla exportmarknader.

Hög efterfrågan skapar flaskhalsar i produktionen för industrin, vilket leder ökade kostnader för insatsvaror och transporter och många företag planerar att höja försäljningspriserna framöver givet det starka efterfrågeläget.

Inom handeln är konkurrensen från e-handeln dock fortfarande en utmaning och företagen ser därför små möjligheter att höja priserna i den takt de skulle vilja.

Byggföretagen har god orderingång inom anläggnings- och infrastrukturprojekt, men osäkerheten om bostadsmarknadens utveckling är fortsatt påtaglig och bolagen fokuserar mer på sina kostnader.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:2340 mot dollarn, upp från 1:2307 vid svensk stängning på torsdagen. Dollarn var samtidigt svagare mot yenen strax över 105-strecket, efter att under natten handlats under 105.

Japans finansminister Taro Aso sade på fredagen att den senaste tiden marknadsrörelser för yenen inte är kopplade till landets ekonomiska fundamenta och påminde om att G20-mötet återigen bekräftade att överdrivna växelkursrörelser är dåligt för ekonomier.

Kronan försvagades ytterligare 4 öre till 10:18 mot euron och 1 öre till 8:25 mot dollarn. Nästa vecka inleds börsbolagens utdelningssäsong på allvar här hemma, vilket brukar påverka kronan.

Vice Riksbankschef Per Jansson försvarade i Dagens Industri inflationsmålet och sade att den svaga kronan inte kommer att bestå eftersom alla bedömare, inklusive Riksbanken, räknar med att den ska stärkas framöver.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?