ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan tappar på "försiktig" Skingsley

Kronan har på onsdagsförmiddagen tappat större delen av den förstärkning som kom på tisdagskvällen efter kommentarer från vice Riksbankschef Cecilia Skingsley, samtidigt svenska räntor rör sig i linje med andra europeiska räntor. 

Vid 10.30-tiden är den svenska tioårsräntan stabil på 0,77 procent, meden den tyska är ned 1 punkt till 0,63 procent.

Italienska räntor stiger dock cirka 5 punkter efter uppgifter i Huffington Post om att de två populistpartier som kämpar för att bilda regering, Femstjärnerörelsen och Lega, kommer att ansöka om en skuldavskrivning på 250 miljarder euro från ECB. 

Den italienska tioårsräntan handlas nu över 2 procent för första gången sedan i mars.

"Detta är rätt omskakande för italienska obligationer. Marknaderna hade antagit att de skulle tona ned en del av sina mer radikala uppfattningar", sade Jason Simpson på Societe Generale till Bloomberg News.

Här hemma har makroagendan hittills på onsdagen dominerats av boprisstatistik. 

Valueguards HOX-index visade att bostadspriserna i Sverige steg 0,9 procent i april jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,4 procent.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,2 procent under de senaste tolv månaderna.

Valueguard noterar att det efter den säsongsenliga rekylen uppåt i januari har varit små rörelser i Valueguards prisindex. Samtliga index i de tre storstäderna och för riket ligger fortfarande inom 1,0 procent från nivån i januari.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att det efter vårens långhelger nu kommer en period med hög och jämnare aktivitetsnivå fram till midsommar. Goda fundamentala förutsättningar och lägre risk för politiska utspel som skapar oro talar, enligt honom, för högre bostadspriser. Men samtidigt dämpas priserna av en stor mängs osålda nyproducerade bostäder.

"Sammantaget bedömer vi på Erik Olsson att den nuvarande prisnivån försvaras och bostadsmarknaden konsolideras", säger Erik Olsson.

Analytiker noterade att priserna ökade något mer än väntat, vilket ses som ytterligare ett tecken på en stabilisering på bostadsmarknaden, även om det finns fortsatta osäkerheter, främst utbudet av nyproduktion.

ECB:s avgående vicechef Vitor Constancio sade i en intervju med Financial Times att den nuvarande inbromsningen i euroområdet inte är så allvarlig. Constancio avgår i juni och efterträds då av Spaniens finansminister Luis de Guindos.

USA-räntorna pekar svagt nedåt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan stabil kring 3,06 procent.

I eftermiddag blir det i statistikväg bostadsbyggande och industriproduktion för april månad.

Risksentimentet fick sig en törn under natten efter nyheten att Nordkorea ställde in ett ministermöte med Sydkorea som skulle ägt rum på onsdagen och samtidigt sade att de kan ställa in mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Singapore. Anledningen bakom beskedet är en militärövning där USA och Sydkorea deltar som Nordkorea anser är en provokation.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert sade vid en pressbriefing att Kim Jong Un tidigare hade sagt att han förstår att USA och Sydkorea behövde gå vidare med militärövningarna.

På valutamarknaden handlas euron stabilt kring 1:1840 mot dollarn, och dollarn är i sin tur närmast oförändrad en bit över 110 mot yenen.

Kronan är 3 öre starkare mot euron kring 10:32, jämfört med svensk stängning på tisdagen, men har försvagats efter att som lägst varit nere kring 10:2663 tidigare på morgonen.

Bakom tisdagens kronrörelse låg kommentarer från vice Riksbankschef Cecilia Skingsley, som sade att en räntehöjning i oktober är i linje med policy banan som Riksbanken lagt fram. 

"Om du tittar på räntebanan tillåter den oktober eller december", sade hon i en intervju med Bloomberg News. 

Hon sade att vi nu har kommit förbi en återhämtning och är inne i en expansionsfas. Inflationen är nära 2 procent och inflationsförväntningarna är förankrade, men Riksbanken kommer gå försiktigt fram. 

Vid en tillställning i Malmö på onsdagsmorgonen sade hon att även om Riksbanken räknar med att börja höja styrräntan i år så behöver den vara "försiktig" och försäkra att inflationen håller sig nära 2-procentsmålet.

Petr Krpata, valutastrateg på ING, sade i en kommentar till tisdagens kronrörelse att "marknaden inte är positionerad för detta", men att en oktoberhöjning inte är sannolik eftersom "hon är i den hökaktiga minoriteten" och att ING inte ser någon räntehöjning från Riksbanken i år.

"Duvaktig Riksbank, återkommande globala handelsspänningar och dämpad tillväxt" kommer att betyda "fortsatt försvagning" i kronan, sade Petr Krpata till Bloomberg News.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies