1515

Räntor och valutor: Kronan tappar på BNP-siffror

Kronan tappade ytterligare något på tisdagsförmiddagen medan svenska räntor knappt rörde sig efter blandad SCB-statistik som visade att BNP-tillväxten var svagare än väntat, men detaljhandeln klart högre.

Vid 10.15-tiden är den svenska tioårsräntan 2 punkter ned till 0,49 procent, från svensk stängning i går, medan kronan är 3 öre svagare mot euron och knappt 6 öre svagare mot dollarn.

Sveriges BNP-tillväxt ökade med 0,4 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet före, och med 2,2 procent jämfört med ett år tidigare.

Enligt SME Direkts prognosenkät bland analytiker låg förväntningarna på 1,0 respektive 3,0 procent.

Investeringar och hushållens konsumtion drog upp tillväxten, medan utrikeshandeln drog ner.

Dessutom reviderades BNP för fjärde kvartalet ned med 0,3 procentenheter till +0,7 procent från föregående kvartal och med 0,2 procentenheter till 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Analytiker konstaterar att BNP-utfallet var en besvikelse.

Nordeas Andreas Wallström skriver i en snabbkommentar att de främsta överraskningarna jämfört med deras prognos var lägre nettoexport och offentlig konsumtion.

"Men detta är ingen stor sak för penningpolitiken eftersom den övergripande bilden av en stark ekonomi förblir intakt", skriver han.

Johan Löf, Handelsbanken, tror inte heller att ned negativa BNP-överraskningen kommer att påverka Riksbankens penningpolitik, vare sig nu eller på kort sikt.

Han noterar att den inhemska efterfrågan dessutom ser hygglig ut när man bryter ned BNP-siffrorna.

"Och exporten bör ta fart igen, givet rapporter om starka exportorder i undersökningsdata den senaste tiden", skriver Johan Löf i ett kundbrev.

Roger Josefsson, Danske Bank, twittrar att deras misstag var bostadsinvesteringar och han frågar sig var alla flaskhalsar vi hör talas om egentligen är.

Samtidigt som BNP-tillväxten var förvånansvärt svag kom detaljhandelsstatistiken för april månad in klart starkare än väntat , +4,5 procent från ett år tidigare, väntat var en uppgång med 3,2 procent, enligt SME Direkts analytikerprognos.

HUI Research konstaterar att tillväxten i hög grad förklaras av att påsken i år inföll i april medan den år 2016 inföll i mars.

Påskhögtiden ger ett ordentligt försäljningstillskott till dagligvaruhandeln och årets påskfirande var inget undantag, men påsken missgynnar samtidigt sällanköpsvaruhandelns försäljning då hushållen prioriterar andra aktiviteter än shopping.

"Inte heller vädrets makter gynnade handeln då aprils inledande vårvärme följdes av blåst och snö, vilket sannolikt minskade lusten att uppdatera vårgarderoben", skriver HUI Research.

Detaljhandeln har i sin helhet inlett 2017 i linje med HUIs förväntningar.

Under förmiddagen har flera tyska delstater redovisat preliminär KPI-statistik för maj, med blandade utfall.

Inför delstatsdata hade analytiker väntat att KPI i hela Tyskland skulle ha sjunkit 0,1 procent jämfört med föregående månad och stigit 1,6 procent jämfört med samma månad 2016.

Tyska tioårsräntor handlas oförändrad kring 0,30 procent.

Italienska räntor fortsätter svagt uppåt på tisdagen. De steg kraftigt på måndagen efter att tidigare premiärministern Matteo Renzi sagt att han det finns fördelar med att ha nyval i höst, i samband med det tyska valet.

Klockan 11 publiceras EU-kommissionens konjunkturbarometer, som väntas ha fortsatt svagt uppåt i maj.

USA-räntorna pekar svagt nedåt i förmiddagens europeiska handel, efter att USA-marknaderna hållit helgstängt på måndagen.

På tisdagen kommer från USA privatinkomster och konsumtion i april, samt S&P/CS husprisindex. På onsdagen väntas Federal Reserves Beige Book.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade i en intervju med Bloomberg TV att smekmånaden för Trumpadministrationen vid någon tidpunkt är över och att de kommer att behöva leva upp till de policyförväntningar som drivit upp aktiemarknaderna.

       tisdag kl 10.20 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:7560 (8:7001) Statsobl 2y -0,72 (-0,71)
EUR/SEK 9:7546 (9:7245) Statsobl 10y 0,48 (0,50) EUR/USD 1:1141 (1:1177) Räntegap/ty 18 (20)
US obl 10 2,23 (2,25) Ty obl 10 0,30 (0,30)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?