1515

Räntor och valutor: Kronan tappar mot dollarn

Såväl Europa- som USA-räntorna steg på tisdagen, inför att kongressen i USA till slut väntas anta den mest omfattande skattereformen på tre decennier. Dollarn tappade lite medan börserna visade en blandad utveckling.

Tyska räntor var vid svensk stängning upp 1-5 punkter, medan USA-räntorna stigit 2-3 punkter, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp till 2,43 procent. Tioåringen har under flera av höstens försök haft svårt att etablera sig över 2,40-nivån.

Den skattereform som under en tid underbyggt sentimentet tycks nu faktiskt gå igenom. Även senator Susan Collins, som tidigare varit osäker, har gett grönt ljus, och därmed skulle alla utom en av de republikanska senatorerna vara positiva till lagförslaget.

Representanthuset ska enligt planen rösta om förslaget på tisdagen, och enligt majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell ska även senaten hinna rösta under kvällen lokal tid. Därefter återstår undertecknande av president Trump.

Fed-ledamöterna Neel Kashkari och Robert Kaplan konstaterade på tisdagen att skattereformen kan ge visst stöd åt tillväxten och hjälpa till att lyfta inflationen mot målet.

Det återstår att se vad det kan betyda för penningpolitiken under 2018. I förra veckan lyfte Fed sin tillväxtprognos till 2,5 procent för nästa år men lät inflationsprognosen vara oförändrad, och "dot plot" signalerade fortsatt tre höjningar.

Dollarn stärktes under tisdagen till 112:80 mot yenen men tappade till 1:1810 mot euron. Dollarindex har sjunkit 0,4 procent sedan helgen, och investerare är lite tvekande att handla upp dollarn än mer.

"Skattereformen kommer att vara en av de viktigaste faktorerna för marknaderna denna vecka, men ingen kommer att ta några stora nya positioner innan årsskiftet", sade Viraj Patel på ING till Reuters.

USA-data på tisdagen visade att bostadsbyggandet ökade 3,3 procent i november, från ett nedreviderat utfall i oktober. Byggloven minskade 1,4 procent från ett i stället uppreviderat oktoberutfall.

I Europa visade den tyska konjunkturbarometern, IFO-index, en nedgång till 117,2 i december, från rekordhöga 117,6 i november, vilket var något lägre än väntade 117,5. Det var index över förväntningarna som sjönk i december, till 109,5 från 111,0 i november (väntat 110,7), medan nulägesindex steg till 125,4 från 124,5 (väntat 124,7).

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade att man inte bör läsa in mycket i nedgången, om situationen är mycket bra är det svårt att se ytterligare förbättring. Osäkerheten verkar ändå ha ökat något, och företagen väntar på att en ny regering ska bildas, men effekter från brexit eller från den amerikanska skattereformen syns inte.

Commerzbank frågade sig om vi sett början på en dämpning. Nedgången i december berodde på sämre förväntningar, vilket historiskt har varit förebådande för ett trendbrott.

De ser däremot inte skäl för en fortsatt nedgång, av flera skäl. IFO-index steg tidigare månader så trenden pekar fortsatt klart uppåt.

Vi befinner oss heller inte i en normal konjunkturcykel, utan till skillnad från tidigare perioder med ett högt IFO-index så är ECB långt ifrån att höja räntan och dämpa aktiviteten. Dessutom är återhämtningen i övriga euroområdet fortsatt relativt ny och har kvar mycket potential på uppsidan, och de tyska förtagen bör dra nytta av ökad efterfrågan från grannländerna ett tag till, skrev Commerzbank, som ser en Tysk tillväxt på 2,5 procent 2018.

Svenska räntor steg 1-3 punkter medan kronan tappade 2 öre till 8:43 mot dollarn och 2 öre till 9:96 mot euron.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade en ny prognos, där BNP väntas öka 2,5 procent i år, 2,8 procent nästa år och 2,2 procent 2019. I höstbudgeten var motsvarande prognoser 3,1, 2,5 respektive 2,0 procent.

Ett högre utfall för tidigare år gör att tillväxten för i år dras ned "tekniskt sett", men för nästa år har BNP-prognosen dragits upp med stöd av en starkare omvärld som främjar exporten.

Arbetslöshetsprognosen har dragits upp något till 6,1 procent på sikt, vilket beror på ökat arbetskraftsdeltagande. Prognosen för det offentliga överskottet är i stort oförändrat.

Riskerna mot prognosen är desamma som i höstbudgeten, det vill säga inbromsning i Kinas ekonomi, politisk osäkerhet i USA och Europa samt möjliga obalanser i tillgångspriserna, här hemma inte minst hushållen skuldsättning och bostadspriserna.

Magdalena Andersson noterade att ökat utbud kan vara en viktig förklaring till den nedgång i bostadspriserna som vi sett på senare tid. Samtidigt talar flera faktorer, som konsumentförtroende, inkomstutveckling och låga räntor för att nedgången i bostadspriserna kan bli relativt dämpad.

Marknadens fokus riktas närmast mot Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport på onsdagen. Räntan väntas lämnas oförändrad och intresset riktas främst mot vilka besked Riksbanken ger om tillgångsköpen och räntebanan.Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?