ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan tappar efter Riksbanksprotokollet

Kronan tappar och svenska räntor sjunker ett par punkter på torsdagsförmiddagen efter ett KPI-utfall i linje med prognos och ett Riksbanksprotokoll som uppfattas som mjukt.

Vid 10.45-tiden är den svenska tvåårsräntan ned 2 punkter till -0,55 procent och tioårsräntan ned 2 punkter till 0,49 procent. Samtidigt visar övriga europeiska räntor begränsade rörelser, med den tyska tioåringen 1 punkt ned till 0,36 procent.

SCB meddelade att den svenska KPIF-inflationen steg till 2,2 procent i juni, från 2,1 procent i maj. Det var exakt som analytiker räknat med enligt SME Direkts enkät. I månadstakt ökade KPIF snäppet mer än väntat, med 0,3 procent.

KPIF-inflationen exklusive energi sjönk till 1,4 procent, från 1,5 procent i maj, vilket var vad analytiker spått men under Riksbankens prognos på 1,6 procent.  

KPI steg 0,2 procent från månaden före och med 2,1 procent från ett år tidigare.

Nordeas Martin Enlund lyfte fram en kraftig nedväxling i tjänsteinflationen, men att denna duvaktiga påverkan blir begränsad av spekulation om att Riksabanken kan ha börjat betona huvud-KPI.

”När det gäller detaljer så var de huvudsakliga överraskningarna priserna på livsmedel och hemelektronik. Dessutom var priserna på inhemska tjänster lägre än prognos”, skriver Martin Enlund i ett kundbrev.

Johan Löf, Handelsbanken, konstaterar å sin sida att inflationen återigen var över Riksbankens 2-procentsmål, och att underliggande inflation OCH energipriser banar väg för en höjning i december.

Samtidigt som inflationsstatistiken publicerade Riksbanken protokollet från sitt senaste räntemöte, den 2 juli.

Känt sedan tidigare var att Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att lämna reporäntan oförändrad och att Martin Flodén ville höja i september eller oktober. 

Cecilia Skingsley sade enligt protokollet att hon höll fast vid sin bedömning att räntan kan höjas i oktober eller december, medan Per Jansson sade att det kan bli nödvändigt att vänta med räntehöjningen till 2019. Även Kerstin af Jochnick sade att räntan kan behöva höjas senare, med hänvisning till en eventuellt sämre ekonomisk utveckling i omvärlden.

Av kommentarerna från Riksbankschef Stefan Ingves, som en del bedömare ser som central för en möjlig omsvängning mot en tidigareläggning av en första räntehöjning, fanns inget som tydde på att så skulle vara fallet.

Han sade bland annat att det ännu är för tidigt att ändra kurs för penningpolitiken; ”fortsatt vaksamhet och försiktighet är nödvändig”. Inflationen är visserligen numera väl i linje med målet, men Riksbankens uppdrag är att se till att den fortsätter att hålla sig stabilt runt 2 procent, vilket kommer att kräva fortsatt uppbackning av penningpolitiken.

Han påpekade att Sverige i dag har en bättre tillväxt, lägre arbetslöshet och en högre inflationstakt än inom EMU. Mot den bakgrunden är det också, om den utvecklingen fortsätter, rimligt att anta att Sverige borde ha en något högre ränta än inom EMU.

”Samtidigt känns vår måluppfyllelse i dag skör. Mot den bakgrunden kommer en normalisering av penningpolitiken att kräva stor försiktighet”, sade han.

Kristin Magnusson Bernard på Nordea konstaterar att protokollet bekräftade tidigare signaler om att en majoritet av medlemmarna står bakom en höjning under fjärde kvartalet 2018. 

”Men Ingves varningar kring utvecklingen om tjänsteinflationen föranledde en mjuk tolkning på marknaden”, skriver hon i en kommentar.

Swedbanks Åke Gustavsson skriver att dagens KPI-utfall inte ändrar deras Riksbankshållning, men att sannolikheten för en senare höjning har ökat.

Närmast på agendan är EU-kommissionens uppdaterade sommarprognos, som publiceras klockan 11.00. Då släpps också statistik över industriproduktionen i euroområdet i maj.

Även ECB publicerar protokollet från sitt senaste räntemöte i dag, kl 13.30.

USA-räntorna rör sig heller inte speciellt mycket i förmiddagens europeiska handel, med tioåringen stabil på 2,85 procent.

I eftermiddag publiceras KPI-statistiken för juni, där analytiker räknar med att både KPI och kärn-KPI ökade 0,2 procent från månaden före, med en inflationstakt på 2,9 respektive 2,3 procent, enligt Reuters enkät bland analytiker.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:1680 mot dollarn, ned från 1:1743 vid svensk stängning i går, och dollarn har även stärkts mot yenen, till 112:37 från 111:22.

Bloomberg News hänvisar dollarförstärkningen till förhoppningar om mer handelssamtal mellan USA och Kina.

Kronan har nu tappat 6 öre mot euron och 9 öre mot dollarn, jämfört med i går eftermiddag. En del av dollarförsvagningen kom redan på onsdagskvällen, då högre PPI-utfall än väntat lyfte dollarn generellt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies