Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar efter räntebesked

Svenska räntor har rört sig marginellt uppåt medan kronan har försvagats något efter att Riksbanken lämnat reporäntan oförändrad och justerat ned sin inflationsprognos för i år lite. Räntebeslutet var dock inte enhälligt, utan Henry Ohlsson vill höja räntan med 25 punkter. 

Vid 10.40-tiden var den svenska tvåårsräntan 1 punkt upp på -0,73 procent, medan tioårsräntan är upp 1 punkt till 0,94 procent. Övriga europeiska räntor pekar nedåt.

Kronan har samtidigt tappat 2,5 öre mot euron och 2 öre mot dollarn, jämfört med strax före räntebeskedet. Jämfört med svensk stängning i går är dock kronan starkare mot båda valutorna.

Riksbanken lät som väntat reporäntan ligga stilla på -0,50 procent och räknar nu med att långsamma räntehöjningar inleds under andra halvåret i år. Tidigare har beskedet varit att den första räntehöjningen skulle komma i "mitten av 2018".

De skriver att det är viktigt att "inte höja räntan för tidigt", och upprepar budskapet om att penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv för att inflationen ska stabiliseras nära målet även framöver. 

"Om förutsättningarna för inflationen skulle ändras har direktionen, precis som tidigare, beredskap att införa ytterligare penningpolitiska lättnader", skriver Riksbanken.

Men Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet om oförändrad reporänta och mot räntebanan och förordade en höjning till -0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Analytiker tolkade budskapet som att Riksbanken fortsatt tycks vara på väg mot en första räntehöjning trots lägre inflationsprognos, men timingen är ännu osäker.

Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank SWED A -5,3% Dagens utveckling , säger att beskedet i stort sett var i linje med deras förväntningar, med en oförändrad räntebana. 

"Vi såg också en risk för att Henry Ohlsson skulle reservera sig och trodde att de skulle revidera ned inflationsprognos i närtid. Det som möjligen avvek lite var tydligt mjuka formuleringar i pressmeddelandet om inflationen", säger han.

Swedbank står fast vid sin prognos om en första mindre räntehöjning om 10 punkter i juli och Knut Hallberg tycker att dagens besked från Riksbanken förstärker intrycket av att Riksbanken kommer att gå försiktigt fram.

Olle Holmgren på SEB SEB A -3,46% Dagens utveckling noterar att det skett en viss omsvängning när gäller formuleringar om en första räntehöjning. Det de säger nu är andra halvåret vilket är mer i linje med vad reporäntebanan hela tiden har visat.

En lite hökaktig del är att man trycker ner inflationsbanan inte obetydligt och att man på det sättet signalerar viss tolerans mot att man inte behöver ha inflationen helt tillbaka på målet före man börjar höja.

Det kan mycket väl bidra till att göra det lite lättare för dem att höja, enligt SEB.

Nordea NDA SE -1,85% Dagens utveckling tror sammantaget att Riksbanken kommer att röra sig försiktigt och håller fast vid sin prognos om en första höjning i februari 2019, följt av en till senare under det året, vilket ger en reporänta på 0,0 procent i slutet av 2019.

"Men dagens beslut ökar sannolikheten för en tidigare höjning än vi tror", skriver Nordea.

Klockan 11 inleds Riksbankens pressträff med anledning av räntebeskedet, men eftersom Stefan Ingves är sjuk är det denna gång vice Riksbankschef Per Jansson som håller i den.

På den europeiska makroagendan väntar närmast preliminär BNP samt industriproduktion från euroområdet, men marknadens blickar riktas framförallt mot eftermiddagens amerikanska KPI-utfall. Detta ses som mycket viktigt för marknadssentimentet.

KPI väntas ha ökat med 0,3 procent jämfört med föregående månad enligt Reuters prognosenkät och inflationstakten väntas ha varit 2,0 procent. Kärn-KPI väntas ha ökat med 0,2 procent i månadstakt och medan kärninflationen väntas sjunka tillbaka till 1,7 procent.

Även detaljhandelsförsäljningen i USA publiceras i eftermiddag. 

Den amerikanska tioårsräntan är upp 4 punkter till 2,83 procent, från svensk stängning i går.

På valutamarknaden är euron något starkare mot dollarn på 1:2360, och dollarn har även tappat mot yenen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?