Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar efter inflationsutfall

Kronan försvagades och svenska räntor sjönk efter ett lägre inflationsutfall än väntat för januari. 

Konsumentpriserna sjönk 0,8 procent i januari jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,6 procent. 

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytikerna med att KPI skulle ha sjunkit 0,7 procent jämfört med föregående månad och ha stigit med 1,8 procent i årstakt. 

KPIF (KPI med fast ränta) sjönk 0,9 procent i januari jämfört med föregående månad, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad 2017.

Väntat enligt SME Direkts prognosenkät var minus 0,7 procent respektive plus 1,9 procent. I december var KPIF-inflationen 1,9 procent.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea NDA SE -1,85% Dagens utveckling , skrev i en kommentar att den största överraskningen mot prognosen var priser på kläder och skor vilka bidrog med -0,66 procentenheter. 

Korgeffekten bidrog med minus 0,16 procentenhet vilket var i linje med historiska snittet och prognos, skrev Torbjörn Isaksson.

Andra bedömare noterade en överraskande stor effekt från KPI-korgen, men såg också oroande faktorer som dämpad tjänsteprisinflation.

"Detta var den sjätte månaden i rad med en nedgång i tjänstepriserna. Den utvecklingen är nog ett orosmoment för Riksbanken. Men nedgången i tjänstepriser är delvis en effekt av tillfälliga höjningar förra året som Riksbanken troligen ser igenom", skrev Swedbank SWED A -5,3% Dagens utveckling som fortsatt tror på en räntehöjning i juli, även om dagens utfall ökar risken för en senareläggning. 

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank, skrev i en kommentar att en del av de stora prissänkningarna under januari var tillfälliga och kommer gå åt andra hållet under de närmaste månaderna. 

Förutom priser på kläder och skor bidrog prisnedgångar på utrikes flygresor (minus 23,7 procent) med minus 0,2 procentenheter. Lägre priser på järnvägsresor (minus 14,0 procent) och paketresor (minus 9,4 procent) bidrog med minus 0,1 procentenhet vardera.

Amerikanska räntor stiger och dollarn stärks på tisdagen efter att USA hållit stängt på måndagen för firande av President's Day. 

Dollarn handlas vid 1,2350 mot euron och 107,20 mot yenen. 

"Dollarn ser äntligen ut att få lite stöd av stigande räntor", sade Marshall Gittler, strateg vid ACLS Global, till Reuters och tillade att han ser särskild styrka i dollarn mot yenen. 

Amerikanska tioåringen letar sig upp mot årshögsta nivåer och handlas på tisdagen vid 2,92 procent. Tvååringen handlas samtidigt på högsta nivåerna sedan hösten 2008, vid 2,23 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?