Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar

Europaräntorna sjönk överlag på onsdagen, medan börserna visade en blandad utveckling. USA-räntorna fick en flackare kurva medan kronan tappade. 

Tyska räntor sjönk 1-2 punkter medan periferin var ned något mer. Marknaden tar det italienska parlamentsvalet på söndag med ro och den tioåriga italienska statsobligationen har sjunkit över 10 punkter.

Inflationstakten i euroområdet sjönk som väntat till 1,2 procent i februari från 1,3 procent i januari, drivet av en dämpning i energi och livsmedel, medan kärninflationen låg kvar på 1,0 procent, väntat var 1,1 procent.

"Med en inflation som sjunker till 1,2 procent och kärninflation stabilt på 1 procent så är förväntningarna om en snar återkomst av inflationen överdrivna för euroområdet just nu, vilket gör det mycket sannolikt att ECB är försiktig nästa vecka", skrev Bert Colijn på ING i en kommentar enligt Reuters.

USA-räntorna steg betydligt i samband med Fed-chefen Jerome Powells utfrågning på tisdagen, med den tvååriga statsobligationen upp 5 punkter till 2,27 procent. Tioåringen var uppe på 2,92 procent men sjönk tillbaka till 2,88 procent.

Själva anförandet sågs av de flesta som balanserat medan 

Jerome Powell i utfrågningen tolkades som att han öppnar dörren för fyra räntehöjningar i år. På en fråga om de ökade stimulanserna och förbättrade utsikterna kan få Fed att öka höjningstakten sade han att hans egna utsikter för ekonomin har stärkts sedan december.

"Jag skulle inte vilja förekomma den nya uppsättningen prognoser men vi kommer att ta hänsyn till allt som hänt sedan december", sade han. 

Han konstaterade bland annat att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas.

"Vi har sett en del data som i mitt fall till viss del stärker förtroendet att inflationen stiger mot målet. Vi har också sett en fortsatt styrka globalt, och vi har sett att finanspolitiken blivit mer stimulerande", sade han, men tillade att han inte vill föregå bedömningen om räntebanan, "dot plot", behöver ändras.

Nästa FOMC-möte hålls den 21 mars. 

USA:s BNP-tillväxt för fjärde kvartalet reviderades ned marginellt till 2,5 procent från 2,6 procent i första estimatet, i linje med vad som väntades. Förändringarna bland komponenterna var också små. Bidragen från privatkonsumtion och nettoexport var oförändrade, investeringarna drog upp medan lagren drog ned BNP-tillväxten något mer än i första estimatet. Kärninflationen (core-PCE) var oreviderat 1,9 procent. 

Chicago inköpschefsindex sjönk till 61,9 från 65,7, väntat var 64,2, med dämpat läge för såväl nya order, produktion och sysselsättning. Kontrakterade husköp minskade 4,7 procent i januari, från december.

I Asien sjönk Kinas industri-PMI till 50,3 i februari jämfört med 51,3 i januari, och även om kalendereffekter spökar ses utvecklingen i början av året som lite oroande av en del.

Yenen har stärkts till 107-nivån mot dollarn, som i sin tur stärkts till under 1:22-nivån mot euron. Dollarindex är upp över 0,8 procent jämfört med före Powell-anförandet. 

 Detaljhandel och industriproduktion i Japan överraskade negativt. Bank of Japan drog ned köpen av mycket långa obligationer vid en ordinarie köpauktion men lämnade köpprogrammet oförändrat för mars. 

Pundet har tappat 0,8 procent till 1:3790 mot dollarn, där nya uppseglande brexittvister tynger den brittiska valutan. 

EU27:s chefsförhandlare Michel Barnier presenterade EU-kommissionens förslag till text för utträdesavtalet, som han inte ansåg innehöll några överraskningar, men han noterade kvarstående oenighet om övergångsperioden och uppmanade britterna att skynda på för att få ett avtal klart i höst. 

Premiärminister Theresa May och den nordirländska regeringspartner DUP reagerade omedelbart om skrivningar för gränsen mot Irland som de inte ser som acceptabla. 

Kronan tappade sammantaget 10 öre till 8:30 mot dollarn och 6 öre till 10:12 mot euron under onsdagen, efter att ha handlats på 10:14 som svagast, den dyraste euron på åtta år. Svenska räntor 1-2 punkter i linje med övriga Europa. 

Detaljhandeln i januari var en besvikelse, och ökade endast 1,2 procent i årstakt, under väntade 3,0 procent och svagare än nedreviderade +2,7 procent i december (+3,3).

Den svenska ekonomin som helhet avslutade samtidigt förra året starkt. BNP steg 0,9 procent under fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal och ökade 3,3 procent i årstakt, väntat var 0,9 respektive 3,4 procent i SME Direkts enkät. 

Hushållens konsumtion steg 0,6 procent och gav ett positivt BNP-bidrag på 0,3 procentenheter. Offentlig konsumtion bidrog med 0,1 procentenheter och lagerinvesteringarna med 0,3 procentenheter. Exporten ökade 2,4 procent och importen 1,2 procent, vilket gav ett BNP-bidrag för nettoexporten på 0,6 procentenheter. Fasta bruttoinvesteringar drog däremot ned BNP-tillväxten med 0,3 procentenheter. 

Under helåret 2017 steg BNP med 2,4 procent, där fasta bruttoinvesteringar bidrog med 1,5 procentenheter. 

Medlingsinstitutet, MI, rapporterade att lönerna ökade med totalt 2,6 procent i årstakt i december, vilket gav ett utfall på 2,5 procent för helåret 2017, något upp från 2,4 procent 2016. Satsningar på lärare och undersköterskor drar tillsammans med demografiska faktorer upp lönerna i offentlig sektor medan utvecklingen i näringslivet inte är lika stark.

Nordea konstaterade att näringslivets uppgång om 2,2 procent i såväl december som helåret 2017 tyder på att det inte finns någon acceleration i lönetillväxten. De har därmed reviderat ned prognosen för löneökningarna till 2,7 procent i år, med i stort balanserade risker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Region VästerbottenAnnons

Så stärker Region Västerbotten sin hållbara besöksnäring

Under de senaste fem åren har Region Västerbotten drivit ett intensivt arbete för att stimulera en hållbar och högkvalitativ besöksnäring i regionen. Här kombineras en omfattande kompetens inom hållbarhetsfrågor med en djup förståelse för genuina natur och kulturupplevelser i ett av Sveriges vackraste och mest kontrastrika områden. 

Regionens målinriktade arbete har burit frukt på många vis, vilket inte minst har bevisats under den rådande pandemin. Medan det fanns en viss oro hos många företag under våren har facit efter sommaren visat sig vara oväntat positivt. 

– Tack vare den höga kvalitet och kunskap som finns samlad inom regionens näringsliv har vi kunnat vara snabbrörliga och därmed stått väl rustade för att möta situationens unika förutsättningar, säger Annika Sandström, länsturismchef i Region Västerbotten Turism.

Samarbete är en nyckelfaktor

En av nyckelfaktorerna för framgången stavas samarbete. Annika berättar att det förs en kontinuerlig dialog med såväl de fyra lokala destinationsbolagen som med andra, mindre aktörer. Från sitt håll har regionen satsat hårt på kunskapsförmedling och rekrytering av medarbetare med kompetens inom utvecklingsfrågor och hållbarhetsarbete. 

– Vi är en kunskapsorganisation, som med stöd av EU-finansiering stärker Västerbottens besöksföretag. Det inkluderar bland annat att sprida information, bjuda in till kunskapsdagar och utvecklingssatsningar och mycket mer. I nuläget satsar vi av förklarliga skäl särskilt på digitala insatser.

Konkretiserar arbetet

Att arbeta med hållbarhet kan ibland tyckas vara en ganska abstrakt ansträngning; det kan vara svårt att veta vad som ger effekt och kraven på kvalitet är höga. Av den anledningen är ett av Region Västerbottens huvudfokus att konkretisera hur man kan utforma en hållbarare verksamhet. 

– Vi kartlägger företagen utifrån en mall med globalt vedertagna kriterier för att identifiera brister och utvecklingsbehov. I dagsläget har vi granskat omkring 100 företag och har därför en god översikt av vilka behov och problem som är genomgående inom besöksnäringen. Utifrån denna översikt planerar vi åtgärder och insatser för framtiden – vi har kommit långt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att visa Västerbotten från sin bästa sida, avslutar hon.

FAKTA 

Region Västerbotten turism är länets regionala turismorganisation och en del av Region Västerbotten. Vårt uppdrag är att verka för en hållbar utveckling av besöksnäringen i Västerbottens län. 

Läs mer på: www.regionvasterbotten.se/turism 

 

Mer från Region Västerbotten

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Region Västerbotten och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?