Räntor och valutor: Kronan tappar

Svenska statsobligationsräntor handlas till nära oförändrade nivåer i förmiddagens handel på onsdagen, samtidigt försvagas kronan med 3-4 öre mot euron när marknadsaktörer tar till sig nya signaler om den svenska ekonomin från Konjunkturinstitutet (KI).

KI:s månadsbarometer för mars signalerade ett något mindre starkt konjunkturläge än väntat; barometerindikatorn sjönk till 109,2 från reviderade 110,8 i februari (111,6). Det var en bit under de 111,4 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, nedgången drevs främst av lägre omdömen från tillverkningsindustrin och hushållen medan byggindustrin signalerade ett starkare läge.

SEB:s seniorekonom Olle Holmgren noterar i en kommentar att trots "bakslaget" i marsbarometern indikerar den ändå en tillväxt väl över KI:s BNP-prognos för 2017.

"Givet att den offentliga sektorn, som expanderar i en stark takt, inte är inkluderad i konjunkturbarometern ser vi en stor uppsidespotential i KI:s prognos", skriver Olle Holmgren.

KI presenterade också, strax efter barometern, en ny konjunkturprognos där man mycket riktigt justerade upp BNP-prognosen för 2017 till +2,5 procent, från +2,2 procent i december. Prognosen för 2018 höjdes samtidigt till +2,1 procent, från +2,0 procent i december.

"Högkonjunkturen i svensk ekonomi förstärks i år. Världsekonomin visar på en stabil återhämtning vilket ger skjuts åt svenska exportföretag. Exporten blir därmed i högre grad draglok för den ekonomiska tillväxten i Sverige de närmaste åren", skriver KI i sin prognos.

KI håller samtidigt fast vid sin prognos om att Riksbanken väntar med att höja reporäntan till tredje kvartalet 2018. Institutet hänvisar till att inflationen exklusive energi- och livsmedelspriser fortsatt är låg.

Riksbankens prognosbana från i februari signalerar en något högre reporänta (än nu) andra kvartalet 2018, men om en första räntehöjning ska vara 25 punkter räknar även Riksbanken med en första höjning först under tredje kvartalet 2018.

Apropå de positiva signalerna från byggsektorn i KI-barometern höjde också Sveriges Byggindustrier på onsdagen sin prognos om bygginvesteringarna 2017 till +8 procent, från +5 procent i föregående prognos i december. Det är främst bostadsinvesteringarna som nu väntas öka snabbare än tidigare väntat, +16 procent jämfört med +9 procent i decemberprognosen.

Statspappersräntorna i övriga Europa noterar mestadels endast marginella förändringar i förmiddagens handel på onsdagen, trots uppgången i amerikanska räntor under natten. Även brittiska räntor noterar blygsamma förändringar inför eftermiddagens officiella start för brexitförfarandet, men på valutamarknaden har pundet pressats nedåt mot dollarn och euron.

Dollarn stärktes generellt mot andra valutor på tisdagskvällen efter oväntat starka signaler från de amerikanska hushållen på eftermiddagen i kombination med att Dow Jones vände upp efter flera dagar med sjunkande aktiekurser. I förmiddagens Europahandel fortsätter dollarn något uppåt mot euron men handlas samtidigt oregelbundet mot japanska yen.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på data över kontrakterade husköp i februari, klockan 16.00, dessutom väntar anföranden från Fedledamöterna Charles Evans, klockan 15.20, Eric Rosengren, klockan 17.30, och John Williams, klockan 19.15.

               onsdag kl 10.20 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:8677 (8:7990) Statsobl 2y -0,58 (-0,57)
EUR/SEK 9:5686 (9:5363) Statsobl 10y 0,65 (0,65)
EUR/USD 1:0790 (1:0863) Räntegap/ty 26 (26)
US obl 10 2,41 (2,37) Ty obl 10 0,39 (0,39)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?