Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar

Kronan stärktes tillfälligt, men tappade snabbt igen efter att inflationsstatistiken för oktober återigen kommit in under Riksbankens prognoser, även om avvikelsen var mindre än månaden före. Europeiska räntor pekar nedåt på tisdagsförmiddagen.

Vid 10.40-tiden handlas kronan kring 9:86 mot euron, 4 öre svagare än vid svensk stängning i går. Mot dollarn är kronan dock 4 öre starkare kring 9:13.

Konsumentpriserna steg med 0,3 procent i oktober jämfört med föregående månad, enligt SCB, medan KPI-inflationen var 1,2 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytikerna en uppgång med 0,4 procent respektive 1,2 procent, medan Riksbankens prognos låg på en KPI-inflation på 1,3 procent i oktober.

Det var främst prishöjningar på livsmedel och energivaror som drog upp KPI, medan det inte noterades några nämnvärda prisnedgångar i oktober, enligt SCB.

KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,4 procent med en KPIF-inflationen på 1,4 procent.

Här låg prognosen från både analytikerna och Riksbanken på 1,5 procent.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1,0 procent, medan Riksbankens prognosbana pekade på 1,1 procent.

Handelsbankens Anders Brunstedt konstaterar att utfallet var nära marknadens förväntningar och även nära Riksbankens prognoser. Han noterade att tvärtemot Handelsbankens förväntningar så bidrog även högre matpriser till att lyfta KPI. Denna prognosmiss på uppsidan motverkades dock av en annan på nedsidan, då priserna på paketresor landade klart under deras prognos för oktober.

Trots att Riksbankens prognosfel denna gången var mindre så tror Handelbanken att de fortsatt är under press i termer av inflationsutsikterna på kort sikt.

"Även om vi inte räknar med någon enormt annorlunda trend för KPIF-inflationen i november och december (än Riksbanken) så tror vi att ytterligare en överraskning på nedsidan högst troligt kommer att tvinga dem att agera", skriver Anders Brunstedt.

Nordeas Torbjörn Isaksson konstaterar att utfallet återigen var lågt, men många mindre överraskningar på nedsidan. Den största överraskningen var att utländska resor steg mindre än väntat. Dessa väntas studsa tillbaka i november, men det kommer inte att ändra synen att inflationen är lägre än Riksbankens syn.

Swedbanks Jörgen Kennemar räknar inte med någon förändring av penningpolitiken i närtid, trots att utfallet kom in svagare än Riksbankens prognos.

Vid en utfrågning i riksdagens finansutskott under förmiddagen upprepade Riksbankschef Stefan Ingves att det är viktigt att kronans växelkurs inte stärks för snabbt.

Han noterade samtidigt att inflationsdata för oktober just har publicerats, och det är något som Riksbanken kommer att analysera närmare. Men enligt riksbankschefen var utfallet inte alarmerande.

"Den avvikelsen var bara ungefär en tiondel från vår prognos", sade Stefan Ingves.

Under morgonen har bland annat Tyskland och Norge redovisat BNP-utfallen för tredje kvartalet.

Brittisk KPI steg 0,1 procent i oktober, från månaden före, och med 0,9 procent från ett år tidigare.

Väntat var en uppgång med 0,3 respektive 1,1 procent, medan kärninflationen väntades ha uppgått till 1,4 procent.

Enligt ONS syntes förutom i bensinpriserna få tecken på genomslag från det svagare pundet.

Under förmiddagen ska även Bank of Englands chef, Mark Carney, frågas ut i det brittiska parlamentet.

Den tyska ekonomin växte något mindre än väntat, +0,2 procent från kvartalet före, mot väntade +0,3 procent.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer noterar i ett kundbrev att den tyska ekonomin efter en strålande första halva dämpades något mer än väntat, men att den markanta uppgången i sentimentindikatorer tyder på ett större plus för fjärde kvartalet.

"Den konsumtionsdrivna uppgången fortsätter. Trumps stimulanspaket kommer att göra lite för att förändra detta - även om hans protektionism kommer att skada det exporterande landet Tyskland på lång sikt", enligt chefekonomen.

Norsk fastlands-BNP steg 0,2 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal, medan totala BNP sjönk 0,5 procent.

Analytikerna hade, enligt Bloomberg News prognosenkät, väntat sig att fastlands-BNP skulle stiga med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal, och att den totala BNP skulle sjunka med 0,5 procent.

SEB konstaterar att den norska ekonomin fortsatte att återhämtas under hösten, vilket också antytts av olika sentimentindikatorer, men tillväxtkraften dämpades jämfört med kvartalet före. En negativ faktor är den fortsatta nedgången i exporten av icke-oljerelaterade varor, vilket visar fortsatt påverkan från raset i de globala petroleuminvesteringar.

Även om sådana investeringar sjönk ytterligare så tyder detaljerna på förhållandevis blygsamma andrahandseffekter, enligt SEB.

Närmast på agendan finns tyska ZEW-index, som väntas ha stigit till 8,1 i november, från 6,2 månaden före, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Den tyska tioårsräntan är ned 7 punkter till 0,30 procent, från svensk stängning i går (större delen av nedgången kom på måndagskvällen), medan den svenska motsvarigheten är ned 6 punkter till 0,50 procent.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:08 mot dollarn, som i sin tur har stärkts en aning mot yenen.

I eftermiddag riktas blickarna mot amerikansk detaljhandel för oktober.

 

               tisdag 10.40 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:1298 (9:1668) Statsobl 2y -0,67 (-0,66)
EUR/SEK 9:8566 (9:8213) Statsobl 10y 0,50 (0,56)
EUR/USD 1:0795 (1:0713) Räntegap/ty 20 (19)
US obl 10 2,19 (2,27) Ty obl 10 0,30 (0,37)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från InterketAnnons

Etikettleverantören som verkligen levererar

Stefan Gustafsson, VD Interket i Sverige
Stefan Gustafsson, VD Interket i Sverige

Den internationella etikettkoncernen Interkets Sverigekontor har sitt fäste i Helsingborg. Härifrån produceras etiketter för olika typer av märkning till flera olika branscher. Allt enligt företagets filosofi om kvalitet, hållbarhet och tillgänglighet.

Interket är internationellt ledande inom etikettbranschen och mycket av framgången stavas service. Företagets många kunder finns inom ett antal olika segment, till exempel livsmedels-, dryckes-, kemiskteknisk- och tillverkningsindustrin. De olika branscherna kräver olika etikettlösningar beroende på behov. Ett annat stort kundsegment är sjukhus och laboratorier, där etikettlösningarna oftast har någon form av variabeltryck och säkerhet. När det gäller lösningar runt spårbarhet och säkerhet så är Interketkoncernen marknadsledande idag.

– Våra styrkor är att vi ser till att kunderna får snabb och personlig service, vi vill att det skall vara enkelt att göra affärer med oss. Vi har dessutom en mycket flexibel produktion som kan tillgodose marknadens krav på korta ledtider, säger vd:n Stefan Gustafsson.

En strävan mot mer miljövänlig produktion

En annan viktig framgångsfaktor är att ha koll på de olika trender som finns i branschen. Precis som i alla branscher är miljö och hållbarhet viktiga ämnen att förhålla sig till. Interket strävar efter att hålla produktionen så klimatsmart som möjligt genom att använda FSC-märkt papper, återvunna eller delvis återvunna material, tryckfärger som är godkända för indirekt kontakt med livsmedel samt lågmigrerande lacker. För ett halvår sedan investerade företaget dessutom i en ny digital tryckpress, en Xeikon CX300. Anledningen till att Xeikons tonerteknologi valdes är, förutom utmärkt tryckkvalitet och produktivitet, att tryckfärgerna som används är de mest miljövänliga på marknaden bland alla digitala tryckpressar.

– Det ligger helt i linje med kundernas och vår strävan mot mer miljövänlig produktion, säger Stefan.

Fakta 

Interket är en av de ledande etikettleverantörerna i Europa med en omsättning på c:a 500 MSEK med verksamhet i Danmark, Holland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Sverige.

Läs mer: www.interket.se

Kontakt: mailto:info@interket.se

  +46 42 26 33 22

 

Mer från Interket

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Interket och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?