1515

Räntor och valutor: Kronan tappade mot euron och dollarn

Europaräntorna och börserna var trevande men letade sig så småningom uppåt på tisdagen, där en tidigare riskaversion avtog. Tyska räntor var vid svensk stängning 1 punkt upp, och USA-räntorna netto svagt upp.

Riskaptiten fick sig en törn på måndagseftermiddagen i spåren av nya utspel från Nordkorea, vilket ledde till att yenen och schweizerfrancen stärktes och guldet steg, men rörelsen planade ut.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho sade att man tolkat Donald Trumps tweets i helgen som en krigsförklaring, och att FN:s stadgar ger Nordkorea rätten att skjuta ner amerikanska bombplan även om de inte befinner sig i nordkoreanskt luftrum. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders tillbakavisade påståendet att USA hade förklarat krig.

Såväl Ryssland som Kina uppmanade på tisdagen åter till återhållsamhet och besinning, Ryssland hänvisade till att arbete pågår i bakgrunden för att lösa krisen och Kina framhöll att ett krig inte har någon vinnare.

Dollarn har därefter återhämtat hela rörelsen till 112:20 mot yenen, samtidigt som förstärkningen mot euron tilltagit ned till 1:1790.

Euron har i viss mån tyngts av det tyska parlamentsvalet, där Angela Merkel framstår som en försvagad vinnare och med svåra regeringsförhandlingar framför sig. Det kan ta vinden ur seglen för euroområdet.

"Marknaden fortsätter att oroas över att Merkel i sitt försvagade politiska tillstånd inte kommer att lyckas behålla den stadiga policykonsensus som lett till den bästa återhämtningen för Europa på åratal", skrev BK Asset Management i ett marknadsbrev.

Den franske presidenten Emmanuel Macron höll ett anförande på tisdagen, där han försökte blåsa nytt liv i EU-projektet. Bland annat talade han om vikten av ökad samordning vad gäller försvar, terrorbekämpning och integration.

"Det tyska valet var uppriktigt sagt ett slag mot Macron också, inte bara Merkel. EU-omfattande politik går på sparlåga just nu till förmån för inhemsk politik", sade Neil Jones på Mizuho till Reuters.

Data på tisdagen visade att den franska tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk till 110 i september, jämfört med 111 föregående månad.

I USA steg S&P/Caseshillers husprisindex mer än väntat medan försäljningen av nya hem var under prognos.

Hushållens konfidensindikator sjönk till 119,8 från 120,4, en marginell nedgång trots ett rejält fall i delstater som Texas och Florida efter orkanerna.

"Trots den lilla nedgången i (det totala) förtroendet är hushållens bedömning av nuläget ganska gynnsam och deras förväntningar för den nära framtiden tyder på att ekonomin kommer att fortsätta växa i nuvarande takt", sade Lynn Franco på Conference Board i en kommentar.

Två Fed-ledamöter i den duvaktiga delen av policykommittén talade på måndagen. Charles Evans sade att det, givet skiften i teknologi och konkurrens, inte är tydligt att den senaste tidens svaghet i inflationen är övergående.

"Jag är lite nervös att en del av den senaste tidens svaghet kan vara lite mer strukturell. Det kan vara vissa saker som vi inte förstår fullt ut. Det kanske städas bort med några månaders statistik. Jag tror att det förmodligen tar lite mer än några månaders data", sade Charles Evans.

Han vill se tydliga tecken på ökande löne- och pristryck innan nästa steg tas i nedtrappningen av den ackommoderande penningpolitiken.

Neel Kashkari (som reserverat sig mot höjningarna i mars och juni) sade att Fed inte behöver skynda fram med räntehöjningar utan har tid att låta inflationen stiga till 2 procent.

Senare under tisdagen väntas anföranden från Lael Brainard och Janet Yellen. Det är bara en knapp vecka sedan förra FOMC-mötet då Fed höll styrräntan oförändrad men beslutade om en påbörjad neddragning av balansräkningen. Samtidigt visade medianprognosen i "dot plot" fortsatt på en räntehöjning till i år och tre nästa år. Det tolkades i nuvarande läge som hökaktigt och dollarindex drogs upp drygt 1 procent till 92,50, för att därefter ha stigit ytterligare till 93,10.

Svenska räntor steg 1-3 punkter, medan kronan tappade 10 öre till 8:12 mot dollarn och 4 öre till 9:57 mot euron från måndagen.

Producentpriserna sjönk 0,8 procent i augusti från månaden före och steg 3,8 procent i årstakt, ned från 5,7 procent i juli. En starkare krona har bidragit till lägre såväl export- som importpriser, som sjönk 1,8 respektive 1,3 procent under månaden. Konsumtionsvaror för inhemsk tillgång steg 2,5 procent i årstakt, ned från 4,2 procent i juli.

"Givet den senaste krontrenden så väntas årstakten för importpriserna för konsumtionsvaror sannolikt fortsätta ned de kommande månaderna. Detta kommer i sin tur att slå igenom på konsumentnivån, och dämpa inflationen. Detta är ett viktigt skäl till att vi spår en lägre KPIF-inflation nästa år", skrev Nordea i en kommentar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?