ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan stärktes mot euron och dollarn

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna såg en blandad utveckling på måndagen, med uppgångar i Tyskland och Sverige samtidigt som euron stärktes och handlades kring 1:18.

Italienska räntor sjunker kraftigt efter att nye ekonomiministern Giovanni Tria på söndagen sagt att den nya koalitionsregeringen inte har några planer på att lämna euron och planerar att fokusera på att sänka skuldnivån.

"Vårt mål är att (höja) tillväxten och sysselsättningen. Men vi planerar inte att öka tillväxten genom underskottsfinansiering", sade han och tillade att han kommer presentera nya ekonomiska prognoser och mål i september.

"De italienska kommentarerna dämpade oron, men låt oss vänta på regeringens politik den här sommaren. Det kommer bestämma marknadens riktning", sade Lee Hardman, valutastrateg vid MUFG, till Reuters.

Räntan på den italienska tvååringen sjönk 61 punkter till 1,09 procent. Räntan på tioåringen sjönk 28 punkter till 2,85 procent. Milanobörsen gick klart starkast i Europa och hade vid den svenska penningmarknadens stängning stigit 2,8 procent. 

Starkt gick även den schweiziska börsen, upp omkring 1,1 procent, efter att väljarna på söndagen sagt nej till förslaget om "Vollgeld". Förslaget, som skulle ha förbjudit banker att "skapa" pengar genom utlåning var enligt kritiker "besinningslöst" och skulle göra Schweiz oattraktivt för investerare, och tre fjärdedelar av de röstande sade också nej till förslaget.

Reaktionen i schweizerfrancen var dämpad och den handlades omkring oförändrat. 

Förloraren efter helgens G7-möte blev värdlandet Kanadas valuta. Kanadadollarn tappade 0,5 procent mot den amerikanska dollarn på måndagen. 

Donald Trump anklagade Justin Trudeau för falska uttalanden vid presskonferensen, och med hänvisning till Kanadas "massiva tariffer på våra amerikanska bönder, arbetare och företag" hade han instruerat USA:s representanter att inte godkänna kommunikén.

Förutom Kanadadollarn var reaktionerna i världens valutor relativt dämpade, vilket enligt analytiker som Reuters talade med hänger ihop med marknadens låga förväntningar på G7-mötet. 

"Oron för globala handelskrig lever fortfarande, men den globala FX-handeln den här veckan kommer drivas av en ström av andra händelser", sade Viraj Patel, valutaanalytiker vid ING. 

Brittiska industriproduktionen sjönk 0,8 procent i april jämfört med föregående månad. Jämfört med samma period föregående år steg produktionen 1,8 procent.

Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk 1,4 procent, vilket var det skarpaste tappet på månadsbasis sedan oktober 2012.

"Internationell efterfrågan fortsatte tappa och den inhemska marknaden förblev dämpad", sade Rob Kent-Smith, statistiker vid brittiska statistikkontoret, enligt Reuters.

Enligt ett estimat från brittiska National Institute of Economic and Social Research, NIESR, steg BNP med 0,2 procent under perioden mars-maj 

Amit Kara, chef för brittiska makroprognoser vid NIESR sade i en kommentar att störningar till följd av väder under mars ligger bakom den dämpade tillväxten, särskilt i byggsektorn.

"Den senaste statistiken visar också en märkbar nedgång i tillverkningssektorns produktion som ser ut att vara driven av både inhemska och externa förhållanden. I kontrast kan detaljhandeln och tjänstesektorn börja återhämta sig", sade han.

Pundet tappade i samband med statistiken och handlades omkring 0,2 procent svagare för dagen.

"Det här är inte starten (för den brittiska ekonomin) som marknaden hade hoppats på i andra kvartalet", sade Kallum Pickering, ekonom på Berenberg, till Reuters. 

"För Bank of England kommer det krävas mer än ett kvartal, med skapliga ekonomiska siffror innan den är redo att höja räntan", sade Pickering, som spår en räntehöjning i november. 

Kronan stärktes 3 öre till 10:24 mot euron och 5 öre till 8:68 mot dollarn. 

Räntan på den svenska tioåringen steg 4 punkter till 0,66 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies