1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärktes av Janssons tal

Kronan stärktes på onsdagsförmiddagen i kölvattnet av riksbanksledamot Per Janssons tal under morgonen som bedömare ansåg innehöll vissa hökaktiga inslag.

De europeiska och amerikanska räntorna handlas med viss dragning nedåt, medan Europabörserna pekar uppåt.

Euron handlas vid lunchtid med små förändringar kring 1:07 mot dollarn. Enligt tidningsuppgifter planerar Italien att be euroländernas räddningsfond ESM om ett nödlån på 15 miljarder euro för att intervenera i åtta banker, däribland Monte dei Paschi. ESM och Italiens regering förnekar dock uppgifterna.

Den italienska tioåriga statsobligationen sjönk till 1,90 procent efter att ha legat högre i början av veckan i spåren av söndagens folkomröstning och premiärministeravgång.

Bland övriga valutor pressas pundet av oväntat svag brittisk industriproduktionsdata som släpptes på förmiddagen.

På hemmaplan sade vice riksbankschefen Per Jansson i ett tal att det inte finns skäl att överge inflationsmålet. Penningpolitiken kan göras mer expansiv vid behov, men utrymmet för detta minskar och det kan komma att ta längre tid att nå inflationsmålet, sade han.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker vid Nordea, anser att Per Jansson skickade något hökaktiga signaler genom att säga att manöverutrymmet för ytterligare penningpolitiska stimulanser blir mer begränsat.

"Sammantaget anses Jansson vara den mest duvaktiga ledamoten i direktionen. Hans tal skickar något hökaktiga signaler eftersom han konkluderar att verktygslådan är på väg att uttömmas", uppgav Torbjörn Isaksson i en analyskommentar.

Per Jansson sade även att ett problem när man dömer ut penningpolitiken med hänvisningar till det nuvarande ekonomiska läget är att man inte tar hänsyn till att dagens starka svenska ekonomi förstås i hög grad beror på den penningpolitik som har bedrivits.

"Det är lite som att ta medicin i samband med en sjukdom och sedan när man väl blivit botad dra slutsatsen att det var onödigt att ta medicinen", sade han.

Under morgonen kom oväntat svag tysk industriproduktionsdata som stod i kontrast till gårdagens tyska industriordersiffror som överraskade rejält på uppsidan.

Arbetsförmedlingen har kommit med en ny prognos som indikerar att sysselsättningen kommer att öka med 101.000 personer under 2017-2018. Arbetslösheten prognostiseras samtidigt sjunka från 7,0 procent i år till 6,8 procent 2017, följt av en liten ökning till 6,9 procent 2018.

Svenska statens betalningar resulterade enligt Riksgälden i ett överskott på 34,1 miljarder kronor i november. Myndighetens prognos pekade på ett överskott på 43,2 miljarder kronor.

Skatteinkomsterna var i linje med prognosen medan Riksgäldens nettoutlåning till myndigheter med flera däremot var 5,5 miljarder kronor högre än prognos.

Indiens centralbank lämnade på onsdagen oväntat sin styrränta oförändrad. Marknaden hade snarare räknat med en räntesänkning.

"Beskedet skulle kunna eliminera oron för att centralbanken tappar sin oberoende ställning", kommenterade Nordea-ekonomen Amy Yuan Zhuang.

I eftermiddag klockan 16 kommer ett kanadensiskt centralbanksbesked samt USA-siffror över antalet lediga platser på arbetsmarknaden.

ECB väntas på torsdag generellt förlänga sitt QE-program bortom mars 2017, men skulle de på något sätt indikera en avtrappning ("tapering") så skulle det få återverkningar inte bara på Europaräntorna utan även spilla över till USA-räntorna, enligt bedömare.

 

        Onsdag 12.40 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:1165 (9:1323) Statsobl 2y -0,66 (-0,66)
EUR/SEK 9:7752 (9:7973) Statsobl 10y 0,60 (0,63)
EUR/USD 1:0720 (1:0729) Räntegap/ty 24 (27)
US obl 10 2,37 (2,39) Ty obl 10 0,36 (0,36)Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?