1515

Räntor och valutor: Kronan stärktes

Europaräntorna sjönk på torsdagen, och pundet tappade efter ett BOE-besked som av marknaden tolkades duvaktigt.

Bank of England lämnade styrräntan (0,25 procent) och tillgångsköpprogrammet (435 miljarder pund) oförändrade. Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknade med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Ledamöterna höjde BNP-prognoserna för 2017-2018 medan inflationsprognosen lämnades i stort sett oförändrad.

Inflationen väntas nå målet under denna månad, och toppa på 2,8 procent under andra kvartalet 2018, för att sedan sjunka till 2,4 procent i slutet av den treåriga prognosperioden.

Den uppreviderade tillväxtprognosen var en återspegling av mer expansiv finanspolitik, stärkt privatkonsumtion och ett förbättrat globalt sentiment.

Privatkonsumtionen hade dämpats i mindre utsträckning än vad som tidigare antagits, och det finns få tecken på att osäkerhet skulle ha tyngt konsumtionstillväxten sedan brexitomröstningen i juni förra året.

Den solida expansionen tillsammans med en ökning i pristillväxten ledde till att kommittén upprepade att de har en begränsad tolerans för en inflation över målet. Vissa ledamöter gick samtidigt något längre och sade att de anser att man befinner sig "närmare dessa gränser", något vissa analytiker tolkar som hökaktigt.

Johnny Bo Jakobsen på Nordea var en av dessa och skrev i en kommentar att beskeden tyder på att vissa ledamöter blir mer oroade över den accelererande inflationen, men att någon åtstramning av penningpolitiken inte är nära förestående.

Bland tecken på att en åtstramning inte är på gång nämner han BOE:s uttalanden om mer lediga resurser i ekonomin än man tidigare räknat med och att arbetslösheten kan falla ytterligare utan att leda till inflation.

Peter Dixon på Commerzbank skrev i en kommentar att upprevideringen av tillväxtprognoserna kombinerat med inflationen som väntas toppa på 2,8 procent innebär att bankens varning om att "penningpolitiken kan svara i båda riktningar" väger tyngre i dag än för några månader sedan.

Han skrev att en stabil tillväxt i år kombinerat med en inflation över 2 procent i normalfallet skulle vara ett läge för åtstramning, men att Mark Carney påpekade att brexitfrågan på inget sätt är löst, framförallt eftersom regeringen tydliggjort att Storbritannien kommer lämna EU:s inre marknad.

"Av den anledningen finns det påtaglig risk för en kraftigare nedgång än vad som just nu räknas med och BOE kommer sannolikt agera försiktigt även i fortsättningen genom att hålla räntor oförändrade", skrev han.

Pundet hade en volatil dag och steg på förmiddagen, med en toppnotering på 1:2706 mot dollarn. Efter beskedet föll dock valutan och vid svensk stängning handlades den omkring 1:26 mot dollarn.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 14.000 personer till 246.000 personer under vecka 4, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 250.000 nya sökande, enligt snittprognosen.

Ekonomerna på RDQ Economics skrev i en kommentar att antalet varsel är fortsatt mycket låga och att arbetsmarknaden är fortsatt stram.

"Datan tyder på att företag är ovilliga att göra sig av med arbetskraft vilket passar in i bilden med konsumentförtroendet om arbetsmarknaden", skrev de.

Produktiviteten i USA ökade 1,3 procent i årstakt under fjärde kvartalet, visar preliminär statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Analytikernas prognos pekade mot en ökning med 1,0 procent enligt Bloomberg News.

Enhetsarbetskostnaden steg 1,7 procent under samma period, och analytiker väntade en uppgång med 1,9 procent.

Enligt Wells Fargo är trenden för produktiviteten fortsatt svag, trots ökningen under två senaste kvartalen.

Dollarn fortsatte tappet efter onsdagens Fed-besked och vid svensk stängning handlades den omkring 112:45 mot yenen och 1:08 mot euron.

Den amerikanska tioåringen tappade 6 punkter jämfört med svensk stängning på onsdagen till 2,45 procent.

Kronan stärktes 5 öre till 8:71 mot dollarn och gick sidledes mot euron omkring 9:42.

Svenska tioåringen tappade 5 punkter till 0,71 procent och den tyska dito föll 6 punkter till 0,42 procent.

 Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?