1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks något

Europaräntorna rör sig endast marginellt på måndagsförmiddagen samtidigt som euron handlas svagare mot dollarn än i fredags. Den turkiska liran stärks efter besked om att en policyjustering väntar vid centralbankens möte nästa vecka.

Vid 10.40-tiden är den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,33 procent, medan den svenska motsvarigheten är stabil på 0,51 procent.

Italienska räntor sjunker 6-7 punkter efter besked från Fitch sent i fredags kväll om att de sänker utsikterna till negativa för Italien. Att landet skulle få en varning bedöms ha varit inprisat av marknaden.

Måndagsförmiddagen har präglats av industri-PMI från en rad länder, med blandade utfall.

Industri-PMI för euroområdet sjönk till 54,6 i augusti, från 55,1 i juli.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, sade i en kommentar att eurozonens fabriker fortsatte att rapportera en solid produktionsuppgång i augusti, men att utsikterna fördunklades ytterligare då tillväxten i nya order nådde tvåårslägsta och oro för utsikterna fördjupades.

Avmattningen i efterfrågan jämfört med den kraftiga expansionstakten som sågs tidigare i år drivs främst av att exportorder ökar i den långsammaste takten på två år. En del av denna avmattning kan hänföras till euroförstärkningen sedan början av året, men företagen rapporterar också tecken på avkyld efterfrågan och intensifierad riskaversion.

Här hemma sjönk Silf/Swedbanks industri-PMI till 52,5 i augusti från 57,4 i juli.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att utfallet var det lägsta hittills under 2018, men trots nedgången är utvecklingen i tillverkningsindustrin fortsatt expansiv.

"Det största negativa bidraget lämnades av delindex för produktion, följt av delindex för orderingång. Även delindexen för sysselsättning och leveranstider bidrog negativt till PMI-total", skriver Silf/Swedbank

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, noterar i en kommentar att PMI sjönk till sin lägsta nivå på två år och att rapporten var svag, inte minst eftersom underindexen för orderingången sjönk.

Samtidigt påminner han om att augustiutfallen var svaga även 2016 och 2017, vilket gör att det kan handla om en säsongsjusteringsfråga.

"Visserligen räknar vi med att PMI ska trenda nedåt och tillväxten dämpas i tillverkningsindustrin, men vi är inte redo att dra den slutsatsen från dagens utfall", skriver han.

Kinas Caixin-index för industrin sjönk och pekar mot ett svagare tillväxtmomentum enligt Capital Economics, som noterar att utfallet var svagare än både deras egen och konsensusprognosen.

"Sammantaget tyder augusti månads PMI på att den ekonomiska aktiviteten (i Kina) fortsatte att kylas av förra månaden, sannolikt på grund av en ytterligare dämpning av kredittillväxten och infrastrukturinvesteringar", skriver Capital Economics i ett kundbrev.

Ett PMI-utfall som sticker ut är Norges, där index steg till 60,5 i augusti, från 48,9 månaden före.

Kjersti Haugland, chefekonom på DNB, säger till tidningen Dagens Näringsliv att siffrorna signalerar att industrin nu upplever en god period.

"Det var en kraftig inhämtning i augusti. De starka talen kommer i kölvattnet av det oväntade fallet i juni", säger hon, men tillägger att DNB är försiktiga med att tolka utfallet eftersom det varit så stora svängningar på sista tiden.

Chefekonomen tror inte att PMI-utfallet kommer att påverka Norges Bank när det gäller bedömningen om hur snabbt nästa räntehöjning ska komma, efter en väntad höjning i september.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:1610 mot dollarn, ned från 1:1640 vid svensk stängning i fredags, medan dollarn i sin tur har stärkts strax över 111 mot yenen.

Turkiska liran stärktes först efter besked från landets centralbank att den kommer att justera penningpolitiken vid nästa veckas policymöte, men har nu tappat en del av förstärkningen.

"Den senaste tidens utveckling vad gäller inflationsutsikterna indikerar betydande risker mot prisstabiliteten. Centralbanken kommer därför att vidta nödvändiga åtgärder för att stötta prisstabiliteten", skriver centralbanken.

"Därmed, i linje med tidigare kommunikation, så kommer den penningpolitiska hållningen att justeras vid policymötet i september i ljuset av den senaste tidens utveckling", fortsätter de.

Kronan är 1 öre starkare mot euron och 2 öre starkare mot dollarn.

USA-marknaderna håller stängt i dag, måndag, på grund av firande av Labor Day, vilket betyder att ISM:s industriindex för augusti publiceras först på tisdagen.

Huvudpunkter senare i veckan lär bli Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, torsdag, samt den amerikanska jobbstatistiken för augusti, på fredag. Dessutom lär stor uppmärksamhet riktas mot huruvida Donald Trump kommer att införa importtullar på Kina-varor för ytterligare 200 miljarder dollar, något som kan ske i slutet av veckan.

Starka reaktioner på nej till höghastighetståg

Högerpartierna är emot att satsa på höghastighetsbanor mellan storstäderna.

Det har skapat en oro i berörda kommuner för vad regeringsskiftet innebär.

Maria Stockhaus, som skrivit under motionen för Moderaternas del.
Maria Stockhaus, som skrivit under motionen för Moderaternas del.Foto:Press.

Den avgående S-regeringen vill bygga höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm–Malmö.

Men högerpartierna M, KD, L och SD, som väntas stödja en ny M-ledd regering, tycker däremot att sådana banor blir alldeles för dyrt.

I riksdagsmotion skriver de fyra partierna bland annat att en satsning på höghastighetståg ”riskerar att tränga undan andra nödvändiga investeringar” inom infrastruktur. Motionen yttrar sig över en skrivelse från den avgående regeringen om den nationella planen för transportinfrastrukturen 2022–2033. 

Motionen väcker oro för att redan planerade satsningar på deletapper av de nya stambanorna ska drabbas.

”Jag har svårt att tro att det är sant”, säger Göran Forsberg (S), tidigare kommunalråd i Nyköping, till NT.

En deletapp av de nya stambanorna som finns i den nationella planen är den så kallade Ostlänken mellan Järna och Linköping.

”Vi står på olika sidor i politiken. Men oavsett det: Jag kan inte tro att någon är så oerhört korkad att man ställer av ett projekt som befinner sig på den position som Ostlänken gör”, säger Göran Forsberg.

Helena Gellerman, som skrivit under motionen för Liberalerna, uppger för NT att samarbetspartierna vill se en ny utredning kring järnvägen.

”Jag vill inte föregå den utredningen. Den ska titta på hur man löser det på bästa sätt”, säger hon. 

Maria Stockhaus, som skrivit under motionen för Moderaternas del, uppger dock för TT att Ostlänken inte påverkas:

”Moderaterna har sedan länge varit emot de dyra höghastighetstågen. Vi vill i stället satsa resurserna på befintligt järnvägsnät. Det är vad partierna på vår sida politiken också skriver i en motion som gavs in till riksdagen i går. Det finns dock inte några planer på att stoppa Ostlänken”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, räknar samtidigt med att inte heller den planerade järnvägen mellan Borås och Göteborg påverkas.

”Skulle den järnvägen försvinna, vilket jag än så länge inte har fått några indikationer på, då skulle det vara riktig allvarligt. Men jag utgår ifrån att den sträckan ligger kvar”, säger han till Borås Tidning.

LÄS OCKSÅ:
Högerpartierna säger nej till höghastighetsjärnväg
DEBATT Hög tid satsa på tåg i tid

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera