1515

Räntor och valutor: Kronan stärks något

Europaräntorna rör sig endast marginellt på måndagsförmiddagen samtidigt som euron handlas svagare mot dollarn än i fredags. Den turkiska liran stärks efter besked om att en policyjustering väntar vid centralbankens möte nästa vecka.

Vid 10.40-tiden är den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,33 procent, medan den svenska motsvarigheten är stabil på 0,51 procent.

Italienska räntor sjunker 6-7 punkter efter besked från Fitch sent i fredags kväll om att de sänker utsikterna till negativa för Italien. Att landet skulle få en varning bedöms ha varit inprisat av marknaden.

Måndagsförmiddagen har präglats av industri-PMI från en rad länder, med blandade utfall.

Industri-PMI för euroområdet sjönk till 54,6 i augusti, från 55,1 i juli.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, sade i en kommentar att eurozonens fabriker fortsatte att rapportera en solid produktionsuppgång i augusti, men att utsikterna fördunklades ytterligare då tillväxten i nya order nådde tvåårslägsta och oro för utsikterna fördjupades.

Avmattningen i efterfrågan jämfört med den kraftiga expansionstakten som sågs tidigare i år drivs främst av att exportorder ökar i den långsammaste takten på två år. En del av denna avmattning kan hänföras till euroförstärkningen sedan början av året, men företagen rapporterar också tecken på avkyld efterfrågan och intensifierad riskaversion.

Här hemma sjönk Silf/Swedbanks industri-PMI till 52,5 i augusti från 57,4 i juli.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att utfallet var det lägsta hittills under 2018, men trots nedgången är utvecklingen i tillverkningsindustrin fortsatt expansiv.

"Det största negativa bidraget lämnades av delindex för produktion, följt av delindex för orderingång. Även delindexen för sysselsättning och leveranstider bidrog negativt till PMI-total", skriver Silf/Swedbank

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, noterar i en kommentar att PMI sjönk till sin lägsta nivå på två år och att rapporten var svag, inte minst eftersom underindexen för orderingången sjönk.

Samtidigt påminner han om att augustiutfallen var svaga även 2016 och 2017, vilket gör att det kan handla om en säsongsjusteringsfråga.

"Visserligen räknar vi med att PMI ska trenda nedåt och tillväxten dämpas i tillverkningsindustrin, men vi är inte redo att dra den slutsatsen från dagens utfall", skriver han.

Kinas Caixin-index för industrin sjönk och pekar mot ett svagare tillväxtmomentum enligt Capital Economics, som noterar att utfallet var svagare än både deras egen och konsensusprognosen.

"Sammantaget tyder augusti månads PMI på att den ekonomiska aktiviteten (i Kina) fortsatte att kylas av förra månaden, sannolikt på grund av en ytterligare dämpning av kredittillväxten och infrastrukturinvesteringar", skriver Capital Economics i ett kundbrev.

Ett PMI-utfall som sticker ut är Norges, där index steg till 60,5 i augusti, från 48,9 månaden före.

Kjersti Haugland, chefekonom på DNB, säger till tidningen Dagens Näringsliv att siffrorna signalerar att industrin nu upplever en god period.

"Det var en kraftig inhämtning i augusti. De starka talen kommer i kölvattnet av det oväntade fallet i juni", säger hon, men tillägger att DNB är försiktiga med att tolka utfallet eftersom det varit så stora svängningar på sista tiden.

Chefekonomen tror inte att PMI-utfallet kommer att påverka Norges Bank när det gäller bedömningen om hur snabbt nästa räntehöjning ska komma, efter en väntad höjning i september.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:1610 mot dollarn, ned från 1:1640 vid svensk stängning i fredags, medan dollarn i sin tur har stärkts strax över 111 mot yenen.

Turkiska liran stärktes först efter besked från landets centralbank att den kommer att justera penningpolitiken vid nästa veckas policymöte, men har nu tappat en del av förstärkningen.

"Den senaste tidens utveckling vad gäller inflationsutsikterna indikerar betydande risker mot prisstabiliteten. Centralbanken kommer därför att vidta nödvändiga åtgärder för att stötta prisstabiliteten", skriver centralbanken.

"Därmed, i linje med tidigare kommunikation, så kommer den penningpolitiska hållningen att justeras vid policymötet i september i ljuset av den senaste tidens utveckling", fortsätter de.

Kronan är 1 öre starkare mot euron och 2 öre starkare mot dollarn.

USA-marknaderna håller stängt i dag, måndag, på grund av firande av Labor Day, vilket betyder att ISM:s industriindex för augusti publiceras först på tisdagen.

Huvudpunkter senare i veckan lär bli Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, torsdag, samt den amerikanska jobbstatistiken för augusti, på fredag. Dessutom lär stor uppmärksamhet riktas mot huruvida Donald Trump kommer att införa importtullar på Kina-varor för ytterligare 200 miljarder dollar, något som kan ske i slutet av veckan.


Innehåll från PrimeQAnnons

Framtidens nya normer stavas molntjänster

Covid-19 har minst sagt påverkat – och som följd förändrat – hela världen. Vi har behövt skapa dramatiska förändringar kring hur vi lever, interagerar och gör affärer. Personlig kontakt kommer fortfarande vara viktig, men för att kunna utvecklas och nå de resultat vi önskar behöver vi rätt förutsättningar. I många fall, och framförallt i framtiden, innebär rätt förutsättningar verktyg som möjliggör och förenklar vårt arbete. En grundförutsättning kommer att vara molntjänster – nu mer än någonsin.

– Molntjänster är ofta enkla att implementera och ta till sig, vilket tydligt bevisats i coronatider. De företag som lyckas anpassa sig till den nya verkligheten och tar till sig nya verktyg och arbetssätt är de som klarat sig bäst i den nya ordningen. Utan verktyg som Teams och Zoom hade samarbete och produktivitet stannat av totalt för många företag, säger Jörgen Svensson, affärsområdeschef IT på PrimeQ.

Svenska PrimeQ som specialiserat sig på innovativa paketerade produkter och tjänster inom IT, telefoni, ekonomi och affärssystem ser en stor produktivitetsökning hos sina kunder.

– Vi ser även en ökad innovationskraft och ett ökat intresse för tjänster som automatiserar och förenklar. Det är väldigt spännande att se utvecklingen hos våra kunder och ett fokus som skiftar från ”smör och bröd” till mer innovativa tjänster som exempelvis Microsoft Power Platform med sina ”zero/low code development-tools”, säger Jörgen Svensson.

Ett konkret exempel är en app som bokar arbetsplatser – ett behov som uppstått och ökat i och med de senaste årets händelser. Med traditionella arbetssätt skulle det kunna ta upp till flera månader att få igång en app som denna, men med moderna molntjänster kan man säkerställa att produktionen görs på bara några timmar. 

Se möjligheter och ta vara på momentum

– När vi sakta går tillbaka till en mer normaliserad vardag tror vi att medvetna val är nyckeln till framgång. Medvetna val när det gäller strategi och implementering av molntjänster, men även arbetssätt och processer. Vårt tips är att noga tänka igenom vilka erfarenheter ni vill ta med er från covid-19 och använda det momentum som skapats. Reflektera över vad ni gjort bra och hur ni vill jobba när samhället återgår till ett mer normalt samhälle, säger Jörgen Svensson.

Även om man kan se många positiva effekter till följd av den snabba utvecklingen så har det varit ont om tid för reflektion och analys. Det har inte funnits tid för företagen att göra genomtänkta, medvetna och strategiska val vid införande av nya molntjänster. I vissa fall ser vi även att säkerheten har blivit lidande som följd av detta. Beslut måste fattas och då är det är lätt hänt att man är rädd att missa tåget och blir stressad. 

– Ta ett steg tillbaka och fundera igenom strategin kring er resa mot molnet. Glöm inte de mjuka värdena för en långsiktigt hållbar och lyckad förändringsresa, säger Jörgen Svensson.

Läs mer om PrimeQ på www.primeq.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PrimeQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?