Räntor och valutor: Kronan stärks mot euron

Ränteskillnaden mellan långa och korta USA-räntor minskade i lugn handel efter svensk stängning på tisdagen inför onsdagens räntebesked från Federal Reserve.

Dollarn har stärkts och oljepriset har hämtat sig efter att på tisdagen ha fallit till sin lägsta nivå sedan i november.

Fed-mötet avslutas i dag, onsdagen, och en räntehöjning med ytterligare 25 punkter är helt inprisad. Fokus ligger nu på vilket budskap Fed vill förmedla i samband med höjningen och då inte minst hur de nu ser på räntebanan.

Enligt tidningen Wall Street Journal tror ekonomer att Fed kommer att signalera en mer hökaktig ton i sina projektioner över framtida räntehöjningar, ledd av den så kallade "dot plot".

Medianprognosen i Feds räntebana, "dot plot", visade i december att de var redo att höja räntan tre gånger i år och lika många gånger nästa år, men denna kan komma att höjas.

"Risken för en hökaktig överraskning är betydande", sa James Sweeney, chefekonomi för ränteanalys på Credit Suisse, till WSJ.

Ekonomerna är mer säkra på att medianprognosen för 2018 och 2019 kommer att röra sig högre, och indikera fyra höjningar per år snarare än tre.

Enligt Michael Hanson, chefstrateg för makro på TD Securities, säger att det är tre faktorer som verkar ha motiverat Feds mer hökaktiga hållning - utvecklingen för jobb och inflation, förbättrad global produktion och uppåtrisker från potentiella finanspolitiska stimulanser.

Fed-beskedet och nya prognoser publiceras klockan 19.00 och en halvtimme senare håller Fed-chefen Janet Yellen presskonferens.

I onsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, med tioårsräntan oförändrad på 2,59 procent, mätt från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras viktig USA-statistik som KPI och detaljhandel för februari. Andra punkter är Empire Manufacturing index, NAHB husmarknadsindex samt lager osålda varor.

KPI väntas ha varit oförändrad under månaden i februari, medan kärn-KPI spås ha ökat 0,2 procent. Detaljhandeln väntas visa en uppgång med 0,1 procent, både med och utan bilar, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Under natten sa Kinas premiärminister Li Keqiang att han är optimistisk om banden mellan Kina och USA och vill att de två länderna ska utveckla sina gemensamma intressen. Kina vill inte ha något handelskrig med USA.

Han sa att Kinas handel och investeringar skapade över 1 miljon jobb i USA under 2016.

Premiärministern sade att Kina är motorn i världens globala ekonomiska tillväxt, men att Kinas ekonomi har stora externa risker och finansiella risker. Kina har dock många verktyg att hantera dessa risker och kommer inte att ha några regionala eller systemrisker.

Premiärministern sade vidare att Kinas mål för BNP-tillväxten försöker säkra sysselsättning och att Kina ska prioritera sysselsättning i år, eftersom det är grunden till ekonomisk tillväxt.

Han sa att Kinas ekonomi håller en medel- till hög tillväxttakt och att talet om en hårdlandning kan sluta, även om ekonomin står inför problem och utmaningar.

Beträffande yuanförsvagningen sa han att den beror på att dollarn har stärkts och att Kina inte har försvagat yuanen för att gynna exporten. Kina kommer att bibehålla yuanens stabil på en rimlig nivå. Den marknadsbaserade yuanreformen kommer att fortsätta.

Japanska räntor är stabila, Tokyobörsen pekar svagt nedåt och yenen försvagas mot dollar på onsdagen.

Statistik visade att japans definitiva industriproduktion var bättre än tidigare rapporterats.

Industriproduktionen sjönk 0,4 procent i januari jämfört med månaden före och steg 3,7 procent jämfört med samma månad året före. Preliminärt angavs -0,8 respektive +3,2 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 114,80 mot yenen, upp från 114,66 på tisdagen, och kring 1,062 mot euron (1,064).

Kronan är ett halvt öre svagare mot dollarn och 1,5 öre starkare mot euron.

På den europeiska makroagendan står fransk definitiv KPI, brittisk arbetslöshet och parlamentsval i Nederländerna.

Islands centralbank lämnar räntebesked.

Här hemma väntar TNS Prosperas stora enkät om inflationsförväntningarna, SCB publicerar Sveriges ekonomi - statistiskt perspektiv för fjärde kvartalet och Svensk Handel släpper sin handelsbarometer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?