1515

Räntor och valutor: Kronan stärks mot euron och dollarn

Europaräntorna sjunker någon punkt på tisdagen samtidigt som kronan stärkts något öre mot både euron och dollarn till 10,16 respektive 8,24. 

På väg in till ekofinmötet på tisdagen sade finansminister Magdalena Andersson att EU bör hitta en bra balans i sina motåtgärder mot USA:s ståltullar, men det är viktigt att EU markerar.

Sverige med sin stora exportindustri skulle givetvis påverkas negativt av ett handelskrig, sade hon.

"Det är klart att det är dåligt för ekonomin i Sverige. Värdet på Sveriges stålexport till USA är någonstans mellan 4 och 5 miljarder kronor. Däremot när det gäller fordon är summorna större", sade finansministern.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet visade att efterfrågan är fortsatt hög för teknikindustrin i Sverige. 

Ordertillväxten förbättras från exportmarknaden och ökningstakten dämpas bara i ringa omfattning från hemmamarknaden. Till det mest positiva är att efterfrågan fortsätter att förbättras för maskindustrin.

Kapacitetsutnyttjandet är oförändrat högt. Andelen företag med brist på yrkesarbetare har minskat för andra kvartalet i rad, men behovet av ingenjörer är däremot högre än tidigare.

"Årets första konjunkturbarometer visar att högkonjunkturen håller i sig. Bilindustrin visar fortsatta framgångar, metallvaruföretagen lyfter på export och en ökad orderingång till maskinindustrin förstärker intrycket av en robust konjunktur,", sade Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar.

Han konstaterade också att exempelvis leverantörer till elektroindustrin och de som har bygg- och anläggningsindustrin som kunder inte går lika starkt framåt.

Räntan på den svenska tioåringen går emot strömmen i Europa på tisdagsmorgonen har stigit 1 punkt till 0,80 procent. 

Yenen har stärkts på tisdagen efter att ha tappat på måndagen till följd av skandalen kring japanske finansministern Taro Aso. 

Finansministern utsätts för tryck att avgå efter att en skandal med påstådda förmåner för en skola med kopplingar till premiärminister Shinzo Abe fördjupats.

Skandalen skapar tvivel kring Shinzo Abes chanser att vinna en till mandatperiod för styrande LDP vid omröstningen i september. 

Frågetecken kring Abes framtid som partiledare innebär också frågetecken kring hans politik med aggressiva stimulanser. 

"Det är för tidigt för att tro att marknaden redan har prisat in den nuvarande politiska förvirringen", sade analytikerna Makoto Noji och Ataru Okumura, vid SMBC Nikko Securities, i ett marknadsbrev på tisdagen, enligt Bloomberg News. 

"Det kan leda till Abenomics kollaps, en börsnedgång och en starkare yen, beroende på hur långt väljarförtroendet för Abe-administrationen faller", skrev analytikerna. 

Yenen handlas vid 107,19 mot dollarn, jämfört med 106,48 vid svensk stängning på måndagen. 

Mycket kretsar annars kring eftermiddagens amerikanska KPI-siffra. Efter att genomsnittliga timlönerna för februari i fredags kom in under prognos samtidigt som januariutfallet reviderades ned ser inflationsskräcken dock ut att ha dämpats.

Konsensusprognosen pekar på en ökning med 0,2 procent i februari jämfört med januari för totala KPI och kärn-KPI. Inflationstakten väntas bli 2,2 procent medan kärn-KPI väntas ha ökat 1,8 procent i årstakt. 


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?