Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks mot dollarn

Europeiska räntor sjunker på tisdagen samtidigt som kronan stärks något netto mot dollarn jämfört med måndagens stängning.

Dollarn har stärkts netto mot yenen och tappat något mot euron jämfört med svensk stängning på måndagen.

Yenen steg initialt efter rapporter om en jordbävning i Japan med magnituden 7,4 på Richterskalan och varningar om en tsunami.

USD/JPY nådde som lägst 110:27 under natten, för att sedan studsa uppåt igen till omkring 111:20. Vid 10.20-tiden handlas paret kring 110:70.

"Yenen köptes inledningsvis på jordbävningen, men den handeln är över" sade Naohiro Nomoto, chef för valutahandel vid Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ till Bloomberg News.

"Givet utsikten för stigande räntegap mellan Japan och USA, är det svårt att korta dollarn mot yenen. Efterfrågan för att köpa dollar på dippar är starkare", sade han.

Japanska räntor visar svaga förändringar på tisdagen med tioåringen omkring oförändrade nivåer på 0,03 procent.

SEB presenterade på tisdagsförmiddagen sin konjunkturprognos och spår att BNP ökar med 3,7 procent för 2016 och 2,8 procent näst år.

"En undervärderad krona ger gradvis stöd till exporten. Blandade signaler om hushållskonsumtionen utgör nedåtrisk; trots stark sysselsättningsökning, goda reallöneökningar och positiva förmögenhetseffekter ligger sparandet på en rekordhög nivå på 16 procent av disponibelinkomsterna", skriver SEB.

KPIF-inflationen väntas 2017 hamna på 1,6 procent i linje med Riksbankens senaste prognos. KPI-inflationen väntas nå 2 procent i slutet av prognosperioden medan KPIF ligger kvar under målet.

En valutamarknad, som i dagsläget är underviktad kronan, inväntar Riksbankens signaler om omläggning av penningpolitiken som SEB tror kommer under senvåren 2017. Det stärker kronan trots svaghet i närtid: i slutet av 2017 ligger EUR/SEK och USD/SEK på 9:30 respektive 8:80 och i slutet av 2018 handlas kronan till 9:05 respektive 8:25.

SEB spår att reporäntan ligger på -0,50 procent i december i år, -0,25 procent i december 2017 och +0,25 procent i december 2018.

Svenska räntor sjunker 1-3 punkter på tisdagen med tioåringen kring 0,49 procent.

Tyska tioåringen har på tisdagens förmiddag sjunkit omkring 4 punkter jämfört med måndagens svenska stängning och handlas kring 0,24 procent.

Tisdagens makroagenda är tunn, men innehåller veckostatistik för detaljhandelsförsäljningen i USA samt CBI industriordertrender för Storbritannien och snabbestimat för konsumentförtroende i EMU.

               tisdag 10.20 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2132 (9:2285) Statsobl 2y -0,69 (-0,67)
EUR/SEK 9:8022 (9:8064) Statsobl 10y 0,49 (0,52)
EUR/USD 1:0638 (1:0625) Räntegap/ty 25 (24)
US obl 10 2,29 (2,32) Ty obl 10 0,24 (0,28)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SwedbankAnnons

Klimatomställningen i skarpt fokus för Swedbanks fondbolag

Liza Jonson, vd Swedbank Robur.
Liza Jonson, vd Swedbank Robur.

Takten i klimatomställningen måste öka, och vi behöver driva på och stötta varandra för att hitta nya vägar som skyndar på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det menar Liza Jonson, vd på Swedbank Robur. 

För fem år sedan enades världens länder om Parisavtalet, en överenskommelse för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att nå dit behöver världens utsläpp av växthusgaser halveras till år 2030 och nå netto noll till år 2050. De åtaganden som gjorts hittills för att bromsa klimatförändringen räcker dock inte för att uppnå målen. Nya lösningar krävs och behovet av investeringar är stort. 

- Finansbranschen är kopplingen mellan investerarna och den reella ekonomin, och företag inom finansbranschen har ett stort ansvar att tillsammans driva på omställningen, säger Liza Jonson.

Ambitiösa och tuffa mål krävs för att driva utvecklingen framåt 

Som Sveriges största fondbolag med drygt 1000 miljarder i förvaltat fondkapital och fyra miljoner kunder, har Swedbank Robur satt ambitiösa mål i sin egen klimatstrategi. De övergripande målen är att bolagets förvaltade fondkapital ska vara i linje med Parisavtalet redan år 2025, och koldioxidneutralt år 2040. I september lanserade man också flera fonder, säkerställda att förvaltas i linje med Parisavtalet. Förvaltningsmetoden och ramverket bakom klassificeringen är framtagen utifrån etablerade branschmetoder, gjorda av en expertkommitté inom EU Sustainable Finance. 

- Vi vill vara en finansiell aktör som tar tydlig ställning i frågor som berör våra kunder, investeringar och samhället. Klimatet är en sådan fråga och vi har medvetet valt att själva sätta ännu tuffare mål än Parisavtalets. Vår vision är att bli världsledare i hållbart värdeskapande, då måste vi våga sporra både oss själva och branschen. En klassificering av en fond som ’Paris Aligned’ är en viktig del i detta, säger Liza Jonson.

Förvaltar fonder i linje med Parisavtalet

Olika vägar – samma övergripande mål 

Liza Jonson understryker vikten av att våga vara en aktiv del i förändringen och lyfter fram omställningsfonder som ett exempel. Där är strategin att investera för att stötta bolag och branscher att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

- För att snabba upp takten måste vi som investerare våga att ta olika vägar, samarbeta och vara transparenta. Hållbarhet är ingen tävling utan handlar om vad vi tillsammans har både en möjlighet och ett ansvar att bidra till, säger Liza Jonson. 

Hittills har hållbart sparande oftast handlat om att välja bort företag och sektorer. Men Liza Jonson menar att det idag finns både ett behov och ett intresse av att istället aktivt välja in företag som kanske inte är så hållbara idag, men som har en tydlig omställningsagenda. 

- För oss som investerare är det viktigt att vi ser att företagen har en tydlig plan för sin omställning. Har man inte det blir man ganska snart ointressanta för investerare, säger Liza Jonson. 

Vill du veta mer om hur Swedbank Robur arbetar med hållbarhet? Ta reda på mer här. 

Fakta: Swedbank Robur

Förvaltningsmetoden som Swedbank Robur har tagit fram baseras på regelverket för EU Sustainable Finance klimatbenchmark. Sammanfattningsvis handlar det om ett antal punkter en fond måste uppfylla, där utsläppen av växthusgaser är det centrala. Fonden ska bland annat ha minst 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex, alltså marknaden som helhet. Vidare behöver utsläppen minska med 7 procent årligen, vilket är i takt med utfasningen av fossila bränslen enligt Parisavtalet. 

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?