ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan stärks mot dollarn och euron

Europaräntor sjönk med omkring 2 punkter samtidigt som dollarn tappade till femmånaderslägsta mot yenen. 

"Det är en intressant kombination av riskaptitens återkomst och amerikanska räntor som tynger dollarn", sade Alvin Tan, valutastrateg vid Société Générale, till Reuters.  

Enligt flera marknadsaktörer som Reuters talat med är man inte övertygade om att det värsta är över inför onsdagens amerikanska KPI-utfall.

"Jag tror marknaden kommer fortsätta att vara skakig fram till (Fed-chefen Jerome) Powells utfrågning i kongressen 28 februari. Marknaden kommer testa honom tills de hör hur han tänker", sade en handlare vid en amerikansk bank till Reuters.

Brett Ryan, Deutsche Bank i New York, skrev i ett kundbrev att efter förra veckans "kakafoni" av Fed-tal så är det denna vecka endast Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, som står på talarlistan i dag, tisdag.

"Givet att hon röstar i FOMC i år kommer det att bli speciellt viktigt att se om hennes hökaktiga dragning har sviktat i ljuset av marknadsvolatiliteten", skrev ekonomen, som tillägger att Deutsche Bank nyligen argumenterar för att en skarp åtstramning av de finansiella förhållandena på grund av en korrektion för aktiepriserna sannolikt kommer att ha liten påverkan på FOMC:s utsikter för räntehöjningar på kort sikt.

"Självklart skulle en utdragen svaghet i aktier, ihållande förhöjd underliggande volatilitet eller en betydande vidgning av spreadarna kunna leda till ökad försiktighet", tillade han.

Loretta Mester talar om penningpolitik och ekonomiska utsikter klockan 14.00, svensk tid. 

Dollarn handlas på förmiddagen vid 107,65 mot yenen och 1,23 mot euron. Räntan på den amerikanska tioåringen har sjunkit 2 punkter till 2,83 procent. 

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda lovade på tisdagen att fortsätta följa utvecklingen på marknaderna eftersom det kan påverka den reala ekonomin. Han sade också att Japans ekonomiska fundamenta och företagens vinster är starka. 

Enligt BOJ-chefen påverkar låga räntor bankerna, men de har rikligt med kapital och det är viktigt för den japanska ekonomin att BOJ fortsätter med sin nuvarande policy. 

Brittiska inflationstakten förblev oväntat 3,0 procent i januari, mot väntade 2,9 procent enligt Reuters snittprognos. 

Kärninflationen uppgick till 2,7 procent i januari, upp från 2,5 föregående månad. Väntat var 2,6 procent.

KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader och är det föredragna måttet hos Bank of England, uppgick till 2,7 procent, oförändrat från 2,7 procent i december.

Producentpriserna steg 2,8 procent jämfört med januari 2017. 

Pundet stärktes i samband med publiceringen och är upp 0,3 procent för dagen. 

Mark Carney sade i samband med räntebeskedet förra veckan att inflationen kan komma att stiga över 3 procent innan en gradvis nedgång mot 2-procentsmålet inleds. 

Brittiska statistikkontoret ONS rapporterade också att huspriserna steg 5,2 procent i december jämfört med samma månad föregående år. I november steg priserna med 5,0 procent. 

Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn till 8,05 och 1 öre mot euron till 9,92. 

Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 2 punkter till 0,93 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies