ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan stärks mot dollarn och euron

Fortsatt politisk oro runt Italien ställdes mot positiva handelssignaler från USA/Kina på måndagen. Resultatet blev bland annat fortsatt vidgade tysk/italienska räntespreadar och något av en berg och dalbana för euron mot dollarn.

USA:s finansminister Steven Mnuchins besked om att "handelskriget" med Kina är satt "on hold" efter framsteg i förhandlingarna bidrog till att lyfta dollarn mot andra valutor i den tidiga handeln på måndagen. 

"Handelssamtalen under helgen antyder att ett utfall med ett verkligt handelskrig är mycket osannolikt", sade Robert Mead, biträdande chef för Asia-Pacific vid Pimco i en intervju med Bloomberg tv.

"Detta verkar antyda att den globala handeln förblir hälsosam - vi behöver inte oroa oss alltför mycket för den", fortsatte han, och tillade att dollarn kan ha viss fortsatt uppsida.

I Europa var ränteutvecklingen blandad, med särskilt fokus på den politiska utvecklingen i Italien, vilket samtidigt bidrog till nedåtpress mot euron på förmiddagen.

Medlemmarna i Lega och Femstjärnerörelsen har nu sagt ja till regeringsprogrammet och partierna har nu kommit överens om vem som blir premiärminister, där besked kan komma på måndagen när de ska träffa presidenten. Giuseppe Conte, en juridikprofessor, anses ligga bra till.

Italiens president Sergio Mattarella har kallat till sig ledarna för Femstjärnerörelsen och Lega till möten klockan 17.30 respektive 18.00 på måndagen.

Samtidigt börjar de kritiska rösterna mot den nya italienska regeringens till stora delar ofinansierade program att växa i omfång.

Den franske finansministern Bruno Le Maire sade till Europe 1 på söndagen, enligt Bloomberg News, att om den italienska regeringen tar risken att inte respektera sina åtaganden om skulderna, underskotten och städningen av bankerna, så kan den finansiella stabiliteten i hela euroområdet vara i fara.

Italienska statspappersräntor steg 10-14 punkter på måndagen, mest i kortare löptider, och drog samtidigt med sig spanska och portugisiska räntor uppåt samtidigt som tyska räntor sjönk 3-5 punkter. Räntegapet mellan tyska och italienska tioårsräntor ökade därmed 13 punkter, till 178 punkter.

Ekonomerna på Nomura i London tror att det är mer troligt att räntespreaden vidgas ytterligare än att den går ihop från aktuella nivåer.

"De finansiella stimulansåtgärder som är inkluderade i regeringsprogrammet sätter troligen den nya italienska regeringskoalitionen på kollisionskurs mot Bryssel, och samtidigt bör det inte dröja förrän ratingföretagen utfärdar varningar om effekterna av stimulansåtgärderna på Italiens statsskuld", skrev Nomura-ekonomerna i ett kundbrev.

Fitch Ratings utfärdade senare också mycket riktigt en varning för finansiella risker med den policy som de italienska populistpartierna enats om.

"I vilken utsträckning dessa risker kommer att översättas till svagare kreditvärdering är osäkert och kommer att bero på regeringens förmåga att implementera programmet", skrev Fitch Ratings i ett pressmeddelande.

Euron återhämtade dock senare hela den tidigare försvagningen mot dollarn, den amerikanska valutan höll dock samtidigt fast vid det mesta av uppgången mot japanska yen.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-3 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,70 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk 5 punkter, till 0,55 procent.

Euron försvagades drygt 5 öre mot kronan, till 10:24, jämfört med fredagens svenska stängning (lägsta sedan den 28 mars). Dollarn försvagades samtidigt 5 öre, till 8:70, och TCW-index sjönk till 137,95 (138,72).

Vice riksbankschefen Per Jansson talade i Halmstad på måndagen och enligt Reuters och Bloomberg News rapporter sade han bland annat det senaste KPI-utfallet var "rätt bra" även om KPIF exklusive energi låg om oroande nivåer. Han sade också att det var en "rimlig tolkning" att Riksbanken kommer att höja räntan i oktober eller december, även om han själv anser att det skulle vara klokt att vänta något längre, in på nästa år, för att bli mer säkra på huruvida inflationen är stabil.

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka något i längre löptider efter svensk stängning på fredagen, men vände åter svagt uppåt på måndagen.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 3,07 procent, 2 punkter lägre jämfört med vid samma tid på fredagen. Tvåårsräntan hade samtidigt stigit 1 punkt punkter, till 2,56 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies