1515

Räntor och valutor: Kronan stärks mot dollarn

Europaräntorna pekar svagt uppåt i måndagens förmiddagshandel medan euron stärks mot dollarn.

Nyheten att Kanada i sista stund ansluter till ett renoverat Nafta-avtal ger visst stöd åt börserna.

I ett gemensamt uttalande konstaterar USA och Kanada att den nya överenskommelsen kommer att kallas USMCA, the United States-Mexico-Canada Agreement, och att den kommer att "resultera i friare marknader, rättvisare handel och en robust ekonomisk tillväxt".

Donald Trump ska ha godkänt utvecklingen och avtalet väntas presenteras inom kort. Det ska därefter undertecknas av Trump i november och sedan till kongressen för godkännande. 

Vid 11.30-tiden är den tyska tioårsräntan 4 punkter upp till 0,50 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska motsvarigheten är 1 punkt upp till 0,65 procent.

Italienska räntor är upp 5-10 punkter med fortsatt fokus på regeringens budgetförslag och eventuella reaktioner från EU-håll när den kommer att granskas. 

Som brukligt första vardagen i månaden har dagen annars hittills dominerats av industri-PMI från en rad länder.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 55,2 i september, från oreviderade 52,5 månaden före. Väntat enligt SME Direkts enkät bland analytiker var en mindre uppgång till 54,4 i september.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att det största bidraget till uppgången i PMI-total under september kom från delindex för orderingång, sysselsättning och leverantörernas leveranstider. Delindex för orderingång ökade till 56,6 och bidrog med 1,2 indexenheter till uppgången i PMI-total.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att volatiliteten i industri-PMI de senaste månaderna verkar vara statistiskt "oljud", eftersom augusti-utfallen varit låga de senaste tre åren, följt av uppstudsar i september.

Han noterar att alla delindex steg i september, men att orderingången i förhållande till lagren inte förbättrades mycket, vilket tyder på att huvud-PMI kommer att sjunka de kommande månaderna.

I euroområdet sjönk industri-PMI till 53,2 i september, från 54,6 i augusti, väntat 53,3.

Tongångarna från Markits chefekonom Chris Williamson var dystra.

Han konstaterade att eurozonens tillverkningsindustri växlade ned ännu en växel i slutet av tredje kvartalet och att sektorn sett en blomstrande tillväxt i början av året snabbt avta till den sämsta utvecklingen på två år. Produktionen och jobbtillväxten har dämpats som svar på en exporthandel som kört fast.

Enligt chefekonomen kan inbromsningen vara kopplad till trög efterfrågan och ökad riskaversion bland kunderna, ofta kopplad till oro över handelskrig och tullar, men också hänföras till stigande politisk osäkerhet och högre priser.

Dessutom tillade han att framåtblickande indikatorer tyder på att det värsta ännu ligger framför oss: utsikterna för det kommande året ligger nära treårslägsta, inflödet av nya order är den svagaste på över två år och orderböckerna minskar för första gången på över tre år.

Tidigare på morgonen visade annan statistik att tysk detaljhandel oväntat sjönk i augusti, med 0,1 procent, i stället för att stiga med väntade 0,4 procent, enligt Reuters enkät bland analytiker. Dessutom reviderades juliutfallet ned till 1,1 procent, från en preliminär nedgång med 0,4 procent.

Brittiska industri-PMI överraskade däremot på uppsidan och steg till 53,8 i september, från reviderade 53,0 föregående månad (52,8). Väntat var ett index på 52,5 enligt Reuters prognosenkät. 

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, sade i en kommentar att september såg en mild förbättring i den brittiska tillverkningsindustrin. Den inhemska marknadens efterfrågan stärktes, medan ökade order från Nordamerika och Europa hjälpte exportföretagen till en måttlig återhämtning från augusti månads nedgång.

"Trots dessa skäl för kortsiktig optimism så är förhållandena i tillverkningsindustrin fortfarande på det stora hela relativt glanslös", sade han.

I Birmingham håller Tories sin partikongress där premiärminister Theresa May ska hålla sitt avslutningsanförande på onsdag förmiddag. I en intervju med Sunday Times sade May att de som ifrågasätter "Chequers-planen" om brexit spelar ett politiskt spel om Storbritanniens framtid och underminerar det nationella intresset.

I morgon, tisdag, ska förre utrikesministern Boris Johnson hålla ett tal.

Finansminister Philip Hammond sade till BBC på måndagen att han tror att EU är redo för ett avtal och att detta kommer att ge en "verklig boost" åt landets ekonomi.

"Känslan är utan tvekan att folk vill se ett avtal med Storbritannien. Uppenbarligen har det slagit mot ekonomin genom den osäkerhet som brexitprocessen skapat", sade Hammond.

Amerikanska räntor stiger också i måndagens europeiska handel, med tioårsräntan 5 punkter upp till 3,09 procent.

I eftermiddag publiceras de amerikanska inköpschefsindexen från Markit och ISM, där den senare väntas sjunka till 60,3 i september, från 61,3 i augusti, enligt Reuters enkät.

Det blir även statistik över bygginvesteringarna i augusti.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:1610 mot dollarn, upp från 1:1584 i fredags eftermiddag, medan dollarn i sin tur har tappat lite mot yenen.

Tankan-rapporten visade att de stora japanska industriföretagens bedömning av konjunkturläget sjönk under det tredje kvartalet.

Kronan är ett halvt öre svagare mot euron och cirka 2 öre starkare mot dollarn.


Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?