1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks efter Riksbankens besked

Svenska långräntor stiger svagt och kronan stärks mot både euron och dollarn efter att Riksbanken gjort precis det som marknaden väntade sig, men tre direktionsledamöter reserverat sig.

Vid 10.45-tiden är den svenska tvåårsräntan stabil på -0,63 procent, medan tioåringen har stigit 2 punkter till 0,69 procent, jämfört med strax före räntebeskedet.

Den tyska tioårsräntan är ner 1 punkt till 0,25 procent, från svensk stängning i går.

Riksbanken lät som väntat reporäntan ligga stilla på -0,50 procent och utökade samtidigt obligationsköpen med sex månader, till mitten av 2017. Både nominella och reala obligationer ska köpas, för 15 respektive 15 miljarder kronor.

Det som överraskade marknadsaktörerna var att direktionen var oenig i sitt beslut om utökade obligationsköp.

Martin Flodén ville att köpen skulle utökas med 15 miljarder kronor och endast omfatta reala statsobligationer, medan Henry Ohlsson och Cecilia Skingsley inte ville att köpen skulle utökas eftersom penningpolitiken inte behövde göras mer expansiv i nuvarande ekonomiska läge.

Prognosförändringarna i den penningpolitiska rapporten var små.

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att en allt starkare konjunktur skapar förutsättningar för att inflationen ska fortsätta stiga.

"Men det finns fortfarande risker som kan äventyra inflationsuppgången. Inflationen har blivit lägre än väntat de senaste månaderna och det är fortsatt osäkert hur snabbt den kommer att stiga framöver", skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att det är svårt att veta hur kronans växelkurs kommer att utvecklas i en miljö där ECB utökat sina värdepappersköp och Federal Reserve höjt sin styrränta.

Slutsatsen är, enligt Riksbanken, att penningpolitiken därför även fortsättningsvis behöver vara mycket expansiv, och det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden.

Bedömare tror dock att Riksbankens lättnad kan vara den sista, men samtidigt finns utmaningen att få upp inflationen kvar.

SEB ser beskeden som väntade. Riksbanken är redo att göra mer och räntebanan är oförändrad, och signalerar en första räntehöjning under första halvan av 2018. Detta är i stort ett "klipp och klistra" från ECB:s policybesked.

SEB upprepar sin syn om att detta var den sista lättnaden i denna cykel och att nästa åtgärd blir en höjning.

"De tre, eller två och en halv, reservationerna mot beslutet att utöka QE visar tydligt att direktionen blir alltmer splittrad vilket ger visst stöd för vårt antagande om att Riksbanken kommer att höja lite tidigare än vad som indikeras i deras bana", skriver SEB.

Även Nordea ser det som intressant att direktionen var splittrad om QE-programmet, i övrigt var beskeden väntade.

Inflationen kommer att förbli en utmaning för Riksbanken och Nordea tror inte att inflationsmålet kommer att nås under prognoshorisonten, det vill säga till slutet av 2018. Dessutom väntas kronan försvagas mer än vad som antogs i oktoberrapporten, men kronan handlas redan starkare än vad Riksbanken antagit för första kvartalet 2017.

"Trots detta tror vi inte att det kommer att komma mer stimulans från och med nu. Varken räntesänkningar, eller ytterligare förlängning av QE-programmet, ligger i korten", skriver Nordea, som ser den starka ekonomin och den begränsade effektiviteten i verktygslådan som skäl för detta.

Klockan 11.00 inleder Riksbankschef Stefan Ingves sin presskonferens om räntebeslutet.

På avtalsfronten överlämnade Facken inom industrin på onsdagen formellt över sina avtalskrav till arbetsgivarna, med krav på löneökningar på 2,8 procent.

Dessutom ska områden med lågt löneläge uppmärksammas särskilt.

Arbetsgivarna inom Teknikföretagen svarade med att de vill se en löneökningstakt som understiger 1,5 procent.

I eftermiddag väntas USA-statistik över försäljningen av befintliga bostäder, som väntas ha minskat med 1,8 procent i november, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

På valutamarknaden har euron stärkts en aning mot dollarn från i går eftermiddag, och dollarn har även tappat lite mot yenen.

Kronan är 8 öre starkare mot euron och 10 öre starkare mot dollarn, jämfört med svensk stängning på tisdagen. (Hälften av kronförstärkningen kom dock före räntebeskedet).

 

        onsdag 10.45 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2894 (9:3874) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)
EUR/SEK 9:6637 (9:7390) Statsobl 10y 0,69 (0,69)
EUR/USD 1:0403 (1:0375) Räntegap/ty 45 (43)
US obl 10 2,55 (2,58) Ty obl 10 0,24 (0,26)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?