Räntor och valutor: Kronan stärks efter Riksbankens besked

Svenska långräntor stiger svagt och kronan stärks mot både euron och dollarn efter att Riksbanken gjort precis det som marknaden väntade sig, men tre direktionsledamöter reserverat sig.

Vid 10.45-tiden är den svenska tvåårsräntan stabil på -0,63 procent, medan tioåringen har stigit 2 punkter till 0,69 procent, jämfört med strax före räntebeskedet.

Den tyska tioårsräntan är ner 1 punkt till 0,25 procent, från svensk stängning i går.

Riksbanken lät som väntat reporäntan ligga stilla på -0,50 procent och utökade samtidigt obligationsköpen med sex månader, till mitten av 2017. Både nominella och reala obligationer ska köpas, för 15 respektive 15 miljarder kronor.

Det som överraskade marknadsaktörerna var att direktionen var oenig i sitt beslut om utökade obligationsköp.

Martin Flodén ville att köpen skulle utökas med 15 miljarder kronor och endast omfatta reala statsobligationer, medan Henry Ohlsson och Cecilia Skingsley inte ville att köpen skulle utökas eftersom penningpolitiken inte behövde göras mer expansiv i nuvarande ekonomiska läge.

Prognosförändringarna i den penningpolitiska rapporten var små.

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att en allt starkare konjunktur skapar förutsättningar för att inflationen ska fortsätta stiga.

"Men det finns fortfarande risker som kan äventyra inflationsuppgången. Inflationen har blivit lägre än väntat de senaste månaderna och det är fortsatt osäkert hur snabbt den kommer att stiga framöver", skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att det är svårt att veta hur kronans växelkurs kommer att utvecklas i en miljö där ECB utökat sina värdepappersköp och Federal Reserve höjt sin styrränta.

Slutsatsen är, enligt Riksbanken, att penningpolitiken därför även fortsättningsvis behöver vara mycket expansiv, och det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden.

Bedömare tror dock att Riksbankens lättnad kan vara den sista, men samtidigt finns utmaningen att få upp inflationen kvar.

SEB ser beskeden som väntade. Riksbanken är redo att göra mer och räntebanan är oförändrad, och signalerar en första räntehöjning under första halvan av 2018. Detta är i stort ett "klipp och klistra" från ECB:s policybesked.

SEB upprepar sin syn om att detta var den sista lättnaden i denna cykel och att nästa åtgärd blir en höjning.

"De tre, eller två och en halv, reservationerna mot beslutet att utöka QE visar tydligt att direktionen blir alltmer splittrad vilket ger visst stöd för vårt antagande om att Riksbanken kommer att höja lite tidigare än vad som indikeras i deras bana", skriver SEB.

Även Nordea ser det som intressant att direktionen var splittrad om QE-programmet, i övrigt var beskeden väntade.

Inflationen kommer att förbli en utmaning för Riksbanken och Nordea tror inte att inflationsmålet kommer att nås under prognoshorisonten, det vill säga till slutet av 2018. Dessutom väntas kronan försvagas mer än vad som antogs i oktoberrapporten, men kronan handlas redan starkare än vad Riksbanken antagit för första kvartalet 2017.

"Trots detta tror vi inte att det kommer att komma mer stimulans från och med nu. Varken räntesänkningar, eller ytterligare förlängning av QE-programmet, ligger i korten", skriver Nordea, som ser den starka ekonomin och den begränsade effektiviteten i verktygslådan som skäl för detta.

Klockan 11.00 inleder Riksbankschef Stefan Ingves sin presskonferens om räntebeslutet.

På avtalsfronten överlämnade Facken inom industrin på onsdagen formellt över sina avtalskrav till arbetsgivarna, med krav på löneökningar på 2,8 procent.

Dessutom ska områden med lågt löneläge uppmärksammas särskilt.

Arbetsgivarna inom Teknikföretagen svarade med att de vill se en löneökningstakt som understiger 1,5 procent.

I eftermiddag väntas USA-statistik över försäljningen av befintliga bostäder, som väntas ha minskat med 1,8 procent i november, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

På valutamarknaden har euron stärkts en aning mot dollarn från i går eftermiddag, och dollarn har även tappat lite mot yenen.

Kronan är 8 öre starkare mot euron och 10 öre starkare mot dollarn, jämfört med svensk stängning på tisdagen. (Hälften av kronförstärkningen kom dock före räntebeskedet).

 

               onsdag 10.45 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2894 (9:3874) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)
EUR/SEK 9:6637 (9:7390) Statsobl 10y 0,69 (0,69)
EUR/USD 1:0403 (1:0375) Räntegap/ty 45 (43)
US obl 10 2,55 (2,58) Ty obl 10 0,24 (0,26)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?