1515

Räntor och valutor: Kronan stärks av inflationssiffror

Den svenska kronan har stärkts och svenska räntor har rört sig uppåt sedan KPI-statistik för maj visat högre utfall än väntat.

"Siffrorna ska ge viss lättnad för Riksbanken och hålla dem borta från ytterligare lättnadsåtgärder även om utmaningarna består längre fram. Kärninflationen kan väntas stiga ytterligare något under de närmsta månaderna, temporärt lyft av den svaga kronan, för att sedan falla tillbaka igen senare i höst. Riksbanken kommer fortsatt ha problem med att möta inflationsmålet", skriver Anderas Wallström, analytiker på Nordea, i en snabbkommentar.

Vid 10.15-tiden hade kronan stärkts 5-6 öre mot euron respektive dollarn. Svensk tvåårsränta hade då rört sig upp 3 punkter till 0,70 procent och tioårsräntan 4 punkter till 0,43 procent medan tyska motsvarigheter uppvisade begränsad uppåtdragning från måndagens stängning av svensk räntemarknad.

Konsumentpriserna steg 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,7 procent. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytikerna att konsumentpriserna skulle ha varit oförändrade på månadsbasis och stigit med 1,6 procent jämfört med samma månad 2016.

Riksbankens prognosbana, som publicerades den 27 april, pekade mot en KPI-inflation på 1,5 procent i maj.

Till månadsförändringen bidrog högre priser på logi och paketresor med 0,1 procentenhet vardera.

KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad och KPIF-inflationen var 1,9 procent. Väntat enligt SME Direkts prognosenkät var en KPIF-inflation på 1,8 procent i likhet med Riksbankens prognosbana.

"Även om en månadssiffra inte ska övertolkas anser vi att majutfallet stöder vår syn att Riksbanken kommer att avluta sina obligationsköp vid årsskiftet och att en första räntehöjning skulle kunna komma våren 2018", skriver Swedbank i en snabbkommentar.

USA-räntorna uppvisade begränsade rörelser med två- och tioårsränta upp någon punkt.

Under eftermiddagen väntas NFIB småföretagsindex, PPI och veckovisa utfall över detaljhandelsförsäljningen. På onsdagen lämnar Fed räntebesked.

Kanadadollarn har sedan måndagskvällen stärkts ett par cent mot USA-dollarn till nivå under 1:33 medan kanadensiska räntor rörde sig upp 6-11 punkter på hökaktiga uttalanden från den kanadensiska centralbankens vice-chef Carolyn Wilkins.

Brittisk maj-KPI väntas klockan 10.30 med 2-3 punkter högre brittiska marknadsräntor inför.

       tisdag kl 10.15 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:6784 (8:7396) Statsobl 2y -0,70 (-0,73)
EUR/SEK 9:7358 (9:7906) Statsobl 10y 0,43 (0,39)
EUR/USD 1:1219 (1:1203) Räntegap/ty 16 (13)
US obl 10 2,22 (2,21) Ty obl 10 0,27 (0,26)


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?