Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

De svenska obligationsräntorna med längre löptider har likt de europeiska motsvarigheterna sjunkit något på onsdagen.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något mot euron till 1:0650, efter en inledande appreciering.

Den preliminära inflationsstatistiken för euroområdet inkom under förmiddagen i linje med förväntan vid +0,6 procent i årstakt för HIKP. Det kan jämföras med +0,5 procent i oktober. Även kärninflationen matchade förväntningarna och låg kvar på 0,8 procent.

Inflationen är dock fortsatt en bra bit ifrån centralbankens mål om en nivå nära, men under, 2 procent.

"Även om ECB inte fokuserar så mycket på nuvarande inflation ger de låga siffrorna väldigt mycket stöd för fortsatt hjälp från penningpolitiken", kommenterade Nordea-ekonomen Holger Sandte i ett marknadsbrev.

Han tror att ECB mest sannolikt kommer att förlänga obligationsköpsprogrammet vid mötet den 8 december. Detta då direktionen knappast kommer att anse att den senaste tidens euroförsvagning och stigande inflationsförväntningar är tillräckligt.

Kronan har stärkts några ören mot både euron och dollarn under onsdagen till 9:75 respektive 9:16.

Vice riksbankschef Martin Flodén sade i samband med ett anförande på onsdagen att utvecklingen för svensk ekonomi är ganska stark. Detta i en kommentar till gårdagens svenska BNP-statistik, som inkom i linje med Riksbankens prognos.

"Sammantaget och i kombination med Konjunkturinstitutets barometrar i förra veckan ser vi en ganska stark utveckling i svensk ekonomi", sade han.

Han sade samtidigt att det är svårt att säga att den underliggande inflationstrenden pekar uppåt just nu, och att

Riksbanken är beredd att göra mer vid behov.

Dagens Opec-möte hann inte starta innan delegater började vädra optimism inför utsikterna om ett avtal, vilket fick Brent-oljan att rusa till över 50 dollar per fat.

Iraks oljeminister sade att oljekartellen enats om en överenskommelse gällande sex månader, medan Saudiarabiens energiminister uttalade sig något mer återhållsamt och uppgav att ett avtal var i antågande.

I eftermiddag presenteras sysselsättningsrapporten från ADP, som är vägledande inför fredagens officiella amerikanska jobbrapport. Förväntningarna inför ADP ligger på +169.000 jobb i den privata sektorn.

Från USA väntas även bland annat statistik i form av privatkonsumtion och privata inkomster för november och kontrakterade husköp för oktober.

Under kvällen släpps Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book. Rapporten kan denna gång tilldra sig mindre intresse än vanligt då marknaden redan till fullo prisar in en räntehöjning i december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PMC AttachmentAnnons

Ny unik säkerhetsprodukt för godshantering ”E-clamp”

PMC Attachment är en av de ledande tillverkarna i Europa av integrerade gaffelspridningsaggregat och innovativa produkter till inomhus- och utomhustruckar. För att lösa problemet med hantering av osäkrat gods har PMC Attachment utvecklat en världspatenterad elektromekanisk laststabilisator - E-clamp.

PMC Attachment har tillverkat gaffelspridningsaggregat i över 30 år och då det säljs ungefär 500 000 truckar i Europa varje år är behovet av säkra och innovativa lösningar konstant. Under Q1 2021 lanseras säkerhetsprodukten E-clamp, en elektromekanisk laststabilisator som kan förhindra olyckor, skador på gods och som innebär en snabbare och mer flexibel godshantering. E-clamp hjälper Er att stabilisera gods mellan 50 mm -1500 mm. 

– Våra kunder kommunicerade ett tydligt behov av en lösning som innebär stabilare och säkrare godshantering. Som svar har vi utvecklat och fälttestat vår E-clamp, som är en bra kombination till våra gaffelspridningsaggregat. E-clamp är helt unik och kan skräddarsys till specifika behov, på både nya och begagnade truckar säger Per Idsäter, VD/marknad.

Digital godshantering är framtiden

Godshanteringen går från att vara analog till att bli allt mer digitaliserad. E-clamp går helt i linje med det och innebär att användaren kan kommunicera med produkten på ett helt nytt sätt samtidigt som den bidrar till en bättre och säkrare arbetsmiljö. Lösningen integreras smidigt med maskinen och det krävs endast en knapptryckning/signal från truckhytten för att kunna styra E-clamp.             

– Vi ser en stor potential att kunna sälja E-clamp globalt via olika distributörer och kommer erbjuda produkten både som lösa enheter eller tillsammans med vårt gaffelspridningsaggregat, säger Peter Olsson, Ekonomi/marknad. 

Fördelar med E-clamp:

• E-clamp förhindrar skador på både förare och gods

• E-clamp har en innovativ och unik slimmad design

• E-clamp är programmerbar med PLC

• E-clamp ger en snabbare och säkrare materialhantering

• E-clamp kan hantera alla palltyper

Om oss

PMC Attachment är en av de ledande tillverkarna i Europa av integrerade gaffelspridningsaggregat med side shift 

I 30 år har vi utvecklat gaffelspridningsaggregat med en bred kapacitet på 1-25 ton. Våra kunder finns bland de stora trucktillverkarna av såväl lager- som motviktstruckar.

Företaget är en del av Dacke industri AB som är en långsiktig ägare som investerar i innovativa teknikföretag med fokus på kundanpassade komponenter och system.

Dacke Industri är en globalt inriktad koncern med ca 1500 anställda med verksamhet i flera länder och 2019 omsatte koncernen ca 3,5 miljarder kronor. 

Kontakt  

Ödestuguvägen 44 

567 32 Vaggeryd

Sverige

+46(0) 393 120 60

info@pmcattachment.com

Webbadress   www.pmcattachment.se

Vill du läsa mer om E-clamp och PMC Attachment 

Se film på vår unika laststabilisator E-clamp 

 

Mer från PMC Attachment

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PMC Attachment och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?