1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Obligationsräntorna i omvärlden sjönk överlag på onsdagen i kölvattnet av fortsatta geopolitiska spänningar kring Nordkorea och Syrien samt relationerna mellan Ryssland och USA.

Den amerikanska tioårsräntan trycktes ned under 2,30 procent för första gången sedan i november, medan de europeiska motsvarigheterna uppvisade mer försiktiga nedgångar.

"Vad som skulle bli en ny era med mer isolationistisk amerikansk utrikespolitik förefaller ha blivit en potentiellt mycket interventionistisk policy inom loppet av en vecka. Det råder fortfarande konfundering kring den amerikanska politiken rörande Syrien framöver, och beslutet att 'skicka en armada' till vattnen nära Nordkorea har på ett förståeligt sätt skakat om finansmarknaderna", skrev Pär Magnusson, senior räntestrateg vid Swedbank, som befarar att marknaderna kan bli mer tydligt riskaversiva med tanke på rådande höga aktievärderingar.

De svenska obligationsräntorna rörde sig under dagen dock aningen uppåt, med utökad skillnad mot den tyska tioårsräntan som följd. Kronan fortsatte samtidigt att återhämta sig från de svagare nivåerna i början av veckan. På onsdagen stärktes den med 3 öre mot både dollarn och euron till 9:02 respektive 9:57.

Yenen låg stabilt mot dollarn efter tisdagens förstärkning för den japanska valutan. Vid svensk stängning handlades den vid 109:64. EUR/USD handlades i ett relativt snävt intervall kring 1,06 dollar per euro.

Marknadsaktörer har noterat president Donald Trumps Twittermeddelande om att "Nordkorea söker problem" och att USA kommer att "lösa problemet" med eller utan Kina.

Utöver Nordkorea rådde spända förväntningar kring USA:s utrikesminister Rex Tillersons besök i Moskva. Vid mötet ska den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ha sagt att de amerikanska attackerna mot en syrisk flygbas i slutet av förra veckan var ett lagbrott och att det är viktigt att sådana attacker inte upprepas.

Samtidigt sade Lavrov att Ryssland vill ha en ärlig diskussion om att skapa en bred koalition mot terror och att Ryssland många gånger har sagt att de är redo för en "konstruktiv dialog på lika grunder" med USA, rapporterade Reuters.

Nivån på förtroendet mellan USA och Ryssland har sjunkit sedan Donald Trump tillträdde som president, sade Rysslands president Vladimir Putin.

Donald Trump uppgav å sin sida att han hade ett mycket bra samtal med Kinas president Xi Jinping beträffande hotet från Nordkorea. Kinas president Xi Jinping ska ha betonat att spänningarna på den koreanska halvön ska lösas fredligt.

De amerikanska producentpriserna, som har återhämtat sig kraftigt under det senaste ett och ett halvt åren, mildrades något i mars mot bakgrund av en nedgång för bensinpriserna.

"Vi förväntar oss att fredagens KPI-rapport för mars också visar en viss inbromsning i huvudinflationsmåttet på grund av lägre energipriser, men den senaste tidens guidning från Fed antyder att beslutsfattarna är mer fokuserade på kärninflationen", skrev RDQ Economics i en analyskommentar.

IMF-chefen Christine Lagarde sade att den globala ekonomin har "vår i steget" med stöd av policyåtgärder i många länder på senare år. Nedåtriskerna kvarstår samtidigt och arbetet med att bland annat motarbeta protektionism och främja en inkluderande tillväxt måste fortsätta, anser hon inför IMF:s vårmöte i nästa vecka när valutafonden ska publicera en ny konjunkturprognos.

De franska obligationsräntorna sjönk tillbaka något efter att på sistone ha stigit på oro inför det franska presidentvalet om mindre än två veckor. Marknaden har oroat sig för den senaste tidens opinionsframgångar för vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon.

Bedömare har tidigare levt med antagandet att Le Pen skulle förlora en andra valomgång oavsett om hon ställs mot Macron eller Fillon, men skulle valet stå mellan Le Pen och Melenchon skulle osäkerheten öka avsevärt.

"Risken att det blir en 'runoff' mellan Le Pen och Mélenchon ses i marknaden som en risk som inte är helt osannolik, vilket har gjort att franska räntor under de senaste dragarna stigit relativt kraftigt i en miljö som annars karakteriserats av fallande räntor", skrev Swedbank i en analys.

Kanadas centralbank lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,50 procent. Centralbanken framhöll samtidigt de betydande osäkerheter som tynger de ekonomiska utsikterna.

Data från Kina på onsdagen visade att KPI-inflationen steg till 0,9 procent i mars, från 0,8 procent i februari, vilket var lägre än väntade +1,0 procent.

Onsdagens brittiska arbetsmarknadsdata var blandad och pekade på något högre löneökningar än förväntat, medan sysselsättningen var något svagare än förväntat. Arbetslöshet inkom i linje med marknadens förväntan.

TNS Sifo Prosperas månatliga undersökning bland aktörer på den svenska penningmarknaden visade på stabila inflationsförväntningar. Inflationen väntas fortsatt vara 1,7 procent om ett år, 1,9 procent om två år och 2,0 procent om fem år. Förväntningarna på längre sikt har legat på inflationsmålet sedan januari.

Den svenska tioårsräntan slutade onsdagen en punkt högre vid 0,57 procent medan den tyska motsvarigheten sjönk en punkt till 0,21 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?