Räntor och valutor: Kronan stärks

Europaräntorna pekade överlag svagt nedåt på tisdagen medan dollarn fortsatt handlades starkare mot euron, men tappade en tidigare förstärkning mot yenen. Svenska räntor steg och kronan stärktes efter ett KPI-utfall i linje med Riksbankens prognos, men rörelsen gröptes senare delvis ur.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,45 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska motsvarigheten stängde 2 punkter ned till 0,75 procent.

Enligt SCB var KPI-inflationen 1,8 procent i februari, upp från 1,4 procent i januari. KPIF-inflationen steg från 1,6 till 2,0 procent, i linje med såväl vad som väntats i såväl SME Direkts enkät som av Riksbanken. Det var första gången sedan december 2010 som den underliggande inflationen legat i nivå med målet.

Till månadsförändringen för KPI bidrog högre priser på kläder med 0,2 procentenheter, medan högre priser på bland annat grönsaker och paketresor drog upp KPI med 0,1 procentenhet vardera.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1,3 procent i februari, jämfört med 1,2 procent i januari. Riksbankens prognosbana pekade mot just 1,3 procent.

Robert Bergqvist på SEB twittrade om att Riksbanken nu äntligen nått inflationsmålet och de tror fortsatt på en första räntehöjning i slutet av året.

Nordea såg inga direkta överraskningar i detaljerna i KPI. KPIF-inflationen väntas sjunka tillbaka och ligga mellan 1,5 och 2,0 procent under året.

"Detta skulle vara i Riksbankens bekvämlighetszon så länge som inflationsförväntningarna förblir förankrade och kronan inte apprecierar för mycket. Vi ser inte några ytterligare lättnadsåtgärder och väntar oss en första höjning i april 2018", skrev Nordea i en kommentar.

Swedbank noterade att utfallet var väl i linje med Riksbankens prognos, och det faktum att såväl den inhemska som importerade inflationen steg var tillfredsställande.

"Att dessutom såväl tjänste- som varupriser bidrog till en högre inflationstakt är positivt för Riksbanken", skrev Swedbank i en kommentar.

Det ändrar däremot inte deras syn om att Riksbanken kommer fortsätta med en duvaktig hållning och höja räntan första gången under 2018.

Riksbankschef Stefan Ingves sade i en utfrågning inför finansutskottet att konjunkturutsikterna i omvärlden är goda men att det samtidigt råder stor politisk osäkerhet.

Han noterade att KPIF-inflationen i februari steg till 2 procent och var i linje med Riksbankens prognos, men framöver väntar Riksbanken att inflationen kommer att "röra sig sidledes".

Stefan Ingves sade också att han i dagsläget inte kan se vad som skulle förändra räntebanan framöver, men att utsikterna för omvärlden åtminstone måste se väsentligt bättre ut.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg i mars, men inte lika mycket som väntat.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till 12,8 i mars från 10,4 i februari. Förväntningarna låg på 13,0.

Index över nuläget steg till 77,3 från 76,4, väntat 78,0.

ZEW noterade att de politiska riskerna från val i flera EU-länder håller osäkerheten om den tyska ekonomin på en relativt hög nivå.

USA-räntorna handlades fortsatt på högre nivåer på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen stabil på 2,59 procent.

Fed-mötet avslutas på onsdagen och en räntehöjning är inprisad. Fokus ligger snarare på vilket budskap Fed vill förmedla i samband med höjningen. Medianprognosen i Feds räntebana, "dot plot", visade i december att de var redo att höja räntan tre gånger i år och lika många gånger nästa år. En ny räntebana kommer på onsdagen.

Statistik på tisdagen visade att småföretagarindex, NFIB, kom in lite svagare än väntat, medan PPI däremot steg mer än väntat i februari.

Pundet försvagades mot andra valutor, inte minst dollarn, efter att det brittiska parlamentet gett grönt ljus för premiärminister Theresa May att lämna in sin brexitansökan. Denna väntas dock dröja till slutet av mars för att inte kollidera med andra viktiga händelser. Theresa May bekräftade på tisdagen i underhuset att brexitansökan kommer att lämnas in före mars månads utgång. Beskedet att Skottland planerar för en ny folkomröstning om självständighet bidrar till pressen på pundet. På eftermiddagen tog pundet tillbaka en del av nedgången.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?