1515

Räntor och valutor: Kronan starkare efter industri-PMI

Kronan har stärkts efter ännu ett starkt utfall för industrins inköpschefsindex. Svenska räntor stiger samtidigt i linje med övriga Europa.

Vid 10.15-tiden har den svenska kronan stärkts med 2 öre mot euron och är stabil mot dollarn, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 62,0 i januari, från 60,2 månaden före. Det var den högsta nivån sedan oktober 2010 och överträffade återigen analytikernas förväntningar, som låg på 58,8.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att delindex för produktion och sysselsättning gav de största bidragen till PMI-total, och alla delindex utom lager befinner sig över 60-strecket.

Nordeas Andreas Wallström noterar att de svenska tillverkningsföretagen inleder året i en positiv ton och att PMI steg till sin högsta nivå på sju år.

Han ser rapporten som övergripande stark, med fortsatta uppgångar för underindexen för sysselsättning och orderingång.

"Faktiskt noterade underindex för sysselsättning den högsta nivån sedan 1995, vilket bådar gott för sysselsättningsutvecklingen i sektorn", skriver han.

Det definitiva inköpschefsindexet för euroområdets industri steg till 55,2 i januari, från 54,9 i december. Väntat var en uppgång till 55,1 som också var det preliminära utfallet.

Markits chefekonom Chris Williamson konstaterar i en kommentar att euroområdet har fått en bra start på året. Tillväxttakten för nya order, export och sysselsättning ligger alla på flerårshögsta, där försvagningen av euron spelat en roll i att stötta exporten. Glädjande information för ECB var att det även finns ett begynnande ökat tryck i kärninflationen.

Kinas industri-PMI sjönk till 51,3 i januari från 51,4 i december, väntat var 51,2. Tjänste-PMI steg till 54,6 från 54,5.

Industri-PMI har legat över 50-nivån sedan augusti och steg under hösten, vilket gav stöd åt en global uppgång för industrin. Analytiker tyckte att dagens utfall tyder på att Kinas ekonomi fortsatte att gå bra förra månaden och att återhämtningen på senare tid verkar vara intakt.

En negativ svensk nyhet på morgonen var att statistik från UC visade ett trendbrott för antalet företagskonkurser. Efter att antalet företagskonkurser i januari konsekvent har minskat sedan 2013, så ökade de i januari för första gången på fyra. Ökningen var också genomgående stor i hela landet.

"Vi vet dessvärre inte vad denna ökning kommer ifrån, men ett trendbrott är det definitivt. Vi hoppas att denna ökning är tillfällig och att de svenska företagskonkurserna åter är på rätt köl igen nästa månad", sade Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC AB.

Förutom en rad inköpschefsindex står på onsdagens agenda även ADP:s jobbrapport i USA, som väntas visa att sysselsättningen i privat sektor ökade med 168.000 personer i januari. Senare på kvällen kommer Fed-besked, denna gång utan presskonferens eller nya prognoser.

Bedömarna är eniga om att Fed lämnar oförändrat och marknadens prissättning ligger bara på en sannolikhet på mindre än 15 procent att de höjer nu. En höjning i maj är inprisad till cirka 50 procent.

Nordea tror också att Fed avvaktar och pekar på den betydande osäkerheten om utsikterna för finans- och handelspolitiken under Trumpadministrationen så väntas Fed avvakta. De tror också på ett relativt neutralt uttalande med endast mindre förändringar i FOMC:s språkbruk.

På valutamarknaden är euron stabil mot dollarn en bit under 1:08, medan dollarn i sin tur har stärkts mot yenen till 113:40, från 112:45 vid svensk stängning i går.


       onsdag kl 10.15 (tisdag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 8:7315 (8:7531) Statsobl 2y -0,53 (-0,53)
EUR/SEK 9:4221 (9:4415) Statsobl 10y 0,74 (0,74)
EUR/USD 1:0791 (1:0785) Räntegap/ty 28 (30)
US obl 10 2,47 (2,44) Ty obl 10 0,46 (0,44)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?