Annons

Räntor och valutor: Kronan starkare

Kronan stärktes mot euron på måndagen efter att inköpschefsindex för industrin stigit till sin högsta nivå sedan i februari 2011. Samtidigt stärktes dollarn mot både euro och yen och de europeiska räntorna sjönk.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned till 0,18 procent, från tidig svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre på 0,54 procent.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin steg till 60,1 i december, från 57,3 i november. Förväntningarna låg på en nedgång till 56,8 i december, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Det främsta dragloket bakom uppgången var delindex för produktion som steg med 4,5 indexenheter till 65,0.

"Tre av fem delindex nådde i december över 60. Delindex för leverantörernas leveranstider steg med 2,9 indexenheter till 60,9 i december. Utfallen av enskilda månader bör dock tolkas med viss försiktighet", skrev Silf/Swedbank i en kommentar.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tyckte att rapporten var stark och noterade att de viktiga delindexen för produktion och orderingång låg över 60, och att även orderingången från exportmarknaden steg, om än till något under 60.

Han konstaterade att produktionen i tillverkningsindustrin sammantaget har sjunkit tre kvartal i rad inklusive tredje kvartalet, men att KI:s rapport och måndagens PMI tyder på att produktion och export återhämtade sig under fjärde kvartalet.

"Faktiskt har hårda data börjat förbättras också. Inte minst exporten tog fart i november. Det bådar gått för BNP", skrev Torbjörn Isaksson.

Konjunkturinstitutets indikator för tillverkningsindustrin steg brant under fjärde kvartalet och noterade rekordhöga 121,1 i december, enligt besked strax före jul.

I euroområdet steg industri-PMI från 53,7 till 54,9 i december. Det var i linje med det preliminära utfallet och förväntningarna.

Markits chefekonom Chris Williamson konstaterade att industrin i eurozonen går in i 2017 med vind i seglen efter att ha avslutat 2016 med en stark ökning i produktionen.

"Beslutsfattare kommer att bli dubbelt glada över att se industrisektorns förbättrade utsikter ackompanjeras av stigande pristryck", sade han.

Enligt Chris Williamson var det särskilt uppmuntrande att uppgången var så bred och att PMI steg i alla undersökta länder, men med Grekland fortsatt i en svagt nedåtlutande trend.

Han tillade att större delen av ökningen i efterfrågan och pristrycket har att göra med försvagningen av euron, vilken företagen uppger gör exporten mer konkurrenskraftig och höjer importpriser, vilket förstärks av stigande globala priser för tillgångar som olja.

Till skillnad från eurozonen gick det trögare i industrisektorn i BRIC-länderna i december. Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk exempelvis till 51,4 i december från 51,7 i november, väntat var ett index på 51,5.

En rådgivare till Kinas centralbank, PBOC, uppgav att landets ekonomi fortfarande står inför nedåttryck och att Kina behöver fler reformer under 2017. Kapitalflödena från Kina kommer att bestå, sade rådgivaren också.

På valutamarknaden tappade euron till 1:047 mot dollarn, ned från 1:055 vid svensk stängning i fredags. Dollarn har samtidigt stärkts till 117:4 mot yenen, från 116:8 vid lunchtid i fredags.

Eftersom både London och USA-marknaderna höll stängt på måndagen var likviditeten fortsatt tunn.

Kronan stärktes 1,5 öre till 9:56 mot euron och tappade 5 öre till 9:13 mot dollarn.

Enligt SEB kommer Norges Bank antagligen att behöva öka sina köp av norska kronor till 1,1 miljarder kronor per dag i augusti för att täcka upp för ett ökat budgetunderskott. Den 30 december meddelade Norges Bank att de skulle öka sina dagliga kronköp till rekordhöga 1 miljard kronor per dag från och med januari.

"Detta var ett väntat beslut som är relaterat till det växande budgetunderskottet. Men vi tvivlar på att det kommer att räcka och väntar oss ytterligare höjning till 1,1 miljarder kronor från augusti 2017", sade Richard Falkenhäll, tradingstrateg på SEB, enligt Bloomberg News.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?