1515

Räntor och valutor: Kronan rör sig uppåt

Starka svenska industridata bidrar till att kronan stärks något i förmiddagens handel på onsdagen. Svenska statsobligationsräntor stiger samtidigt något mer än motsvarande tyska räntor.

SCB rapporterade att industriproduktionen i Sverige steg 2,1 procent i maj jämfört med i april, och med 8,0 procent jämfört med maj 2016. Det var den högsta ökningstakten på årsbasis sedan i februari 2015M11 (+8,7) och klart högre än de +5,0 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät.

SCB rapporterade också att industrins orderingång ökade 1,3 procent i maj jämfört med i april, och med 7,6 procent på årsbasis (upp från +5,3 procent i april). Och att tjänsteproduktionen samtidigt ökade 0,7 respektive 4,5 procent.

Åke Gustafsson, seniorekonom på Swedbank, konstaterar i ett kundbrev att den starka produktionsstatistiken stöder bankens syn om en markant återhämtning framöver, vilket också stöds av starka PMI och KI-data.

"Det är definitivt också positiv läsning för Riksbanken om en markerad återhämtning och hälsosam tillväxt framöver. Produktionsdata är också positiva för kronan", skriver han.

Tidigare på onsdagen rapporterade Silf/Swedbank att tjänste-PMI sjönk till 57,3 i juni, från 57,9 i maj, vilket var lägre än väntade 58,0. Underliggande index visade dock stigande orderingång och högre sysselsättningstillväxt.

Europeiska statspappersräntor stiger något på onsdagsförmiddagen, euron försvagas något mot dollarn men handlas ändå nära oförändrade nivåer jämfört med tisdagens svenska stängning.

Dollar stärks samtidigt åter mot japanska yen i den europeiska handeln efter att ha försvagats i den asiatiska marknaden i spåren på oro efter att Nordkorea på tisdagen provskjutit en interkontinental robot.

Marknadsaktörer uppger för Bloomberg News att provskjutningen av en interkontinental robot var något nytt att absorbera, och det faktum att USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftade uppgifterna ökade spänningarna.

Men när marknadsfokus senare skiftade över mer mot globala ekonomiska faktorer vände USD/JPY åter uppåt, en rörelse som också fick stöd av upprepade rapporter om att Bank of Japan sannolikt kommer att sänka sina inflationsprognoser i samband med policymötet i juli.

Definitiva PMI-data från euroområdet visade att sentimentet i tjänstesektorn var bättre i juni än vad som rapporterades preliminärt. Definitiva tjänste-PMI noterades till 55,4 i juni, visserligen lägre än de 56,3 som noterades i maj men över preliminärt rapporterade 54,7.

Det sammanvägda indexet, industri- och tjänstesektor, sjönk samtidigt till 56,3 i juni från 56,8 i maj. Preliminärt rapporterades 55,7.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, uppgav i en kommentar att det slutliga PMI för juni kom in över det preliminära utfallet och signalerar därmed endast en mycket liten nedgång i tillväxtmomentumet i slutet av andra kvartalet.

"De senaste noteringarna indikerar ett euroområde som växer med imponerande 0,7 procent under andra kvartalet", sade han.

I Storbritannien sjönk tjänste-PMI till 53,4 i juni, från 53,8 i maj, marginellt lägre än väntade 53,5.

Tidigare på onsdagen tjänste-PMI i Japan en något bättre sentiment i juni jämfört med maj medan Caixins index visade en svagare tendens i Kina.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något, främst i längre löptider, när handeln kom i gång i Asien efter att USA hållit helgstängt på tisdagen, men nergången gröptes ur när den europeiska handeln kom i gång.

Eftermiddagen USA-agenda bjuder på industriorderdata för maj, klockan 16.00, men marknadsaktörer fokuserar sannolikt mer på protokollet från FOMC-mötet den 13-14 juni, som publiceras klockan 20.00, för ytterligare vägledning om utsikterna för styrräntan och om när Fedledamöterna tänker sig att inleda en försiktig neddragning av balansräkningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?