1515

Räntor och valutor: Kronan något svagare

Nettorörelserna på måndagen blev förhållandevis små för euron, som tappade under ECB-chefen Mario Draghis tal i EU-parlamentets ekonomiska utskott.

ECB-chefen sade att det ekonomiska uppsvinget i eurozonen blir alltmer solitt och fortsätter att breddas över sektorer och länder.

"Nedåtriskerna mot tillväxtutsikterna minskar ytterligare och vissa av de svansrisker som vi såg i slutet av förra året har minskat på ett mätbart sätt", sade han.

ECB-chefen tillade att det faktum att konsumtion och investeringar är de främsta drivkrafterna för återhämtningen gör den mer robust och motståndskraftig mot nedåtrisker, vilka främst kommer från globala faktorer.

Men trots en starkare återhämtning så har det underliggande inflationstrycket förblivit dämpat, enligt Mario Draghi.

"Inhemskt kostnadstryck, främst från löner, är fortfarande otillräckligt för att stötta en varaktig och självbärande konvergens för inflationen mot vårt mål på medellång sikt", sade han.

Han sade också att ECB räknar med att huvudinflationen kommer sjunka i takt med energipriserna, och att det är för tidigt för att räkna med en förändring i den penningpolitiska hållningen.

Mario Draghi sade att för att det inhemska pristrycket ska stärkas behövs fortsatt mycket ackommoderande finansieringsförhållanden, vilka i sig själva är beroende av en rätt avsevärd grad av penningpolitisk ackommodering.

ECB-chefen berörde också brexit och sade att flytten av banker från Storbritannien till euroområdet medför en rad risker. Dels handlar det om själva processen av flytten och dels om en svag tillsyn på den nya platsen.

"Det är mycket viktigt att bankerna gör alla nödvändiga förberedelser i god tid. Många risker med brexit handlar om hur processen hanteras", sade Mario Draghi.

Sedan finns det en risk för kapplöpning mot allt svagare bankreglering mellan euroländer som konkurrerar om att locka till sig banker från Storbritannien, sade han.

Mario Draghi sade att ECB måste anse att Greklands statsskuld är långsiktigt uthållig för att ECB ska kunna köpa grekiska statspapper QE-programmet.

Först måste dock Grekland och långivarna enas helt om den andra översynen av räddningsprogrammet.

ECB kommer göra en självständig utvärdering om den grekiska skulden är långsiktigt uthållig, sade han.

IMF har länge krävt ytterligare skuldlättnader för att göra skulden uthållig.

Vid svensk stängning handlades euron omkring 1:12 mot dollarn.

Italienska räntor steg på eftermiddagen efter rapporter om att parlamentsval kan hållas så tidigt som i höst, efter kommentarer från tidigare premiärministern Matteo Renzi.

Enligt Reuters sade Matteo Renzi på söndagen att det "ur ett europeiskt perspektiv" är rimligt att Italiens nästa val hålls samtidigt som det tyska, som är planerat för september.

Räntan på den tioåriga italienska statsobligationen hade vid svensk stängning på måndagen stigit 5 punkter till 2,15 procent.

Under natten mot måndagen talade Fed-chefen i San Francisco, John Williams, i Singapore. Han sade att den amerikanska ekonomin nu är nära Federal Reserves dubbla mandat som den någonsin har varit.

Han sade att ekonomin har "nått och till och med överskridit full sysselsättning". Inflationen har visserligen legat något under Feds 2-procentsmål men "med en ekonomi som går bra och när några av de faktorer som hållit inflationen nere avtar räknar jag med att vi når målet nästa år".

"För att uppnå uthållig tillväxt är det bättre att närma sig målet försiktigt och undvika ett substantiellt överskridande", sade John Williams.

Han sade vidare att han räknar med att Fed kommer att börja minska sin balansräkning "när vi kommit längre på vägen mot att normalisera nivån på Fed fundsräntan".

"Baserat på mina prognoser kommer detta att ske senare i år", sade John Williams.

John Williams sade också att han står fast vid att tre räntehöjningar under 2017, inklusive den i mars, är vettigt.

USA höll helgstängt på måndagen och dollarn rörde sig sidledes under dagen, vid svensk stängning handlades den omkring 111:28 mot yenen.

Kronan tappade omkring 1 öre mot både euron och dollarn jämfört med fredagens svenska stängning och handlades omkring 9:72 respektive 8:70.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen sjönk 1 punkt till 0,50 procent.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?