1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan något ned – Europaräntor ökar

Euron stärktes och europaräntorna steg på måndagen efter att ECB-chefen Mario Draghi uttalat sig något mer hökaktigt än väntat om den underliggande inflationen. 

Vid svensk stängning handlades euron strax under 1:18 mot dollarn. 

ECB-chefen Mario Draghi talade på måndagen i EU-parlamentets ekonomiska utskott. 

Han sade att inflationen fortsatt är något högre än under årets första månader vilket speglar den starka uppgången i oljepriserna.

Måtten på underliggande inflation är fortsatt generellt dämpade men har ökat från tidigare lägstanivåer då det inhemska pristrycket stärks och breddas.

”Underliggande inflationen väntas öka ytterligare de kommande månaderna då den stramare arbetsmarknaden pressar upp lönetillväxten”, sade han.

HIKP-inflationen väntas ligga omkring nuvarande nivåer under en tid framöver och väntas nå 1,7 procent mellan nu och 2020. Stabiliteten döljer ett lägre bidrag från icke-kärnkomponenter och en "relativt kraftfull uppgång i underliggande inflation", sade Mario Draghi.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 103,7 i september, jämfört med 103,9 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha uppgått till 103,2 enligt Reuters prognosenkät.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade att trots det goda sentimentet ökar osäkerheten bland företagen.

Effekterna av importtullarna på den reala ekonomin är hittills relativt små. Han sade också att effekterna av krisen i Turkiet bör vara hanterbara för den tyska ekonomin om den kan hållas under kontroll.

Commerzbank skrev i en kommentar att IFO har tagit igen mer än hälften av tappet sedan november. 

"Svagheten i IFO-näringslivssentiment är därmed över. En liknande bild syns i sammanvägda inköpschefsindex", skriver banken. 

Även europaräntorna fick fart uppåt och den tyska tioåringen klättrade 5 punkter till 0,51 procent. 

"Marknaden är lite överraskad av hans (Draghis) hökaktiga kommentarer om kärninflationen", sade Martin van Vliet, senior räntestrateg vid ING Group, till Bloomberg News.

Det brittiska pundet stärktes omkring 0,5 procent på måndagen och handlades vid svensk stängning omkring 1:31. Från fredagsmorgonen summeras dock försvagningen till omkring 1 procent, i spåren av försämrade utsikter för ett brexitavtal.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade på söndagen att oppositionspartiet under veckan kommer att rösta för om huruvida en andra brexitomröstning ska aktualiseras om premiärminister Theresa May misslyckas med att få planen för att lämna EU genom parlamentet.

Jeremy Corbyn, som själv föredrar ett nyval före en ny folkomröstning, sade att han skulle stödja en andra brexitomröstning om hans parti röstar för det.

Brexitministern Dominic Raab sade på måndagen att han trodde att Storbritannien skulle fortsätta göra framsteg och så småningom nå ett brexitavtal med EU.

"Vi fortsätter förhandla i god tro och försöker få det bästa avtalet vi kan, men vi är redo för alla händelser", sade han i en radiointervju.

Det efter att premiärminister Theresa May på fredagen sagt att de båda sidorna hamnat i ett dödläge och att Storbritannien måste vara redo för att det inte blir något avtal.

Mario Draghi sade under utfrågningen i ekonomiska utskottet att ECB inte väntade sig någon större effekt av en hård brexit. 

”Vi måste se vad slutresultatet blir. Vi övervakar givetvis vad som sker. Helt klart hoppas vi att varje lösning inte äventyrar den inre marknadens integritet”, sade han.

Enligt ECB:s beräkningar skulle påverkan på realekonomin i euroområdet vara dämpad. Effekten på finansmarknaden skulle inte vara betydande, men med undantag för centralt clearade derivatinstrument.

För svensk del stod politiken i fokus på måndagen. Moderaten Andreas Norlén valdes till ny talman och det meddelades att en statsministeromröstning kommer att hållas på tisdagen klockan 9.30. 

Centerpartiets och Liberalernas partiledare, Annie Lööf och Jan Björklund, sade inför talmansomröstningen att en överenskommelse med Socialdemokraterna krävs för att allianspartierna ska kunna bilda regering. En alliansregering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna är inte aktuell.

”Vi tänker inte sitta i en alliansregering som kräver aktivt stöd av SD eller förhandlar eller samarbetar med dem. Nu behöver alliansen och Socialdemokraterna hitta en väg framåt”, sade Annie Lööf.

Kronan tappade 1 öre till 8:80 mot dollarn jämfört med fredagens svenska stängning och 5 öre mot euron till 10:38. 

Räntan på den svenska tioåringen steg 3 punkter till 0,66 procent.

Hedin lägger bud på brittisk jätte – kan bli dubbelt så stort

Bilhandlarjätten Hedin, större än Bilia och med Erik Selin bland storägarna, har lagt ett kontantbud värt nästan 5 miljarder kronor på den brittiska bilkedjan Pendragon, där man är största ägare sedan tidigare.

Räknat i omsättning under årets första halvår är Hedin och Pendragon jämnstora, och går budet igenom drar Hedin därmed ifrån Bilia ytterligare.

Press/Castellum
Press/Castellum

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera