1515

Räntor och valutor: Kronan något ned – Europaräntor ökar

Euron stärktes och europaräntorna steg på måndagen efter att ECB-chefen Mario Draghi uttalat sig något mer hökaktigt än väntat om den underliggande inflationen. 

Vid svensk stängning handlades euron strax under 1:18 mot dollarn. 

ECB-chefen Mario Draghi talade på måndagen i EU-parlamentets ekonomiska utskott. 

Han sade att inflationen fortsatt är något högre än under årets första månader vilket speglar den starka uppgången i oljepriserna.

Måtten på underliggande inflation är fortsatt generellt dämpade men har ökat från tidigare lägstanivåer då det inhemska pristrycket stärks och breddas.

”Underliggande inflationen väntas öka ytterligare de kommande månaderna då den stramare arbetsmarknaden pressar upp lönetillväxten”, sade han.

HIKP-inflationen väntas ligga omkring nuvarande nivåer under en tid framöver och väntas nå 1,7 procent mellan nu och 2020. Stabiliteten döljer ett lägre bidrag från icke-kärnkomponenter och en "relativt kraftfull uppgång i underliggande inflation", sade Mario Draghi.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 103,7 i september, jämfört med 103,9 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha uppgått till 103,2 enligt Reuters prognosenkät.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade att trots det goda sentimentet ökar osäkerheten bland företagen.

Effekterna av importtullarna på den reala ekonomin är hittills relativt små. Han sade också att effekterna av krisen i Turkiet bör vara hanterbara för den tyska ekonomin om den kan hållas under kontroll.

Commerzbank skrev i en kommentar att IFO har tagit igen mer än hälften av tappet sedan november. 

"Svagheten i IFO-näringslivssentiment är därmed över. En liknande bild syns i sammanvägda inköpschefsindex", skriver banken. 

Även europaräntorna fick fart uppåt och den tyska tioåringen klättrade 5 punkter till 0,51 procent. 

"Marknaden är lite överraskad av hans (Draghis) hökaktiga kommentarer om kärninflationen", sade Martin van Vliet, senior räntestrateg vid ING Group, till Bloomberg News.

Det brittiska pundet stärktes omkring 0,5 procent på måndagen och handlades vid svensk stängning omkring 1:31. Från fredagsmorgonen summeras dock försvagningen till omkring 1 procent, i spåren av försämrade utsikter för ett brexitavtal.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade på söndagen att oppositionspartiet under veckan kommer att rösta för om huruvida en andra brexitomröstning ska aktualiseras om premiärminister Theresa May misslyckas med att få planen för att lämna EU genom parlamentet.

Jeremy Corbyn, som själv föredrar ett nyval före en ny folkomröstning, sade att han skulle stödja en andra brexitomröstning om hans parti röstar för det.

Brexitministern Dominic Raab sade på måndagen att han trodde att Storbritannien skulle fortsätta göra framsteg och så småningom nå ett brexitavtal med EU.

"Vi fortsätter förhandla i god tro och försöker få det bästa avtalet vi kan, men vi är redo för alla händelser", sade han i en radiointervju.

Det efter att premiärminister Theresa May på fredagen sagt att de båda sidorna hamnat i ett dödläge och att Storbritannien måste vara redo för att det inte blir något avtal.

Mario Draghi sade under utfrågningen i ekonomiska utskottet att ECB inte väntade sig någon större effekt av en hård brexit. 

”Vi måste se vad slutresultatet blir. Vi övervakar givetvis vad som sker. Helt klart hoppas vi att varje lösning inte äventyrar den inre marknadens integritet”, sade han.

Enligt ECB:s beräkningar skulle påverkan på realekonomin i euroområdet vara dämpad. Effekten på finansmarknaden skulle inte vara betydande, men med undantag för centralt clearade derivatinstrument.

För svensk del stod politiken i fokus på måndagen. Moderaten Andreas Norlén valdes till ny talman och det meddelades att en statsministeromröstning kommer att hållas på tisdagen klockan 9.30. 

Centerpartiets och Liberalernas partiledare, Annie Lööf och Jan Björklund, sade inför talmansomröstningen att en överenskommelse med Socialdemokraterna krävs för att allianspartierna ska kunna bilda regering. En alliansregering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna är inte aktuell.

”Vi tänker inte sitta i en alliansregering som kräver aktivt stöd av SD eller förhandlar eller samarbetar med dem. Nu behöver alliansen och Socialdemokraterna hitta en väg framåt”, sade Annie Lööf.

Kronan tappade 1 öre till 8:80 mot dollarn jämfört med fredagens svenska stängning och 5 öre mot euron till 10:38. 

Räntan på den svenska tioåringen steg 3 punkter till 0,66 procent.


Innehåll från ES Energy Save Systems ABAnnons

80 procent mindre klimatavtryck från byggvärmen

Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.
Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.Foto:Maria Steén

Det är bara hundra dagar kvar tills dess att byggen måste klimatdeklareras. Alla utsläpp av växthusgaser under byggskedet ska redovisas till Boverket. Det gör att byggföretagen kommer att välja klimatsmart byggvärme.

Byggsektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och byggvärmen står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser. Vid årsskiftet träder därför en ny lag om klimatdeklarationer i kraft, vilket innebär att byggherren ska lämna in uppgifter till Boverket om hur uppförandet av en ny byggnad påverkar klimatet.

– När det gäller färdiga hus finns det tydliga regler kring energiförbrukning och klimatpåverkan, men byggskedet har varit i princip oreglerat. Därför är dessa klimatdeklarationer en välkommen utveckling av byggbranschen, säger Fredrik Sävenstrand som är vd för värmeteknikbolaget Energy Save.

Mobil energicentral

Byggvärme är en av de största energiförbrukarna på byggarbetsplatser, och att använda eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för uttorkning av byggen är ineffektivt ur såväl energi- som miljöperspektiv.

Energy Save har utvecklat en mobil energicentral. Produktkonceptet baseras på företagets patenterade värmepumpsteknik, som kan användas för att värma upp, kyla ner och torka ut. Dessa energicentraler erbjuds nu i samarbete med El-Björn. 

– I jämförelse med traditionell uppvärmning av byggarbetsplatser ger vår lösning besparingar på upp till 66 procent av energikostnaden samtidigt som det minskar utsläppen av koldioxid med upp till 80 procent. Det norska maskinuthyrningsföretaget UCO, som är ett helägt dotterbolag till Skanska AS, har testat en av våra energicentraler, och är mycket nöjda med både funktionalitet och energibesparing, säger Fredrik Sävenstrand.

En hållbar lösning

– Sedan 2009 har vi levererat mer än 12 000 luft/vatten-värmepumpar. Det är den tekniken som vi nu har förpackat i ett smart koncept med prefabricerade energicentraler för kommersiella fastigheter, fortsätter Fredrik Sävenstrand.

– Kravet på klimatdeklarationer kommer att göra vårt erbjudande än mer relevant på byggarbetsplatsen. Centralerna är Plug-in-Moduler vilket betyder att de bara behöver några få anslutningar för att kunna startas upp. Det är en snabb och smidig installation, vilket är nödvändigt med tanke på att klimatdeklarationerna alldeles strax är här, avslutar Fredrik Sävenstrand.

Läs mer om Energy Saves Plug-in-Moduler här. 

Om Energy Save:

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser. Uppvärmning och uttorkning står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser, och idag används ofta energikrävande alternativ med stort klimatavtryck.

Energy Save är ett värmeteknikbolag med ett patenterat produktkoncept för kostnadseffektiva, högpresterande och innovativa värmepumpsystem inom luft/vatten-teknologin. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Vill du veta mer? Klicka här!

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ES Energy Save Systems AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?