1515

Räntor och valutor: Kronan har stärkts marginellt mot dollarn och euron

STOCKHOLM (Direkt) Europabörserna handlas svagt upp på måndagen, medan spreadarna i euroområdet vidgas och euron tappar något. Klartecken för en ny tysk regering ses som positiv medan det italienska valet tynger något, samtidigt som handelskonflikten mellan USA och omvärlden generellt tynger sentimentet. 

Tyska räntor inledde klart lägre men nedgången har gröpts ur till 1-2 punkter. Italienska räntor handlas 2-4 punkter upp. Den tioåriga statsobligationen, som sjunkit 15-20 punkter de senaste veckorna, steg initialt 7 punkter till 2,03 procent, för att därefter sjunka tillbaka till 2,00 procent. Räntegapet till Tyskland vidgades till som mest 143 punkter, från 132 punkter i fredags. 

"Marknaden har gått in i detta val genom att prisa in en försumbar sannolikhet för att populistpartierna ska få en dominerande roll i den nya regeringen", skrev Vasileios Gkinoakis på Unicredit i en kommentar enligt Bloomberg News.

Han konstaterar att italienska räntor kommer vara pressas uppåt av två skäl: dels pekar valresultatet på ett parlament utan tydlig majoritet, vilket gör att rubrikerna kommer få genomslag åtminstone fram till slutet av mars när formella samtal inleds om att bilda en ny regering, dels att populistpartierna fått ett klart starkare utfall än mätningarna väntade sig", skrev Unicredit.   

När knappt 95 procent av rösterna är räknade i det italienska valet ser euroskeptikerna Femstjärnerörelsen och immigrationsfientliga Lega ut att bli valets vinnare. 

Femstjärnerörelsen får nästan 32 procent av rösterna. Lega blir störst i center-höger-alliansen och får nästan 18 procent, mer än Silivio Berlusconis Forza Italia med cirka 14 procent. Center-vänster-alliansen får cirka 23 procent och nu styrande Partito democratico får endast drygt 19 procent.

Commerzbank noterar att Italien ser svårt ut att regera. Ingen allians eller enskilt parti lyckades vinna en absolut majoritet. De beräkningsmässiga grunderna för en majoritetsregering är också politiskt svåra. 

Efter en utrönande fas som kan pågå flera månader så väntar de sig en regering som blir ett lappverk eller regerar i minoritet, där de bara kan genomdriva en policy där de har minsta gemensamma nämnare. 

Att döma av partiernas valmanifest så innebär det en omfördelande policy med omfattande skattesänkningar och ytterligare sociala förmåner. Detta gäller även för den europeiska nivån. Även de euroskeptiska partierna ser med glädje på visionen från den franske presidenten Emmanuel Macron, som i grunden vill se större omfördelning på europeisk nivå och förändra EU till en transfereringsunion. 

"Hursomhelst är varken reformer som är nödvändiga för den italienska ekonomin eller Italiens utträde ur euron på agendan", skriver Commerzbank.

Euron tappade som mest 0,7 procent till 1:2270 mot dollarn under morgonen, men har därefter återhämtat sig till 1:2320, inte så långt från fredagens nivåer. 

"Det finns en del kvardröjande försiktighet från det italienska valresultatet och bara den tyska omröstningen har förhindrat ett större fall i euro/dollar", sade Viraj Patel på Ing till Reuters.

Bedömare noterade samtidigt att positioneringen varit betydligt mer nervös inför det franska valet förra året, och den underliggande trenden är fortsatt positiv för euron.

"I slutändan är detta förväntad osäkerhet och marknaderna är klart mer toleranta om europeisk politik än tidigare givet den gynnsamma ekonomiska bakgrunden", sade Geoffrey Yu på UBS Wealth Management till Reuters. 

Medlemmarna i de tyska socialdemokraterna SPD röstade ja till en ny regeringskoalition med Angela Merkel och CDU/CSU. "Valdeltagandet" var 78 procent och cirka 66 procent röstade ja, en lite överraskande stor marginal. 

Angela Merkel välkomnade beskedet och sade att den nya regeringen måste börja arbeta snabbt för att hantera frågor som internationell handelspolitik.

USA:s president Donald Trump meddelade i torsdags att han avser införa tullar på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium. I helgen sade Peter Navarro, chef för Vita husets nationella handelsråd, till CNN att det inte kommer bli några undantag från ståltullarna för enskilda länder. Däremot kan det komma undantag för vissa företag där det behövs undantag så att företagen kan jobba vidare. 

Data på måndagen visade att euroområdets kombinerade index för industrin och tjänstesektorn sjönk till definitiva 57,1 i februari, från 58,8 föregående månad, lägre än preliminärt rapporterade 57,5. 

Den norska kronan har tappat något till 9:62 mot euron under måndagen, men handlas fortsatt starkare jämfört med före beskedet i fredags om att sänka inflationsmålet till 2 procent, vilket gav en rejäl kronförstärkning.

Svenska räntor handlas svagt ned medan kronan stärkts marginellt mot dollarn och euron. 

Riksbankschef Stefan Ingves höll ett anförande på måndagen där han bland annat konstaterade att de låga räntorna troligen kommer att bestå under en lång tid framöver, vilket gör att centralbankerna får mindre utrymme att hantera framtida lågkonjunkturer med lägre räntor. Hushållen är samtidigt högre belånade än någonsin tidigare, och därmed känsliga för räntehöjningar. 

Han konstaterade också att det globala inflationstrycket är mycket lågt och de nya utfallen för den svenska inflationen har varit svagare än väntat, och för Riksbankens del gäller det därför att vara fortsatt vaksam.

"En förutsättning för att inflationen även framöver ska utvecklas i linje med målet är att konjunkturen fortsätter att vara stark och sätter avtryck i prisutvecklingen. Penningpolitiken behöver därför vara fortsatt expansiv", sade han.

Bedömningen de gjorde i februari var att det sannolikt är dags att långsamt börja höja reporäntan under andra halvåret i år. 

"Men en sådan vändning kräver enligt min mening stor försiktighet", sade Stefan Ingves.

              måndag kl 11.15 (fredag kl 16.15)              ==================================USD/SEK    8:2553   (8:2603)   Statsobl 2y  -0,46  (-0,45)EUR/SEK   10:1714  (10:1816)   Statsobl 10y  0,79   (0,79)EUR/USD    1:2321   (1:2327)   Räntegap/ty     15     (16)US obl 10    2,84     (2,84)   Ty obl 10     0,64   (0,63)


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?