1515

Räntor och valutor: Kronan handlas sidledes

Kronan handlas netto omkring oförändrat efter en arbetslöshet som var lägre än väntat medan Per Jansson indikerat att en mindre expansiv penningpolitik i nuläget skulle kunna göra det svårare för inflationen att stabiliseras runt målet.

Arbetslösheten var 6,0 procent i augusti, icke säsongsrensat. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en arbetslöshetsnivå på 6,3 procent.

Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 6,6 procent i augusti, jämfört med 7,1 procent föregående månad. Enligt SME Direkt väntades en säsongsrensad arbetslöshetsnivå på 6,7 procent.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, kommenterar att dagens siffror är i linje med riksbankens prognoser.

"En fortsatt stram arbetsmarknad ger Riksbanken hopp att löneökningarna kommer ta fart vilket i sin tur bör lyfta inflationen. Än så länge har löneökningarna dock varit blygsamma", skriver han.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, skriver i en kommentar att utfallet, 6,0 procent, var något lägre än väntat och att den nedåtlutande trenden i arbetslösheten inte längre är stark.

"Den relativa sysselsättningsgraden är mer eller mindre platt efter några positiva år, delvis till följd av matchningsproblem på arbetsmarknaden", skriver han.

Under förmiddagen talade vice riksbankschefen Per Jansson och sade att inflationsbilden i Sverige har förbättrats sedan 2014, även om trenden har varit något ojämn.

De senaste två månadernas inflationsutfall, med KPIF-utfall på 2,3 och 2,4 procent, var över målet, vilket Per Jansson beskrev som "trevligt".

"På det hela taget ser inflationsbilden ganska bra ut", sade Per Jansson, men han tillade att det kvarstår utmaningar framöver för att hålla inflationen på 2 procent.

Han sade vidare att BNP-tillväxten i Sverige är god vilket bör leda till ökat resursutnyttjande. Men av nedrevideringen av statistiken för andra kvartalet framgår att mycket av tillväxten var produktivitetsdriven, vilket innebär att tillväxten kanske inte är så inflationsdrivande.

"Det är bra att vi har god tillväxt, men det är inte värt så mycket (för Riksbanken) om tillväxten inte är inflationsdrivande", sade han.

Per Jansson betonade samtidigt att mindre expansiv penningpolitik nu, eller bara att signalera mindre expansiv policy, kan leda till att det blir svårare att få inflationen att stabiliseras runt målet och göra att inflationsförväntningarna åter viker ner.

Han sade också att han ser få tecken på överhettning i den svenska ekonomin för närvarande eller inom någon nära framtid.

Kronan stärktes inledningsvis omkring 2 öre efter att Per Jansson talat men tappade sedan för att handlas netto omkring oförändrat.

Räntan på den svenska tioåringen har stigit 1 punkt till 0,83 procent.

Dollarn stärktes på onsdagseftermiddagen men har backat något under torsdagen. Mot yenen handlas den vid 110:40 och mot euron vid 1:19-nivån.

I eftermiddag publiceras KPI-statistiken i USA för augusti, som ses som mycket viktig för Federal Reserves kommande räntestrategi. KPI väntas ha ökat med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent under månaden och 1,8 respektive 1,6 procent jämfört med ett år tidigare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?