Räntor och valutor: Kronan försvagas

Europaräntorna steg på måndagen samtidigt som kronan försvagades mot både dollarn och euron.

Yenen stärktes tappade på tisdagsmorgonen efter att Bank of Japan under natten meddelat att man minskar på köpen av ultralånga obligationer.

Valutamarknadsaktörer spekulerade om huruvida de minskade BOJ-köpen kan vara en signal om att centralbanken kan vara på väg att dra ned något på stimulanserna. BOJ-bevakare tror dock att det är för tidigt för sådana spekulationer

"Det spekuleras allt mer om att Bank of Japan kan strama åt policyn i år, men jag tycker inte det är berättigat", sade Esther Reichelt, strateg vid Commerzbank, till Reuters.

"De minskade antalet obligationer som köps i marknaden, vilket ses som början på 'tapering', men vi har förväntat oss det ett tag… så jag skulle inte förvänta mig alltför mycket yen-styrka för tillfället", sade Daniel Trum, valutastrateg vid UBS Wealth Management, till Reuters.

Dollarn handlades vid svensk stängning vid omkring 112:61 mot yenen efter att som lägst ha nått 112:50.

Euron tappade från nivåer runt 1:2050 till omkring 1:1960 på måndagen och fortsatte försvagas på tisdagen till 1:1928 vid svensk stängning.

"Jag tror inte att nivåer betydligt över 1:20 är försvarbara just nu", sade Esther Reichelt till Reuters.

"Jag vet att marknaden är väldigt optimistisk om euron, men om du tittar på statistik och centralbanken så är ECB fortfarande på en expansiv bana", sade hon.

Enligt flera analytiker som Reuters talat med var en korrektion oundviklig för euron efter en väldigt stark period för valutan.

Arbetslösheten i euroområdet sjönk till 8,7 procent i november, från 8,8 föregående månad. Det var den lägsta arbetslöshetsnivån sedan januari 2009.

Capital Economics skrev i en kommentar att arbetsmarknaden sannolikt kommer fortsätta återhämta sig med en ekonomi som går starkt och undersökningar som tyder på att sysselsättningstillväxten kommer ha ökat till omkring 2,0 procent under fjärde kvartalet.

"Det tyder på att arbetsmarknaden kommer fortsätta falla under 2018, vilket sätter visst tryck uppåt på lönerna", skrev Capital Economics.

Tysk industriproduktion ökade med 3,4 procent i november, den största ökningen sedan i september 2009, och klart högre än prognosen om 1,8 procent enligt Reuters prognossammanställning.

Uppgången i den tyska industriproduktionen var en välkommen bekräftelse på att ekonomin var stark i slutet av året, skrev Jennifer McKeown på Capital Economics i en kommentar.

Hon noterade också att handelsbalansen som publicerades under morgonen visade att exporten ökade med 4,1 procent i november jämfört med föregående månad klart mer än importen som steg 2,3 procent.

Det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag sjönk i december jämfört med föregående månad. Det visade ett index från NFIB, National Federation of Individual Business, på tisdagen.

NFIB:s index noterades till 104,9 i december, upp från oreviderade 107,5 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät räknade analytiker med ett index på 107,8.

Wells Fargo skrev i en kommentar att även om genomsnittet för helåret var högsta någonsin så är tappet i december "udda" givet att det kom under månaden då skattereformen godkändes.

Banken skrev dock att tappet förmodligen inte hängde ihop med en bedömning av skattereformen då flera företagare fortfarande försökte avgöra hur de påverkades av den nya lagen när undersökningen genomfördes.

Kronan tappade 3 öre mot dollarn till 8:25 och 1 öre mot euron till 9:84.

Räntan på den svenska tioåringen steg 3 punkter till 0,78 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?