Annons

Räntor och valutor: Kronan försvagas

USA-räntorna rörde sig svagt uppåt efter svensk stängning i fredags samtidigt som dollarn stärktes mot yenen, men tappade mot euron.

Tidigare på fredagen steg de amerikanska räntorna tillsammans med de tyska efter att det tyska IFO-indexet stigit till en ny rekordhög nivå, vilket stärkte utsikterna om en förbättrad global tillväxt.

Med en global ekonomi som stärks finns ett tryck på att rekordlåga räntor ska stiga.

"Obligationsmarknaden är bubbelterritorium", sade Andrew Brenner, chef för räntehandel vid National Alliance Capital Markets, till Wall Street Journal.

En faktor som håller tillbaka räntorna är den ihållande bristen på inflation och detta visar Fed-ledamöterna en växande oro för, något som protokollet från det senaste räntemötet visade.

"Vi börjar bli oroliga för att några få inflationsoroliga Fed-katter kommer att växa till många fler Fed-företrädare nästa år om kärn-PCE-inflationen inte börjar visa några tecken på att röra sig uppåt", skrev Chris Rupkey, finansiell chefekonom på MUGF Union Bank i New York, i ett kundbrev, enligt Bloomberg News.

Han skrev att en sak är säker, och det är att Fed är mer datakänsligt än någonsin och att nyckeldatan är inflation.

Investerare uppges också vara ovilliga att sälja obligationer på grund av skepsis kring huruvida republikanerna i kongressen kan enas kring en skattereform.

I måndagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt uppåt, med den tioåriga USA-räntan 1 punkt upp till 2,35 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av försäljningen av nya bostäder i oktober. Den väntas ha vänt nedåt efter en kraftig uppgång månaden före.

Under veckan väntas bland annat hushållens konfidensindikator, reviderad BNP för tredje kvartalet, privata inkomster och privatkonsumtion och ISM-index för industrin.

Fed-chefen i New York, William Dudley, talar om USA:s ekonomi på tisdagen och såväl avgående Fed-chefen Janet Yellen som Jerome Powell, som nominerats till att efterträda henne, talar också i veckan.

Asiatiska börser pekar nedåt, japanska räntor stiger svagt medan yenen stärks mot dollarn, efter en försvagning på fredagskvällen.

På valutamarknaden står yenen nu i 111:39 mot dollarn, jämfört med 111:42 vid svensk stängning i fredags. Euron är samtidigt stabil kring 1:1923 mot dollarn, från 1:1926.

Kronan är ett halvt öre svagare mot dollarn och mot euron.

Måndagens europeiska makroagenda gapar i det närmaste tom, men här hemma publicerar SCB statistiken över utlåningen till hushållen i oktober och Arbetsförmedlingen sin veckostatistik.

Senare i veckan blir det för svensk del BNP-utfallet för tredje kvartalet, detaljhandelsförsäljningen och KI-barometern för november.

Från euroområdet blir det bland annat konjunkturbarometern för november och KPI från Tyskland och euroområdet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?