Annons

Räntor och valutor: Kronan försvagas

Kronan stärkes tillfälligt mot euron på torsdagsförmiddagen efter att Riksbankens protokoll publicerats, men rörelsen var kortvarig. Svenska räntor stiger i linje med övriga europeiska räntor.

Vid 11-tiden är den tyska tioårsräntan upp 4 punkter till 0,47 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är upp 3 punkter till 0,88 procent.

Riksbankens protokoll från det senaste räntemötet den 6 september visade att de välkomnar att inflationen vänt upp efter en lång tid under målet, men det finns en del tillfälligheter bakom den senaste inflationsuppgången och samtidigt har kronan stärkts snabbare än prognosen i juli.

Flera ledamöter påpekade att det vore riskfyllt att nu göra penningpolitiken mindre expansiv, för att inflationen ska stabiliseras kring målet behöver konjunkturen vara fortsatt stark och sätta avtryck i prisutvecklingen.

Vidare lyfte flera ledamöter frågan om överhettning i svensk ekonomi och konstaterade att det i nuläget inte syns några tydliga tecken på detta eftersom varken priser och löner stiger på ett obalanserat sätt.

Samtidigt påpekade de att utvecklingen i bostadssektorn kräver särskild uppmärksamhet och påminde om att hushållens höga skuldsättning är något som Riksbanken länge oroat sig för.

Analytiker tycker att protokollet visar att Riksbanken inte har bråttom att ändra sin penningpolitiska hållning.

"Vårt intryck är att Riksbanken inte har bråttom att ändra sin penningpolitiska hållning, men med tanke på styrkan i ekonomin och den stigande trenden i den underliggande inflationen (högre tjänstepriser) är vi fortsatt säkra på att en första räntehöjning kommer i april 2018", skriver Swedbank i ett kundbrev.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att protokollet understryker Riksbanken önskan att återställa trovärdigheten för inflationsmålet.

"Inflationen är ännu inte på fast grund och det är alltför tidigt att ändra den penningpolitiska hållningen. Inflationsutvecklingen kommer att vara viktig", skriver han.

Samtidigt noterar han att kronförstärkningen under sommaren inte välkomnas av Riksbanken och att kronan inte får stärkas för fort framöver.

Isaksson lyfter också fram att det finns några tidiga tecken på optimism i riksbankschef Stefan Ingves uttalande om löneökningarna där han säger att "detta betyder inte att det inte finns några uppåtrisker för svensk inflation…" och att det inte skulle vara svårt att vända fokus för penningpolitiken och göra den mindre expansiv. Ingves tillade dock att han inte ser att Riksbanken alls befinner sig i den situationen i dag.

Nordea håller fast vid sin prognos om att en första räntehöjning dröjer till fjärde kvartalet 2018.

Norges Bank lämnade räntebesked under förmiddagen och som väntat lät de styrräntan ligga stilla. De drog dock upp sin räntebana något.

Enligt centralbankschefen Öystein Olsen finns fortsatt behov av en expansiv penningpolitik, kapacitetsutnyttjandet ligger under en normal nivå och inflationen kan komma att ligga under 2,5 procent de kommande åren.

Han konstaterade att bedömningen är att styrräntan kommer att ligga på dagens nivå den närmaste tiden.

"Ändringarna i utsikterna och riskbilden talar för en något tidigare räntehöjning än i den förra rapporten. Osäkerheten om penningpolitikens effekter talar för att gå varsamt fram, också när det blir aktuellt att höja styrräntan", enligt Norges Bank.

Nordeas Erik Johannes Bruce tyckte att Norges Bank var något hökaktig eftersom de nu bedömer att räntorna börjar höjas svagt redan under andra halvåret 2018 jämfört med tidigare prognos som låg på andra kvartalet 2019.

"Kurvan har lyfts mer än vi hade väntat oss och det är antagligen också vad marknaden ser", skriver han i ett kundbrev.

Den norska kronan stärktes efter räntebeskedet.

De amerikanska räntorna och dollarn visar små rörelser i torsdagens europeiska förmiddagshandel, efter att ha stigit efter Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen. FOMC-ledamöternas prognos, "dot plot", visat att de ser ytterligare en räntehöjning innan årsskiftet.

Fed beslutade samtidigt att lämna Fed funds-räntan oförändrad och meddelade att man i oktober kommer inleda en "normalisering" av balansräkningen. Vilken kommer ske såsom den beskrevs i juni, vilket innebär att värdepapper för 10 miljarder dollar per månad får förfalla utan att reinvesteras

Vid presskonferensen efter räntebeskedet sade Fed-chefen Janet Yellen att det är en orosfaktor att inflationen ligger under 2 procent och att Fed inte riktigt förstår orsakerna bakom den låga inflationen.

Hon sade att inflationsunderskottet i år är något av ett mysterium, men det är inte så mycket cykliska faktorer som ligger bakom den låga inflationen.

I eftermiddag publiceras Philadelphia Fed Index, som väntas ha sjunkit något i september, antalet nya arbetslösa, FHFA husprisindex och ledande indikatorer.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 112,31 mot yenen, jämfört med 111,44 i går eftermiddag, och kring 1,1913 mot euron (1:1992).

Kronan är 1 öre svagare mot euron och 6 öre svagare mot dollarn.

 

              torsdag kl 11.00 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:9992 (7:9417) Statsobl 2y -0,68 (-0,69)
EUR/SEK 9:5322 (9:5237) Statsobl 10y 0,88 (0,85)
EUR/USD 1:1916 (1:1992) Räntegap/ty 41 (42)
US obl 10 2,27 (2,23) Ty obl 10 0,47 (0,43)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?