1515

Räntor och valutor: Kronan faller

Euron försvagades på tisdagen och räntorna visade en blandad utveckling. Räntorna i euroområdets periferi steg medan övriga sjönk 3-4 punkter. 

Ordföranden för budgetutskottet i italienska underhuset, Claudio Borghi, sade på tisdagsmorgonen att Italien skulle ha löst de finansiella problemen om man haft en egen valuta vilket fick italienska räntor att stiga och euron att falla.

Tioåringen steg som mest till den högsta nivån sedan mars 2014. Vid svensk stängning var den upp 10 punkter till 3,39 procent. Spreaden mellan italienska och tyska tioåringen var uppe i 295 punkter. Euron tappade till 1:1540 mot dollarn, jämfört med nära 1:16-nivån vid svensk stängning på måndagen.

I en intervju med Bloomberg TV på förmiddagen förtydligade dock Claudio Borghi att det inte fanns några planer inom regeringen på att lämna euron.

"Det finns ingen plan på att lämna euron i den här regeringen, oavsett mina personliga åsikter", sade han.

Han sade dock att eurons reaktion på hans kommentarer visade att valutan inte är något skydd mot spekulation.

Premiärminister Giuseppe Conte sade senare att Italien står fast vid euron och alla kritiska kommentarer till valutan är enskilda åsikter som inte har något med regeringens politik att göra.

Han sade också att Italien skulle inleda en dialog med EU:s institutioner med "lugn och respekt för varandras roller" och att han var trygg i att regeringen kunde visa budgetplanens giltighet. 

Jean Claude-Juncker, ordförande för EU-kommissionen, varnade på måndagen för en kris i stil med Greklands.

"En kris var tillräckligt. Efter den tuffaste hanteringen av Greklandskrisen så måste vi göra allt för att undvika ett nytt Grekland, denna gång Italien", sade han.

Vice premiärminister Luigi Di Maio sade i en radiointervju på tisdagen att den italienska regeringen kommer att hålla fast vid sin budgetplan för 2019 och inte vika en millimeter.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson talade på tisdagen vid Medlingsinstitutets konferens om de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen.

Han sade att inflationen och inflationsförväntningarna i Sverige nu båda är vid Riksbankens mål på 2 procent.

"Måluppfyllelsen är god", sade han och påpekade att inflationen beräknad som ett tolv månaders glidande medelvärde har varit stabil runt 2 procent under det senaste året.

Samtidigt har också inflationsförväntningarna vänt upp och har nu under en relativt lång tid legat kring 2 procent.

Kronan försvagades omkring 9 öre till 9:01 mot dollarn och 5 öre till 10:40 mot euron. 

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 4 punkter till 0,63 procent.

I Sverige fick också Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att undersöka möjligheten att bilda en regering som tolereras av riksdagen. 

Vid en presskonferens efter tisdagens andra samtalsrunda med partiledarna sade talmannen Andreas Norlén att Kristersson ska ge ett svar inom två veckor och om uppdraget misslyckas ska talmannen få reda på det omedelbart. 

"Jag och väljarna vill se fler ja och öppningar nu, inte fler nej. Börjar inte partierna samtala och förflytta sig blir det ingen regering", sade Andreas Norlén.

Han sade också att efter att ha studerat historiska tolkningar kommit fram till att statsministern bara måste tolereras av riksdagen, inte ha stöd för sin budget. 

Pundet tappade omkring 0,5 procent på tisdagen. Vid en konferens för det konservativa partiet sade förre utrikesministern Boris Johnson att Theresa Mays brexitplaner är en skymf som skulle förödmjuka Storbritannien. 

"Det skulle innebära att hela vår ekonomi skulle exponeras mot regleringar som kan ha tagits fram med avsikt att hindra utländska konkurrenter", sade Boris Johnson.

Theresa Mays Chequers-plan skulle eskalera misstroendet.

"Om vi misslyckas, om vi misslyckas med brexit nu, tro mig, folket i detta land skulle ha svårt att förlåta det", sade han.

I slutet av talet uppmanade han dock partiet att stötta Theresa May och varnade för att Labourledaren Jeremy Corbyn har visat sig vara EU:s knähund. 

Flera hade inför talet räknat med att talet skulle bli startskottet på ett försök att ersätta Theresa May som partiledare.

Industrins producentpriser i euroområdet steg 0,3 procent i augusti jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna med 4,2 procent.

Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,2 procent under månaden och att de skulle ha stigit med 3,8 procent jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt Reuters prognosenkät.

Energipriserna steg 0,9 procent i augusti jämfört med i juli och med steg 12,0 procent jämfört med samma månad 2017.


Innehåll från KasperskyAnnons

Kaspersky om cybersäkerhet och vikten av att ligga steget före

Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky.
Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky.

Varje gång ett företag betalar en stor lösensumma till hackers så vinner cyberkriminaliteten mark och blir mäktigare – och farligare. Datasäkerhetsföretaget Kaspersky liknar processen vid ett ekosystem som leder till en utveckling där ingen går säker – inte ens de stora jättarna. 

– Våra säkerhetslösningar och expertis skyddar allt från enskilda konsumenter till stora företag med tusentals anställda, säger Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky. 

Cybersecurity-branschen växer i takt med att brottslingarna blir mer och mer sofistikerade och alla företag – oavsett storlek – behöver lägga resurser på att skydda sig från angrepp. Kaspersky har lång erfarenhet av säkerhetsfrågor och är globalt ledande inom cybersecurity, med ett stort fokus på den nordiska marknaden och ett dedikerat team i Sverige.

– Vårt främsta mål är att bidra till en säkrare värld, och det genom att erbjuda en bredd som få andra säkerhetsleverantörer har, säger Tim de Groot.

I juni-augusti 2021 utfördes utförliga tester på elva olika ransomware-skydd som erbjuds på så kallade Endpoint Protection Platforms. 113 attacker utfördes och endast Kaspersky kunde erbjuda 100% skydd.

– Vi garanterar ett avancerat säkerhetsskydd för alla våra användare, bekräftar Tim de Groot.

Lösensummor leder till mer avancerad kriminalitet

I Norden ligger vi i absolut framkant vad gäller digitaliseringen, vilket innebär stora möjligheter – men också stora risker. Ju större mängd känslig data som ligger hos ett företag, desto mer attraktiv är man för en hacker. Ett av de största hoten idag är ransomware, det vill säga skadlig programvara som används i utpressningssyfte, menar Tim de Groot.

– Allt är kopplat till finansiering. Det här handlar om organiserad brottlighet och ju mer pengar de har, desto mer expertis kan de använda sig av. Lösensummorna leder till mer avancerad kriminalitet. Frågan vi måste ställa oss är: var ska det sluta?

En av de största utmaningarna

Det värsta som kan hända, menar Tim de Groot, är att en hel industri blir utsatt för ett angrepp; livsmedel, energi eller annat som samhället är beroende av. 

– Många av industrierna har bra skydd på sina datorer, men inte på maskinerna. För närvarande är det inte många hackers som vet hur de ska göra intrång på eller styra industriella maskiner, men det kommer att komma en tid när de vet det. Det är en av de största utmaningarna, för alla länder – att se till att vi andra ligger steget före, avslutar Tim de Groot.

Om Kaspersky

Kaspersky är en global leverantör av lösningar för cybersäkerhet som grundades 1997. Kasperskys djupgående hotanalyser och säkerhetsexpertis omsätts fortlöpande i säkerhetsrelaterade lösningar och tjänster som skyddar företag, viktig infrastruktur, myndigheter och konsumenter runtom i världen. I företagets uttömmande utbud av säkerhetslösningar ingår ledande klientskydd och ett antal specialiserade säkerhetslösningar och -tjänster som skyddar mot sofistikerade hot, idag och i framtiden. Över 400 miljoner användare skyddas av Kaspersky teknik och de hjälper 240 000 företagskunder att skydda det viktigaste de har.

Läs mer på https://www.kaspersky.se/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kaspersky och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?