1515

Räntor och valutor: Kronan återhämtar sig

Kronan handlas på fredagsmorgonen på nivåer som innebär en återhämtning från torsdagens rejäla kronförsvagning som kom efter vad bedömare ansåg var ett oväntat duvaktigt penningpolitiskt besked från Riksbanken.

Kronan har återhämtat sig 3 öre till 8,84 mot dollarn och tre öre till 9:60 mot euron jämfört med vid den svenska penningmarknadens stängning på torsdagseftermiddagen.

Euron uppvisar begränsade förändringar mot dollarn i kölvattnet av gårdagens penningpolitiska besked från ECB.

"Det var väntat att ECB, utan nya prognoser, skulle hålla politiken oförändrad. ECB tycks likväl ta steg som gör att tillväxtriskerna ses som mer symmetriska jämfört med mötet 9 mars medan deflationsrisken är minimal", skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

Räntorna har sjunkit en eller ett par punkter på de flesta stora obligationsmarknader. Asienbörserna handlas lägre, men ser ut att kunna summera en uppgång för veckan som helhet. Oljepriset återhämtade sig på torsdagskvällen.

I Sydkorea pressas kurserna av kommentarer från USA:s president Donald Trump om att han avser omförhandla handelsavtalet med landet. Sydkorea har dock inte tagit emot någon formell begäran om sådana förhandlingar, uppger det sydkoreanska handelsdepartementet för Bloomberg News.

På den geopolitiska fronten har Donald Trump i en intervju med Reuters inte uteslutit en betydande konflikt med Nordkorea. På lördag är det 100 dagar sedan Trump tillträde presidentämbetet.

"Även om det idag är för tidigt att helt räkna ut hans politiska agenda så ser det för tillfället mindre bra ut. Ett stort orosmoln är att det verkar som om allt metodiskt och ihärdigt reformarbete lyser med sin frånvaro både hos presidenten och i kongressen. Snarare verkar det var snabba puckar som gäller", skriver Handelsbanken i en analys.

Nattens japanska inflationssiffror nådde inte riktigt upp till förväntningarna och belyser utmaningen för den japanska centralbanken kring att få upp inflationen.

"Det finns fortfarande inga bevis för att den ekonomiska återhämtningen stärker pristrycket", kommenterar Capital Economics.

Bland övrig japansk data överraskade detaljhandeln på uppsidan medan industriproduktionen var svagare än väntat. Arbetslösheten var samtidigt snäppet lägre än förväntat.

Yenen handlas omkring 111:11 mot dollarn, en förstärkning från 111:56 vid svensk stängning på torsdagen.

        fredag 07.00 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:8393 (8:8724) EUR/USD 1:0863 (1:0854)
EUR/SEK 9:6027 (9:6291) USD/JPY 111:11 (111:56)
Jp obl 2 -0,20 (-0,19) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,74 (-0,73) Ty obl 10 0,30 (0,32)
US obl 2 1,25 (1,27) US obl 10 2,29 (2,31)


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?