1515
Annons

Räntor och valutor: Kortsiktig volatilitet efter Trumps besked

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt stiga något efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt högre mot japanska yen men nära oförändrat mot euron jämfört med noteringarna vid svensk stängning.

 USA-räntorna steg först något efter att en auktion av treårsobligationer för 31 miljarder dollar fått ett ljummet mottagande, men vände därefter svagt ner efter att president Trump meddelat det inte oväntade beskedet att USA-drar sig ur kärnteknikavtalet med Iran.

Wall Street Journal noterar att finansmarknaderna i hög grad var förberedda på Donald Trumps besked, men det skapade ändå viss kortsiktig volatilitet.

"Visst, vi såg det här komma, men det kan ändå tillföra en signifikant dos av osäkerhet till en redan obeslutsam marknad", skrev Mike Loewengart, chef för investeringsstrategi vid E*Trade, i ett kundbrev.

Oljepriset vände ner efter svenska stängningen på tisdagen, WTI-terminen sjönk från omkring strax under 70 dollar per fat till cirka 67,70 dollar som lägst. Priset vände därefter uppåt efter Donald Trumps Iranbesked och handlades åter till nära 70 dollar när USA stängde.

Oljepriset har därefter fortsatt stiga något i Asien, med WTI-terminen upp till cirka 70,70 dollar.

Onsdagens USA-agenda bjuder på PPI-data för april, klockan 14.30, och definitiva grossistlagerdata för mars, klockan 16.00. 

Fedchefen i Atlanta, Raphael Bostic ska vidare tala om ekonomiska utsikter och penningpolitik, klockan 19.15, och finansdepartementet ska sälja tioåriga obligationer för 25 miljarder dollar.

Asiatiska börser noterar en blandad utveckling så här långt på onsdagen, där nedgångarna möjligen överväger samtidigt som rörelserna överlag är relativt måttliga.

Tisdagens Trumpbesked bidrar till att oro för ökade geopolitiska spänningar dämpar investerarsentimentet i Asien, men dramatiken lyser ändå så här långt med sin frånvaro.

Bloomberg News noterar att USA sagt att Iransanktionerna ska återinställas först efter 180 dagar, något som sammanfaller med mellanårsvalen vilket skulle kunna innebära att ändrar sig om avtalet då. 

Svensk Handel/Stil meddelade på onsdagsmorgonen att det soliga aprilvädret bidrog till en tydlig återhämtning för modehandeln, även om uppgången kanske bleknar i jämförelse med de starka ökningstal som har rapporterats från Tyskland de senaste veckorna.

Klädhandeln ökade 5,6 procent i april, jämfört med april 2017, medan skohandeln ökade hela 22,5 procent.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, sade i en kommentar att aprilförsäljningen för modehandeln blev en "riktig solskenshistoria".

"April blev den perfekta solstormen. Ett fantastiskt vårväder, en kalenderpåverkan med en försäljningsdag mer, en påsk som låg i mars och en dålig jämförelsemånad", sade han.

Den svenska penningmarknaden stänger klockan 12.00 på onsdagen, inför Kristi himmelsfärds dag, vilket kan betyda än mer intensivt på SCB:s redovisning av inflationsdata för april, klockan 10,30. Eventuellt kan viss vägledning inför svenska data hämtas i den norska KPI-statistiken för april, som publiceras redan klockan 8.00.

SCB redovisar också hushållskonsumtion för mars klockan 9.30.

Europagendan är relativt tunn på onsdagen, men Frankrike redovisar åtminstone industriproduktion i mars, klockan 8.45. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?