ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 14 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR

Räntor och valutor: Konjunktursignal stärkte euron

Euron fortsatte stärkas på torsdagen efter ytterligare tecken på starkare utsikter för tillväxten i euroområdet medan USA höll stängt för Thanksgiving.

"Det finns en generell trend av euro-positivt sentiment i marknaden och det hjälper till att stötta euron och ECB-protokollet var i linje med förväntningarna", sade Esther Reichelt, valutastrateg vid Commerzbank, till Reuters.

Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg till 57,5 i november, jämfört med förväntningar om ett index på 56,0 enligt Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 60,0 från 58,5 föregående månad, väntat var 58,2. Tjänste-PMI steg till 56,2 jämfört med 55,0, väntat var 55,2.

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, sade i en kommentar att budskapet från senaste PMI-undersökningen är tydligt: det går bra nu.

Så här långt ligger PMI på nivåer som signalerar en BNP-ökning på 0,8 procent under fjärde kvartalet, vilket skulle avsluta det bästa året på tio år, kommenterade Chris Williamson.

"Jobb skapas i snabbaste takten sedan IT-boomen, trots denna uppgång i kapacitet har företag svårt att möta efterfrågan. Orderböckerna växer i snabbaste takten på mer än tio år", sade Chris Williamson, som också noterade att priserna stiger i en ökad takt.

Commerzbank skrev i en kommentar att dagens statistik visar att ECB:s expansiva penningpolitik har en alltmer synlig effekt på ekonomin och att de externa ekonomiska förhållandena också är fördelaktiga.

"Den här starka tillväxten låter (ECB) hävda att den oundvikliga nedtrappningen av tillgångsköpen under 2018 har fundamentalt stöd, stadig tillväxt kommer få upp inflationen förr eller senare", skrev Commerzbank.

Enligt protokollet från ECB:mötet den 26 oktober var vissa ledamöter oroade för att skapa oönskade förväntningar bland investerare att QE-programmet kan förlängas ytterligare nästa år.

"Viss oro uttrycktes också för att bristen på slutdatum för QE-programmet kan leda till förväntningar om ytterligare förlängning då det planerade slutdatumet för programmet närmare sig", står det i protokollet.

Ur det nuvarande perspektivet ser det dock inte ut att vara befogat förutsatt att det inte kommer några nya större chocker.

Euron stärktes till 1,1847 mot dollarn på torsdagen.

I övrigt stod tysk politik fortsatt i fokus sedan regeringssamtalen kollapsade i helgen. Enligt källor till Bloomberg News är socialdemokraterna, SPD, öppna för att släppa fram en minoritetsregering ledd av Angela Merkel. Att ingå i en ny stor koalition är dock inte aktuellt.

SPD:s ledare Martin Schultz ska träffa president Frank-Walter Steinmeier på torsdagen för att diskutera regeringsfrågan.

På onsdagen sade Martin Schultz att partiet känner ansvar och att han tror att det går att hitta en bra lösning.

Angela Merkel har tidigare sagt att hon hellre ser ett nyval än att regera i minoritet.

Räntan på den tyska tioåringen sjönk 1 punkt till 0,35 procent.

Storbritanniens BNP steg 0,4 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år steg BNP med 1,5 procent. Utfallet var i linje med både det första estimatet och analytikernas förväntningar.

Enligt brittiska statistikkontoret ONS ökade utgifterna för transport, bland annat efter en återhämtning i bilförsäljningen som hade ett svagt andra kvartal efter en skattehöjning.

Yael Selfin, ekonom vid KPMG, sade enligt Reuters att ett tapp i investeringar i IT och andra maskiner och redskap inte bådar gott för en återhämtning i produktiviteten, den brittiska ekonomins akilleshäl och den största faktorn bakom onsdagens dystra tillväxtutsikter.

"Det kommer vara särskilt viktigt att bevaka investeringarna under kommande månader, inte bara som ett tecken på näringslivets förtroende för Storbritanniens riktning utan också som en indikation på huruvida produktiviteten och framtida brittisk tillväxtpotential väntas tillta", sade hon.

Kronan stärktes på torsdagen 9 öre mot dollarn till 8,31 och 5 öre mot euron till 9,84. Räntan på den svenska tioåringen gick emot övriga Europa och sjönk 4 punkter till 0,69 procent.