Annons

Räntor och valutor: Kanadensisk dollar stärks på räntehöjning

Euron handlades ytterligare något starkare mot dollarn dagen före ECB:s räntebesked. Europeiska statspappersräntor handlades samtidigt ytterligare något lägre, trots att riskaptiten på europeiska börser förbättrades något efterhand på onsdagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte nedåt efter den svenska marknadens stängning på tisdagen samtidigt som dollarn försvagades ytterligare mot euron. Utöver fortsatt oro för utvecklingen runt Nordkorea och den allt kraftigare orkanen Irma tog marknadsaktörer också intryck av kommentarer från en rad Fed-ledamöter (Brainard, Kashkari och Kaplan), som bidrog till att än mer dämpa förväntningarna om Fed verkligen kommer att höja styrräntan en gång till i år.

Med två veckor kvar till nästa FOMC-möte, riktas blickarna nu mot William Dudleys anförande natten till fredagen, som blir sista chansen för en av Fed tre tyngsta ledamöter att påverka marknadens förväntningar inför mötet.

USA-räntorna vände marginellt upp på onsdagen men vid svensk stängning var noteringarna fortsatt lägre än de var 24 timmar tidigare. Tioårsräntan noterades till 2,08 procent, 2 punkter lägre än på tisdagen. Dollarn återhämtade samtidigt mycket av försvagningen tidigare på onsdagen när Wall Street öppnade med stigande kurser.

USA-data på onsdagen: ISM:s tjänsteindex vände upp till 55,3 i augusti från 53,9 i juli. Det var marginellt under väntade 55,6 men indexet noteras nu åtminstone nära den genomsnittliga nivån hittills under 2017 efter den oväntade nergången i juli.

Underskottet i USA:s utrikeshandel ökade till 43,7 miljarder dollar i juli från 43,5 miljarder i juni, vilket var något mindre än väntade 44,7 miljarder dollar.

Tyska data på morgonen visade att industriorderingången oväntat sjönk 0,7 procent i juli jämfört med juni (väntat +0,2). Det var dock den inhemska orderingången som sjönk under månaden medan orderingången från utanför EMU steg 0,6 procent, därmed ingen tydlig euroeffekt bakom det svaga juli-utfallet.

I Sverige ökade industriorderingången 2,2 procent i juli jämfört med juni, men här var det hemmamarknaden som var stark, +4,1 procent, medan exportorderingången sjönk 1,0 procent.

Industriproduktionen sjönk samtidigt 0,9 procent på månadsbasis i juli, enligt SME Direkts prognosenkät väntades +0,2 procent. Årstakten dämpades därmed till +5,3 procent från uppreviderade +8,9 procent i juni (8,5).

Ökningstakten för tjänsteproduktionen på årsbasis ökade däremot till 4,1 procent i juli från nedreviderade +2,0 procent i juni. (3,7).

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, konstaterade att förmiddagens dataskörd från Nordea gav ett blandat intryck.

"Företagssektorn uppvisar en hälsosam tillväxt, men vi räknar med att den dämpas framöver", skriver han.

Ekonomerna på Nordea presenterade en ny konjunkturprognos på förmiddagen, i likhet med andra prognoser på senare tid ser de en stark utveckling för den svenska ekonomin men varnar samtidigt för överhettningstendenser. BNP väntas stiga 3,1 procent i år och 2,5 procent 2018.

"En konjunktur med överhettningstendenser, expansiv penningpolitik och valår runt hörnet riskerar få svensk ekonomi att gå över styr", skrev chefekonom Annika Winsth i rapporten.

Trots det väntar Nordea-ekonomerna att inflationen dämpas nästa år, och de håller därmed fast vid sin prognos om att Riksbanken väntar ända till fjärde kvartalet nästa år innan Riksbanken höjer räntan en första gång.

Riksbanken höll penningpolitiskt möte på onsdagsförmiddagen, och i samband med räntebeskedet och den penningpolitiska rapporten på torsdagen lär det komma besked om hur direktionen för närvarande ser på utsikterna för en första räntehöjning.

I avvaktan på beskedet från Riksbanken (och ECB) på torsdagen överraskade Bank of Canada återigen marknaden på onsdagen genom att höja styrräntan för andra gången på knappt 2 månader, med 0,25 procentenheter till 1,00 procent. Endast sex av 29 tillfrågade ekonomer hade räknat med att räntan skulle höjas på nytt redan nu.

Kanadadollarn stärktes markant omedelbart efter räntebeskedet, CAD/USD sjönk från drygt 1:24 till väl under 1:22.

Svenska statsobligationsräntor sjönk med upp till 3 punkter i längre löptider på onsdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,81 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 46 punkter (48).

Euron stärktes drygt 1 öre mot kronan, till 9:49, medan dollarn stärktes knappt 1 öre, till 7:97. TCW-index steg till 127,46 (127,22). Kronan handlades något svagare fram till Bank of Canadas oväntade räntehöjning, som enligt åtminstone vissa bedömare agerar i en miljö som är tämligen lik den svenska.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?