1515

Räntor och valutor: Kanadensisk dollar stärks på räntehöjning

Euron handlades ytterligare något starkare mot dollarn dagen före ECB:s räntebesked. Europeiska statspappersräntor handlades samtidigt ytterligare något lägre, trots att riskaptiten på europeiska börser förbättrades något efterhand på onsdagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte nedåt efter den svenska marknadens stängning på tisdagen samtidigt som dollarn försvagades ytterligare mot euron. Utöver fortsatt oro för utvecklingen runt Nordkorea och den allt kraftigare orkanen Irma tog marknadsaktörer också intryck av kommentarer från en rad Fed-ledamöter (Brainard, Kashkari och Kaplan), som bidrog till att än mer dämpa förväntningarna om Fed verkligen kommer att höja styrräntan en gång till i år.

Med två veckor kvar till nästa FOMC-möte, riktas blickarna nu mot William Dudleys anförande natten till fredagen, som blir sista chansen för en av Fed tre tyngsta ledamöter att påverka marknadens förväntningar inför mötet.

USA-räntorna vände marginellt upp på onsdagen men vid svensk stängning var noteringarna fortsatt lägre än de var 24 timmar tidigare. Tioårsräntan noterades till 2,08 procent, 2 punkter lägre än på tisdagen. Dollarn återhämtade samtidigt mycket av försvagningen tidigare på onsdagen när Wall Street öppnade med stigande kurser.

USA-data på onsdagen: ISM:s tjänsteindex vände upp till 55,3 i augusti från 53,9 i juli. Det var marginellt under väntade 55,6 men indexet noteras nu åtminstone nära den genomsnittliga nivån hittills under 2017 efter den oväntade nergången i juli.

Underskottet i USA:s utrikeshandel ökade till 43,7 miljarder dollar i juli från 43,5 miljarder i juni, vilket var något mindre än väntade 44,7 miljarder dollar.

Tyska data på morgonen visade att industriorderingången oväntat sjönk 0,7 procent i juli jämfört med juni (väntat +0,2). Det var dock den inhemska orderingången som sjönk under månaden medan orderingången från utanför EMU steg 0,6 procent, därmed ingen tydlig euroeffekt bakom det svaga juli-utfallet.

I Sverige ökade industriorderingången 2,2 procent i juli jämfört med juni, men här var det hemmamarknaden som var stark, +4,1 procent, medan exportorderingången sjönk 1,0 procent.

Industriproduktionen sjönk samtidigt 0,9 procent på månadsbasis i juli, enligt SME Direkts prognosenkät väntades +0,2 procent. Årstakten dämpades därmed till +5,3 procent från uppreviderade +8,9 procent i juni (8,5).

Ökningstakten för tjänsteproduktionen på årsbasis ökade däremot till 4,1 procent i juli från nedreviderade +2,0 procent i juni. (3,7).

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, konstaterade att förmiddagens dataskörd från Nordea gav ett blandat intryck.

"Företagssektorn uppvisar en hälsosam tillväxt, men vi räknar med att den dämpas framöver", skriver han.

Ekonomerna på Nordea presenterade en ny konjunkturprognos på förmiddagen, i likhet med andra prognoser på senare tid ser de en stark utveckling för den svenska ekonomin men varnar samtidigt för överhettningstendenser. BNP väntas stiga 3,1 procent i år och 2,5 procent 2018.

"En konjunktur med överhettningstendenser, expansiv penningpolitik och valår runt hörnet riskerar få svensk ekonomi att gå över styr", skrev chefekonom Annika Winsth i rapporten.

Trots det väntar Nordea-ekonomerna att inflationen dämpas nästa år, och de håller därmed fast vid sin prognos om att Riksbanken väntar ända till fjärde kvartalet nästa år innan Riksbanken höjer räntan en första gång.

Riksbanken höll penningpolitiskt möte på onsdagsförmiddagen, och i samband med räntebeskedet och den penningpolitiska rapporten på torsdagen lär det komma besked om hur direktionen för närvarande ser på utsikterna för en första räntehöjning.

I avvaktan på beskedet från Riksbanken (och ECB) på torsdagen överraskade Bank of Canada återigen marknaden på onsdagen genom att höja styrräntan för andra gången på knappt 2 månader, med 0,25 procentenheter till 1,00 procent. Endast sex av 29 tillfrågade ekonomer hade räknat med att räntan skulle höjas på nytt redan nu.

Kanadadollarn stärktes markant omedelbart efter räntebeskedet, CAD/USD sjönk från drygt 1:24 till väl under 1:22.

Svenska statsobligationsräntor sjönk med upp till 3 punkter i längre löptider på onsdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,81 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 46 punkter (48).

Euron stärktes drygt 1 öre mot kronan, till 9:49, medan dollarn stärktes knappt 1 öre, till 7:97. TCW-index steg till 127,46 (127,22). Kronan handlades något svagare fram till Bank of Canadas oväntade räntehöjning, som enligt åtminstone vissa bedömare agerar i en miljö som är tämligen lik den svenska.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?