1515

Räntor och valutor: Japan behåller styrräntan

Amerikanska statspappersräntor steg något i längre löptider, men sjönk svagt i kortare löptider, efter den svenska marknadens stängning på fredagskvällen. Dollarn handlades samtidigt starkare mot såväl euron som japanska yen.

Marknadsaktörer fokuserade främst på inkommande besked om handelsförhandlingarna mellan USA och Kanada, där besked kom att de avslutats utan att något avtal hade nåtts, men det betyder inte att frågan är avslutad.

President Donald Trump informerade kongressen på fredagskvällen att han planerar att skriva under han planerar att skriva ett avtal med Mexiko inom 90 dagar, och avtalet kan inkludera Kanada ”om de är villiga”.

Bloomberg News noterade att med det beskedet lyckades presidenten undvika det som många i företagsvärlden och kongressen hade sett som ett värsta-scenario.

Kanadas utrikesminister Christia Freeland sade för sin del att handelssamtalen gör framsteg och kommer att fortsätta. Hon upprepade dock samtidigt att Kanada inte kommer att skriva på något avtal som inte är bra för Kanada.

På lördagen skrev Donald Trump en rad Twitter-inlägg, där han bland annat hävdade att det inte är någon ”politisk nödvändighet att behålla Kanada i det nya Nafta-avtalet”.

”Om vi inte får ett bra avtal efter decennier av missbruk kommer Kanada hamna utanför. Kongressen bör inte blanda sig i dessa förhandlingar, annars kommer jag helt enkelt avsluta Nafta helt & och vi kommer att få det mycket bättre”, skrev han.

Asiatiska börser noterar mestadels sjunkande kurser så här långt på måndagen, den första handelsdagen i september. Marknaden fortsätter att präglas av oro för USA:s handelspolitik, samt i viss mån även för utvecklingen i Turkiet och Argentina.

Asiendata på måndagen visade att Japans industri-PMI steg till 52,5 i augusti, från 52,3 i juli, vilket var i linje med vad som rapporterades preliminärt. I Kina sjönk Caixins industri-PMI till 50,6 i augusti från 50,8 i juli. Det var visserligen i linje med prognos, men ändå den svagaste nivån sedan juni 2017.

Data från Japan visade vidare att företagens investeringar steg 12,8 procent under andra kvartalet, jämfört med andra kvartalet 2017. Det var den starkaste ökning som noterats under andra kvartal sedan 2006, och den starkaste noteringen över huvud taget sedan fjärde kvartalet 2007.

Ekonomer noterar att det starka utfallet borde tala för att Japans BNP för andra kvartalet kommer att revideras upp från preliminärt rapporterade +0,5 procent. Definitiva data väntas den 10 september.

Dollarn stärktes något ytterligare i den tidiga Asienhandeln på måndagen, men sjönk senare tillbaka mot japanska efter publiceringen av investeringsstatistiken. Japanska långräntor handlas också något högre på måndagen än på fredagen.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade dock i en tidningsintervju i helgen att centralbanken troligen inte kommer att höja styrräntan på ”ganska lång tid”.

”Det finns inga tankar på att höja (räntan) på ganska lång tid… Så länge som osäkerheter består är åtagandet att bibehålla de nuvarande låga räntorna”, sade han.

PMI-index för industrisektorn står i fokus även på den europeiska makroagendan på måndagen; Silf/Swedbank publicerar sitt svenska index klockan 8.30, samlat (definitivt) index för EMU väntas klockan 10.00 och därefter väntar det brittiska indexet klockan 10.30.

USA-marknaderna håller dock helgstängt på måndagen, för Labor Day, vilket betyder att ISM:s industriindex för augusti publiceras först på tisdagen.

Huvudpunkter senare i veckan lär bli Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, torsdag, samt den amerikanska jobbstatistiken för augusti, på fredag. Dessutom lär stor uppmärksamhet riktas mot huruvida Donald Trump kommer att införa importtullar på Kina-varor för ytterligare 200 miljarder dollar, något som kan ske i slutet av veckan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?