Annons

Räntor och valutor: Japan behåller styrräntan

Amerikanska statspappersräntor steg något i längre löptider, men sjönk svagt i kortare löptider, efter den svenska marknadens stängning på fredagskvällen. Dollarn handlades samtidigt starkare mot såväl euron som japanska yen.

Marknadsaktörer fokuserade främst på inkommande besked om handelsförhandlingarna mellan USA och Kanada, där besked kom att de avslutats utan att något avtal hade nåtts, men det betyder inte att frågan är avslutad.

President Donald Trump informerade kongressen på fredagskvällen att han planerar att skriva under han planerar att skriva ett avtal med Mexiko inom 90 dagar, och avtalet kan inkludera Kanada ”om de är villiga”.

Bloomberg News noterade att med det beskedet lyckades presidenten undvika det som många i företagsvärlden och kongressen hade sett som ett värsta-scenario.

Kanadas utrikesminister Christia Freeland sade för sin del att handelssamtalen gör framsteg och kommer att fortsätta. Hon upprepade dock samtidigt att Kanada inte kommer att skriva på något avtal som inte är bra för Kanada.

På lördagen skrev Donald Trump en rad Twitter-inlägg, där han bland annat hävdade att det inte är någon ”politisk nödvändighet att behålla Kanada i det nya Nafta-avtalet”.

”Om vi inte får ett bra avtal efter decennier av missbruk kommer Kanada hamna utanför. Kongressen bör inte blanda sig i dessa förhandlingar, annars kommer jag helt enkelt avsluta Nafta helt & och vi kommer att få det mycket bättre”, skrev han.

Asiatiska börser noterar mestadels sjunkande kurser så här långt på måndagen, den första handelsdagen i september. Marknaden fortsätter att präglas av oro för USA:s handelspolitik, samt i viss mån även för utvecklingen i Turkiet och Argentina.

Asiendata på måndagen visade att Japans industri-PMI steg till 52,5 i augusti, från 52,3 i juli, vilket var i linje med vad som rapporterades preliminärt. I Kina sjönk Caixins industri-PMI till 50,6 i augusti från 50,8 i juli. Det var visserligen i linje med prognos, men ändå den svagaste nivån sedan juni 2017.

Data från Japan visade vidare att företagens investeringar steg 12,8 procent under andra kvartalet, jämfört med andra kvartalet 2017. Det var den starkaste ökning som noterats under andra kvartal sedan 2006, och den starkaste noteringen över huvud taget sedan fjärde kvartalet 2007.

Ekonomer noterar att det starka utfallet borde tala för att Japans BNP för andra kvartalet kommer att revideras upp från preliminärt rapporterade +0,5 procent. Definitiva data väntas den 10 september.

Dollarn stärktes något ytterligare i den tidiga Asienhandeln på måndagen, men sjönk senare tillbaka mot japanska efter publiceringen av investeringsstatistiken. Japanska långräntor handlas också något högre på måndagen än på fredagen.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade dock i en tidningsintervju i helgen att centralbanken troligen inte kommer att höja styrräntan på ”ganska lång tid”.

”Det finns inga tankar på att höja (räntan) på ganska lång tid… Så länge som osäkerheter består är åtagandet att bibehålla de nuvarande låga räntorna”, sade han.

PMI-index för industrisektorn står i fokus även på den europeiska makroagendan på måndagen; Silf/Swedbank publicerar sitt svenska index klockan 8.30, samlat (definitivt) index för EMU väntas klockan 10.00 och därefter väntar det brittiska indexet klockan 10.30.

USA-marknaderna håller dock helgstängt på måndagen, för Labor Day, vilket betyder att ISM:s industriindex för augusti publiceras först på tisdagen.

Huvudpunkter senare i veckan lär bli Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, torsdag, samt den amerikanska jobbstatistiken för augusti, på fredag. Dessutom lär stor uppmärksamhet riktas mot huruvida Donald Trump kommer att införa importtullar på Kina-varor för ytterligare 200 miljarder dollar, något som kan ske i slutet av veckan.

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera