ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Italienska räntor stiger

Kronan pendlade upp och ner på onsdagen efter den förstärkning som kom på tisdagskvällen efter kommentarer från vice Riksbankschef Cecilia Skingsley. Samtidigt sjönk svenska räntor i linje med räntorna ibland annat Tyskland. Räntorna i euroområdets periferi, främst i Italien, steg dock samtidigt som euron tappade. 

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,62 procent, medan den svenska stängde 2 punkter lägre till 0,75 procent.

Italienska räntor steg efter uppgifter i Huffington Post om att de två populistpartier som kämpar för att bilda regering, Femstjärnerörelsen och Lega, kommer att ansöka om en skuldavskrivning på 250 miljarder euro från ECB. 

Den italienska tioårsräntan handlades över 2 procent för första gången sedan i mars. 

"Detta är rätt omskakande för italienska obligationer. Marknaderna hade antagit att de skulle tona ned en del av sina mer radikala uppfattningar", sade Jason Simpson på Societe Generale till Bloomberg News.

Vid svensk stängning hade den italienska tioårsräntan sjunkit tillbaka till 2,07 procent (från som högst 2,10 procent) efter kommentarer från Cladio Borghi, ekonomisk rådgivare till det italienska partiet Lega, som sade att det inte finns något förslag om att avskriva delar av Italiens statsskuld i det utkast till regeringsprogram som partiet förhandlat fram med Femstjärnerörelsen.

Här hemma dominerades makroagendan på onsdagen dominerats av boprisstatistik. 

Valueguards HOX-index visade att bostadspriserna i Sverige steg 0,9 procent i april jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,4 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadspriserna stigit 0,5 procent och sjunkit 4,2 procent under de senaste tolv månaderna.

Valueguard noterade att det efter den säsongsenliga rekylen uppåt i januari har varit små rörelser i Valueguards prisindex. Samtliga index i de tre storstäderna och för riket ligger fortfarande inom 1,0 procent från nivån i januari.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, sade i en kommentar att det efter vårens långhelger nu kommer en period med hög och jämnare aktivitetsnivå fram till midsommar. Goda fundamentala förutsättningar och lägre risk för politiska utspel som skapar oro talar, enligt honom, för högre bostadspriser. Men samtidigt dämpas priserna av en stor mängd osålda nyproducerade bostäder.

"Sammantaget bedömer vi på Erik Olsson att den nuvarande prisnivån försvaras och bostadsmarknaden konsolideras", säger Erik Olsson.

Analytiker noterade att priserna ökade något mer än väntat, vilket ses som ytterligare ett tecken på en stabilisering på bostadsmarknaden, även om det finns fortsatta osäkerheter, främst utbudet av nyproduktion.

ECB:s avgående vicechef Vitor Constancio sade i en intervju med Financial Times att den nuvarande inbromsningen i euroområdet inte är så allvarlig. Constancio avgår i juni och efterträds då av Spaniens finansminister Luis de Guindos.

USA-räntorna visade små rörelser på onsdagen, med tioårsräntan 1 punkt upp till 3,07 procent.

Bostadsbyggandet i USA sjönk mer än väntat i april, men samtidigt reviderades marsutfallet upp. Nedgången i april berodde helt på ett fall i byggandet av flerfamiljsbostäder. För antalet bygglov var utfallet i april inte fullt lika svagt som antagits och även här reviderades månaden före upp.

Industriproduktion för april månad kom in i linje med förväntningarna och steg 0,7 procent samtidigt som marsutfallet reviderades upp något. Kapacitetsutnyttjandet ökade till 78,0 procent, vilket dock var något mindre än väntat.

Capital Analytics såg industristatistiken som ytterligare bevis på att aktiviteten ökar i en snabbare takt under det andra kvartalet.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade att två-fyra räntehöjningar i år är korrekt och att den finanspolitiska stimulansen gör att Fed kan gå lite snabbare fram med normaliseringen.

På valutamarknaden tappade euron till 1:1808 mot dollarn från 1:1846 samma tid dagen före, medan dollarn i sin tur var stabil en bit över 110 mot yenen.

Den turkiska liran fortsatte att försvagas på förmiddagen och noterade en ny rekordlåg nivå mot dollarn på cirka 4:50. Vid lunchtid vände dock liran upp efter ett uttalande från centralbanken om att man "noga bevakar de ohälsosamma prisformationerna på marknaden".

"Nödvändiga steg kommer att vidtas, även med beaktande av denna utveckling på inflationsutsikterna", enligt Centralbanken.

President Erdogans planer på att ta ett fastare grepp om penningpolitiken efter valet nästa månad har skrämt upp investerarna givet hans avsky mot höga lånekostnader. 

Kronan blev på onsdagen 6 öre starkare mot euron till 10:29, jämfört med svensk stängning dagen före, som lägst var kronan nere kring 10:2663 på morgonen.

Mot dollarn blev kronan 2 öre starkare till 8:71.

Bakom tisdagens kronrörelse låg kommentarer från vice Riksbankschef Cecilia Skingsley, som sade att en räntehöjning i oktober är i linje med policy banan som Riksbanken lagt fram. 

"Om du tittar på räntebanan tillåter den oktober eller december", sade hon i en intervju med Bloomberg News. 

Hon sade att vi nu har kommit förbi en återhämtning och är inne i en expansionsfas. Inflationen är nära 2 procent och inflationsförväntningarna är förankrade, men Riksbanken kommer gå försiktigt fram. 

Petr Krpata, valutastrateg på ING, sade i en kommentar till tisdagens kronrörelse att "marknaden inte är positionerad för detta", men att en oktoberhöjning inte är sannolik eftersom "hon är i den hökaktiga minoriteten" och att ING inte ser någon räntehöjning från Riksbanken i år.

"Duvaktig Riksbank, återkommande globala handelsspänningar och dämpad tillväxt" kommer att betyda "fortsatt försvagning" i kronan, sade Petr Krpata till Bloomberg News.

Vid en tillställning i Malmö på onsdagsmorgonen sade Cecilia Skingsley att även om Riksbanken räknar med att börja höja styrräntan i år så behöver den vara "försiktig" och försäkra att inflationen håller sig nära 2-procentsmålet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies