Annons

Räntor och valutor: Italienska räntor ner inför valet

Europeiska statspappersräntor noterar mestadels endast mindre rörelser i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn efter att ha hämtat tillbaka ett mindre tapp i Asienhandeln.

Italienska långräntor sjunker dock något veckan före ett ovisst parlamentsval. Bloomberg News rapporterar om att en rad storbanker, som Morgan Stanley och JP Morgan, rekommenderar köp inför valet, och finansmarknaderna verkar överlag se få risker för negativa överraskningar.

Reuters noterar dock att söndagen den 4 mars kan bli dramatisk för marknaderna, utöver det italienska valet - där opinionsmätningarna antyder svårigheter att bilda regering - ska resultatet av tyska socialdemokraterna omröstning, om huruvida partiet ska acceptera att ingå i en ny storkoalition med förbundskansler Angela Merkels CDU, annonseras.

CDU träffas för sin del på måndagen för att godkänna koalitionsavtalet, vilket inte väntas stöta på några problem.

Pundet fortsätter att stärkas något mot andra valutor i förmiddagens handel i spåren på hökaktiga signaler från BOE-ledamoten Dave Ramsden i Sunday Times.

Dave Ramsden, som reserverade sig mot centralbankens räntehöjning i november, sade nu att snabbare räntehöjningar kan bli aktuellt med hänvisning till högre löneökningstakt.

Den brittiska marknaden avvaktar också ett tal från oppositionsledaren Jeremy Corbyn, där han väntas tala för ett mjukare brexit-avtal som inkluderar en tullunion.

Måndagens europeiska dataagenda är tunn men i eftermiddag, klockan 15.00, ska ECB-chefen Mario Draghi tala inför Europaparlamentet. Senare i veckan riktas intresset kanske främst mot preliminära inflationsdata för februari från Tyskland, tisdag, och euroområdet, onsdag.

Svenska statsobligationsräntor stiger 1-2 punkter på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt marginellt starkare efter förra veckans försvagning i spåren på ett svagt inflationsutfall för januari i kombination med ett protokoll som visade att en majoritet av riksbanksdirektionen var oroade över inflationsutsikterna redan före januari-statistiken.

Efter en tunn svensk statistikmåndag väntar ett rikligt flöde senare i veckan, med tisdagens KI-barometer för februari och hushållsutlåning i januari samt onsdagens BNP för fjärde kvartalet och detaljhandel för januari som höjdpunkter.

Amerikanska statspappersräntor sjönk efter svensk stängning på fredagen, och har därefter handlats oregelbundet i Asien och Europa på måndagen.

Nye Fedchefen Jerome Powells anförande inför representanthusets finansutskott på tisdagen står i särskilt fokus för marknadsaktörer i USA och övriga världen. Det blir hans första stora framträdande i rollen som Fedchef och marknadsaktörer kommer att leta efter tecken på hur snabbt han vill fortsätta att strama åt penningpolitiken.

Bloomberg News rapporterar om att en rad "Fed-watchers" med lång erfarenhet tror att Jerome Powells Fed kan vara beredd att acceptera att inflationen stiger över målet, efter en lång period med inflation under målet, för att låta den ekonomiska expansionen fortsätta.

Förre Fedguvernören Laurence Meyer sade till nyhetsbyrån att han fått höra från några av "hökarna" i FOMC att de inte skulle oroa sig om inflationen skjuter "måttligt" över målet, så länge den håller sig under 2,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?