1515
Annons

Räntor och valutor: Italienräntor kraftigt upp

Italienska räntor steg kraftigt på måndagen efter att initialt ha öppnat skarpt nedåt. 

Under helgen meddelade presidenten Sergio Mattarella att han inte skulle godkänna Femstjärnerörelsen och Legas finansministerkandidat, euroskeptikern Paolo Savona. 

Presidenten Sergio Mattarella motiverade sitt beslut med landets väl och ve och sade att han ville skydda familjers besparingar som riskerades av stigande räntespreadar och marknadsoro.

I fredags satte Moody's upp Italiens kreditbetyg på översyn för en möjlig nedgradering och citerade risker mot landets finansiella styrka på grund av den plan för regeringen som lagts fram av Di Maio och Salvini.

Presidenten gav på måndagen Carlo Cottarelli, tidigare chef vid IMF, uppdraget att bilda en ny övergångsregering. 

"Presidenten har bett mig att till parlamentet lägga fram ett program som ska ta landet till nyval", sade han.

Om den nya regeringen inte vinner en förtroendeomröstning kan nyval hållas "efter augusti". Om de däremot får förtroende kan de anta en budget under hösten och kalla till nyval i början av 2019.

"En dialog med Europa för att försvara våra intressen är avgörande och vi kan göra detta bättre än tidigare", sade han.

Såväl Femstjärnerörelsen som Lega (inklusive hela center-höger-alliansen) har protesterat mot valet av Cottarelli, som de inte kommer att ge sitt stöd.

Legas ledare Matteo Salvini sade att presidenten har valt EU-reglerna före det italienska folkets vilja, vilket väcker frågor om demokratin. Antingen ändras EU-reglerna eller så är det inte någon mening att stanna kvar, sade han.

Räntan på den italienska tioåringen steg 21 punkter till 2,67 procent, efter att som mest ha varit ned omkring 10 punkter för dagen vid 2,35 procent. Den tvååriga statsobligationen var upp 42 punkter till 0,90 procent. 

Euron klättrade under morgonen till nivåer strax över 1:1720, men började tappa vid 8-tiden och handlades vid svensk stängning omkring 1:1620, jämfört med 1:1656 vid stängning på fredagen. 

"Givet att inställningen till euron är det enda ämnet finansmarknaden reagerar på är det förmodligen bara början oron för Italien ur ett större perspektiv", skrev Nordeaekonomen Jan von Gerich. 

Utvecklingen i Spanien påverkade också risksentimentet. På fredagen meddelade Socialistpartiet att man avsåg väcka en misstroendeomröstning mot premiärminister Mariano Rajoy med anledning av en korruptionsskandal inom premiärministerns parti.

Räntan på den spanska tioåringen steg 6 punkter till 1,52 procent. 

På måndagen rapporterade tidningen El Pais med hänvisning till personer inom Socialistpartiet att en omröstning ska hållas på fredag. 

I Sverige ökade försäljningen i detaljhandeln med 3,6 procent i årstakt i april, väntat var +2,0 procent enligt SME Direkts prognosenkät. Dagligvaruhandeln steg 1,1 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 4,8 procent.

I mars ökade detaljhandeln totalt med reviderade 2,7 procent i årstakt (+2,9).

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att försäljningen kom in bättre än väntat vilket dämpade en del av rädslan för att utvecklingen på bostadsmarknaden ska tynga konsumtionen.

"Detaljhandeln har varit volatil senaste månaderna med en trög start på året men en återhämtning i mars och april. Det bättre än väntade utfallet i april kommer minska en del av rädslan för att en nedgång på bostadsmarknaden ska dämpa hushållens benägenhet att spendera", skrev han.

Handelsbalansen visade ett underskott på 6,5 miljarder kronor i mars, enligt SCB. Väntat var ett överskott på 0,1 miljarder kronor enligt SME Direkts prognosenkät.

Torbjörn Isaksson noterade att det var en av de lägsta siffrorna någonsin.

"Exporten har planat ut och ligger på samma nivå som i november förra året. Indikatorer är blandade och tyder på att exporttillväxten har toppat, vilket pekar på nedsiderisker för prognosen för 2018", skrev han.

Kronan tappade omkring 4 öre till 10:24 mot euron jämfört med i fredags och 6 öre till 8:81 mot dollarn.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 3 punkter till 0,50 procent.

Den turkiska centralbanken meddelade på förmiddagen att man har beslutat att förenkla operationella ramverket för penningpolitiken.

Enveckas reporänta kommer att vara styrräntan och kommer att ligga på 16,50 procent. Lån över natten kommer att ligga 150 punkter över eller under reporäntan. Tidigare har enveckas reporänta legat på 8,00 procent, medan utlåningen via "late liquidity" höjdes till 16,50 procent förra veckan.

Turkiska liran har stärkts omkring 2,4 procent mot dollarn under måndagen.

Anders Svendsen och Morten Lund skrev att penningpolitiska hållningen förblir oförändrad, men det är en "stark signal" att centralbanken kommer ges mer flexibilitet.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?