1515

Räntor och valutor: Inflationssiffror lyfter kronan

Europaräntorna är upp under förmiddagen medan dollarn fortsatt handlas starkare mot euro och yen. Svenska räntor stiger något mer och kronan stärks efter ett KPI-utfall i linje med Riksbankens prognos.

Enligt SCB var KPI-inflationen 1,8 procent i februari, upp från 1,4 procent i januari. KPIF-inflationen steg från 1,6 till 2,0 procent, i linje med såväl vad som väntats i såväl SME Direkts enkät som av Riksbanken. Det var första gången sedan december 2010 som den underliggande inflationen legat i nivå med målet.

Till månadsförändringen för KPI bidrog högre priser på kläder med 0,2 procentenheter, medan högre priser på bland annat grönsaker (+5,1) och paketresor drog upp KPI med 0,1 procentenhet vardera.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1,3 procent i februari, jämfört med 1,2 procent i januari. Riksbankens prognosbana pekade mot just 1,3 procent.

Robert Bergqvist på SEB twittrade om att Riksbanken nu äntligen nått inflationsmålet och de tror fortsatt på en första räntehöjning i slutet av året.

Nordea ser inga direkta överraskningar i detaljerna i KPI. KPIF-inflationen väntas sjunka tillbaka och ligga mellan 1,5 och 2,0 procent under året.

"Detta skulle vara i Riksbankens bekvämlighetszon så länge som inflationsförväntningarna förblir förankrade och kronan inte apprecierar för mycket. Vi ser inte några ytterligare lättnadsåtgärder och väntar oss en första höjning i april 2018", skriver Nordea i en kommentar.

Swedbank noterar att utfallet var väl i linje med Riksbankens prognos, och det faktum att såväl den inhemska som importerade inflationen steg var tillfredsställande.

"Att dessutom såväl tjänste- som varupriser bidrog till en högre inflationstakt är positivt för Riksbanken", skriver Swedbank i en kommentar.

Det ändrar däremot inte deras syn om att Riksbanken kommer fortsätta med en duvaktig hållning och höja räntan första gången under 2018.

Riksbankschef Stefan Ingves sade i en utfrågning inför finansutskottet att konjunkturutsikterna i omvärlden är goda men att det samtidigt råder stor politisk osäkerhet.

Han noterade att KPIF-inflationen i februari steg till 2 procent och var i linje med Riksbankens prognos, men framöver väntar Riksbanken att inflationen kommer att "röra sig sidledes".

Han sade också att han i dagsläget inte kan se vad som skulle förändra räntebanan framöver, men att utsikterna för omvärlden åtminstone måste se väsentligt bättre ut.

Svenska räntor handlas 2-3 punkter upp medan kronan stärkts cirka 2 öre till 8:93 mot dollarn och 2 öre till 9:51 mot euron, efter EUR/SEK initialt varit nere på 9:4859 som lägst.

Tyska räntor har stigit 1 punkt upp överlag. USA-räntorna handlas på fortsatt högre nivåer på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,62 procent.

Fed-mötet avslutas på onsdagen och en räntehöjning är inprisad. Fokus ligger snarare på vilket budskap Fed vill förmedla i samband med höjningen. Medianprognosen i Feds räntebana, "dot plot", visade i december att de var redo att höja räntan tre gånger i år och lika många gånger nästa år. En ny räntebana kommer på onsdagen.

Pundet har tappat till 1:2130 mot dollarn efter att det brittiska parlamentet gett grönt ljus för premiärminister Theresa May att lämna in sin brexitansökan. Denna väntas dock dröja till slutet av mars för att inte kollidera med andra viktiga händelser.

På den europeiska agendan står närmast ZEW-index från Tyskland och från USA väntas NFIB:s småföretagsindex och PPI.


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?